Autor Wątek: serwis Moja Toyota  (Przeczytany 23215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Akino

• Toyot Leżący
  • *
serwis Moja Toyota
« dnia: 16 Września 2015, 15:00:59 »
Dostałem wczoraj maila:
cyt.:"Dziękujemy za aktywne korzystanie z serwisu Moja Toyota! Mamy nadzieję, że dzięki jego funkcjonalnościom Twój czas z Toyotą jest jeszcze przyjemniejszy.
Świat się rozwija, a wraz z nim Moja Toyota. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy nową odsłonę serwisu, w której dodaliśmy nowe użyteczne funkcjonalności, dzięki którym:
uzyskasz wgląd w historię serwisową Twojej Toyoty
sprawdzisz fabryczne wyposażenie Twojej Toyoty
nie zapomnisz o terminach ubezpieczeń, przeglądów rejestracyjnych i wizyt w serwisie
Wejdź na www.toyota.pl i korzystając z zakładki Moja Toyota sprawdź, jak dużo jest teraz w zasięgu Twojej ręki.
Uprościliśmy także proces logowania. Gdy po raz pierwszy odwiedzisz nowy serwis, zaloguj się, podając Twój dotychczasowy login i hasło do Mojej Toyoty. Przy kolejnych odwiedzinach wystarczy podać adres email i hasło, aby uzyskać dostęp do wszystkich funkcjonalności nowego serwisu Moja Toyota."

Wcale nie korzystam aktywnie z serwisu a wręcz nie jestem pewien czy kiedykolwiek tam byłem. Spróbowałem się zalogować ale mój login i hasło nie działają ( może wymyśliłem jakie inne).
Moją uwagę zwróciły dwa punkty o ochronie danych osobowych:
2. przekazywanie Twoich danych poza obszar Twojego kraju (w tym do krajów spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego [„EOG”], w których Twoje dane osobowe nie podlegają jednakowym prawom oraz nie są objęte jednakową ochroną), aby umożliwić Toyocie, innych jednostkom w ramach grupy Toyota, lokalnym spółkom Toyota odpowiedzialnym za marketing i sprzedaż („NMSC”) i lokalnym dilerom (oraz wyznaczonych przez nie podmiotom odpowiedzialnym za przetwarzanie danych) przetwarzanie Twoich danych osobowych w sposób odpowiadający zgodzie wyrażonej w niniejszym formularzu;
3. kontaktowanie się z Tobą za pomocą SMS, MMS i innych elektronicznych kanałów komunikacji do celów marketingowych.

Czy mieliście takie info? Jakie są Wasze spostrzeżenia?

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: serwis Moja Toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Września 2015, 16:33:02 »
Zignoruj tego maila. Na 100% chodzi o wyciągnięcie danych osobowych. Mi do niedawna przychodziły na maila e-faktury za usługi z których nigdy nie korzystałem takie jak np.: faktura na 6000 zł za udział w zawodach konnych  :laugh:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2015, 19:40:52 »
Zignoruj tego maila.
Akurat "My Toyota" to nie jest jakiś portal cwaniacki do wyłudzania danych osobowych. Jest to projekt Toyoty. Co nie przeszkadza traktować uczestników w sposób przedmiotowy. Jak powyżej zacytowano, dane osobowe są zbierane i mogą sobie wędrować. Takie czasy. Wszyscy tak teraz robią, czy to google, microsoft, czy jakieś portale. Szkoda tylko, że takie działania społeczność łyka bez popitki.
Ja się do My Toyota zapisałem po zakupie - w lutym. Właściwie wtedy nic tam nie było. Obecnie serwis jest rozbudowany nieco. Z ciekawostek to:
- w opisie modelu wpisano mi: Auris - NG'12;
- wstawili mi fotkę - wypisz wymaluj moja Aurisa, tylko tablica rejestracyjna jest inna;
- napisali, że moja Touch2&Go obsługuje DAB+ (czyli radio cyfrowe), jestem w głębokim szoku i nie dowierzam;
- piszą, że Touch2&Go na bieżąco (usługa TomTom) analizuje dane o ruchu drogowym i ostrzega o miejscach, w których ruch odbywa się powoli lub tworzą się zatory, system podpowiada także możliwe objazdy; nie wiem o co chodzi - chyba o radiową informację drogową;
- na pytanie "jak skasować / usunąć aplikację?" - podpowiadają, aby przejść do podręcznika użytkownika   :shock:
- w zakładce "Historia serwisu" - wpisali, zgodnie z prawdą, wymianę kół i programowanie kół, ile zapłaciłem nie napisali;
- można sobie zaplanować trasę w domciu na pc i potem ją wczytać przez Internet do nawigacji w samochodzie.
Jest tam jeszcze parę innych rzeczy, ogólnie szału nie ma. Konto mam i będę tam czasem zaglądał. Przez pół roku przysłali mi chyba ze 2 maile.

