Autor Wątek: [Toyota Auris 1 Diesel 2.0 D-4D] Dym z lewej strony silnika  (Przeczytany 19497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
[Toyota Auris 1 Diesel 2.0 D-4D] Dym z lewej strony silnika
« dnia: 24 Września 2015, 20:50:27 »
Cześć,

ostatnio po 20 min jazdy spod maski zaczął się wydobywać jasny dym o zapachu podgrzanego/przypalonego smaru. Stojąc przodem do maski dym wylatuje z lewej strony silnika. Chwilę po zapaleniu silnika pojawia się rzadki dym, po dłuzszej chwili kiedy silnik się rozgrzeje, dym staje się trochę bardziej gęsty.

Zdjęcie miejsca, które jest chyba za bardzo pokryte smarem:
http://i.imgur.com/QOSCRSb.png?1

Dym wydobywa się mniej więcej z tego miejsca, chyba okolice alternatora. Możliwe że widać więcej z tyłu silnika ale nie sprawdzałem.

Skąd może brać się ten dym? Miał ktoś podobny problem lub słyszał o czymś takim?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: [Toyota Auris 1 Diesel 2.0 D-4D] Dym z lewej strony silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2015, 21:27:42 »
Jakieś uszczelnienie puściło...  :o
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2015, 22:03:06 »
Wydmuchało uszczelkę pod głowicą. Albo turbinka. Oleju ci nie ubywa?

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2015, 