Spalanie - Motostat.pl

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2015, 19:50:59 »
- piszą, że Touch2&Go na bieżąco (usługa TomTom) analizuje dane o ruchu drogowym i ostrzega o miejscach, w których ruch odbywa się powoli lub tworzą się zatory, system podpowiada także możliwe objazdy; nie wiem o co chodzi - chyba o radiową informację drogową

Tak, to prawda. W mojej nawigacji T&G, gdy zbliżam się do korka (czasami odległość nawet 2-3 km przed nim) wyświetla mi alert o korku i proponuje objazdowe trasy - można to zignorować i jechać dalej obecną trasą.
Ostatnio natomiast, gdy dojechałam do potężnego korka, którego się nie spodziewałam włączyłam nawigację i pokazali, że na owym odcinku trwają roboty drogowe związane z wymianą nawierzchni (utrudnienia trwały ok. 4 dni) i system również proponował trasę objazdową - wychodzi na to, że dane są baaardzo aktualne.
Nie wiem jak to dokładnie działa i na jakich zasadach, ale jest naprawdę przydatne  :-)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2015, 20:00:18 »
Tak, to prawda.
Jeśli to o to chodzi, to też miałem już takie komunikaty. To akurat działa na zasadzie TMC nadawanego z sygnałem radiowym (chyba Z-ki). Ale co to ma wspólnego z "systemem TomTom"?
Może to chodzi i analizę trasy przez nawigację, z uwzględnieniem danych o natężeniu ruchu otrzymywanych poprzez Internet? W ustawieniach komunikaty drogowe można podać źródło jako radio albo Internet. Ale czy to są te same informacje?
Spalanie - Motostat.pl

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Września 2015, 10:55:28 »
Wyrzuciłem T&G lipa na całej linii, za droga aktualizacja, mapy średnio dokładne, a to że pokazuje korki itp, to zwykła funkcja każdej lepszej NAVI z TMC.
T&G zadroga przy zakupie i aktualizacjach, jeżdżę z automapą i igo  obie działają online po GSM lub TMC.
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2015, 11:02:12 wysłana przez paul_krakow »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2015, 21:22:39 »
Z ciekawostek to:
- napisali, że moja Touch2&Go obsługuje DAB+ (czyli radio cyfrowe), jestem w głębokim szoku i nie dowierzam;
Czy ktoś może potwierdzić, że DAB+ działa na Touch2&Go? Mam w teoretycznym zasięgu nadajnik w Trzeciewcu, od kwietnia nadaje radio cyfrowe, jednak moje radio "samo" nie odbiera DAB+ ani nie widzę opcji umożliwiających to. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

I jeszcze jedno pytanie. Konto mytoyota może być powiązane z T2&G, np. w celu zaplanowania trasy na pc i pobranie trasy do nawigacji w T2&G poprzez Internet. Czy komuś udało się coś takiego zrobić? Mnie się nie udaje, a raczej robię wszystko dobrze.
Spalanie - Motostat.pl

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2015, 09:52:07 »
I jeszcze jedno pytanie. Konto mytoyota może być powiązane z T2&G, np. w celu zaplanowania trasy na pc i pobranie trasy do nawigacji w T2&G poprzez Internet. Czy komuś udało się coś takiego zrobić? Mnie się nie udaje, a raczej robię wszystko dobrze.

Mnie się udało połączyć, ale na starej wersji serwisu (my.toyota.eu).
Planowałem trasy na kompie, zgrywałem na Pena i wczytywałem w samochodzie, ewentualnie fajne było wyszukiwanie poi w google.
Niestety po zmianie serwisu na polski, przestało działać. Dodatkowo nie da się ściągnąć narzędzia Toolbox na ich stronie, bo link nie działa (totalna amatorszczyzna) <zalamka>

Zgłosiłem problem do Toyoty, skontaktował się ze mną gościu z ASO i walczy ponoć z problemem, dam znać co uda się ustalić.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2015, 17:33:13 »
Mnie się udało połączyć, ale na starej wersji serwisu (my.toyota.eu).
Za drugim podejściem udało mi się "przetransmitować" trasę do nawigacji przez Internet (na aktualnym my.toyota). Po zaplanowaniu trasy na my.toyota trzeba kliknąć przycisk "Prześlij do samochodu". Dopiero wtedy można ją pobrać w nawigacji.
W nawigacji jest opcja Wyślij/Pobierz ustawienia urządzenia. Niestety to jest martwe.
Faktycznie, ten serwis jest niedopracowany.
Wolkis, a co to takiego to narzędzie Toolbox? Nie widzę tego.

Spalanie - Motostat.pl

Offline farmer

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2015, 23:29:22 »
Dane osobowe to są dzisiaj wyłudzane nawet w nieprawdziwych ogłoszeniach o pracę.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Września 2015, 08:52:59 »
Za drugim podejściem udało mi się "przetransmitować" trasę do nawigacji przez Internet (na aktualnym my.toyota). Po zaplanowaniu trasy na my.toyota trzeba kliknąć przycisk "Prześlij do samochodu". Dopiero wtedy można ją pobrać w nawigacji.

Ja nie mogę się zalogować w samochodzie z użyciem konta z polskiej strony Moja Toyota. Założyłem nowe konto na my.toyota.eu, wskazując kraj Europa (EU) i dopiero wtedy się podłączył (login to: identyfikator MyToyota (nie mail jak sugerowało ASO),  hasło: to hasło do konta my.toyota).
KoMarek, z jakiego konta korzystałeś i jakich danych użyłeś do logowania? Ewentualnie co zrobiłeś za drugim razem że poszło?

Toolbox to narzędzie do preparowania pena do wgrania aplikacji do radia T&G, udało mi się go pobrać po założeniu konta na my.toyota.eu, na polskiej stronie link wciąż nie działa  :-(

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Września 2015, 10:33:20 »
Również dostałam tego maila, ale nie umiem się tam zalogować :( Żaden e-mail ani hasło nie pasuje. Pamiętam, że logowałam się na mytoyota, kiedy zamówiłam aurisa do śledzenia jego drogi.

Edit: Znalazłam maila z resetem hasła do MyToyota i udało się utworzyć konto w Moja Toyota.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2015, 10:42:23 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2015, 13:12:06 »
Ja nie mogę się zalogować w samochodzie z użyciem konta z polskiej strony Moja Toyota. Założyłem nowe konto na my.toyota.eu, wskazując kraj Europa (EU) i dopiero wtedy się podłączył
Konto Moja Toyota na toyota.pl to jest to samo konto co my.toyota.eu. Myślę, że po przejściu na nowy serwis nie wszystko przetransferowało się dobrze ze starego serwisu. Ja założyłem konto na starym, (wtedy logowało się wybranym loginem). Jak powstał nowy serwis, trzeba się logować e-mailem (ale w samochodzie dalej wybranym loginem, a hasło to samo). Nowy serwis zachował moje poprzednie dane i uzupełnił je. W samochodzie mam dostęp do Internetu (eStore, StreetView itd.), mogę pobrać zaplanowaną trasę. Natomiast, jak pisałem, opcje wysłania/pobrania ustawień samochodu do/z serwera są nieaktywne (zaciemnione).
Przesłanie trasy do navi:
- na pc będąc na koncie my.toyota wybieram Moje podróże,
- ustawiam trasę; "Gdzie zaczynasz podróż", "Dodaj etap", wszystko wpisuje się do okienka jako adresy, nie można przestawiać znacznika na mapie google,
- zapisuję trasę (lub POI),
- wybieram spis "Zapisanych podróży", klikam na wybraną, pojawia się przycisk "Prześlij do samochodu" (jest też "Pobierz na USB"), klikam go,
- transfer nie odbywa się natychmiast, a w dowolnym czasie,
- w samochodzie podłączam net, wybieram Map/Nav, "Wpisz m-sce doc.", wchodzę w zakładkę "Zaawansowane"
- wybieram "Załaduj trasy i POI z serwera" (jest też opcja " ... z USB", i już, w spisie miejsc docelowych pojawia się nowa trasa.
Przesłanie trasy powiodło się dopiero po tym, jak użyłem opcji "Prześlij do samochodu" na pc.
Spalanie - Motostat.pl

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2015, 20:08:24 »
A ja mam pytanko dotyczące śledzenia dostawy samochodu na tej stronie.

Czekam na auriskę od 30.09 (wiem że to nie długo, ale sami rozumiecie "się czeka"  :o) i są tam 4 statusy:

"Zamówienie przyjęte do realizacji"
"Samochód opuścił fabrykę"
"Samochód opuścił centrum logistyczne"
"Samochód przybył do Polski"

U mnie wisi cały czas pierwszy status. Rzecz zrozumiała - zakładany termin odbioru samochodu to dopiero 16.11.
Jednak na stronie Auto Świat w opisie tej aplikacji jest taki tekst:
"Można zatem nadzorować poszczególne etapy: przyjęcie do produkcji, postęp w budowaniu samochodu, chwilę opuszczenia fabryki a następnie trasę transportu do centrum logistycznego" - pogrubiłem to co mnie zaciekawiło.

Czy to by oznaczało, że będą jeszcze jakieś statusy pośrednie? Bo na jednym ze screenów na tej stronie jest np. status "Samochód przypisany do zamówienia" - takiego statusu nie ma powyżej.
Niekoniecznie muszę wiedzieć że w tej chwili montują mu światła przednie ale np. że w ogóle go robią to byłoby fajnie wiedzieć. Bo może np. zlecenie wciąż jeszcze wisi "w kolejce".
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2015, 20:12:15 wysłana przez GeoT »

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2015, 20:35:56 »
Jak masz teraz 4 statusy to więcej mieć nie będziesz. Podejrzewam, że status "przypisany do zamówienia" jest aktywny tylko wtedy, kiedy przy zamówieniu wybierałeś z już wyprodukowanych.
Nic więcej się nie dowiesz. Z końcem października pewnie auto będzie już w PL. A status zmienia się raz dziennie o 8 rano i później sms o 13tej. W sensie, że nie musisz tego sprawdzać co godzinę ;)

sorki za błędy i wypaczenia, literówki itp... z tapatalka się pisze ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl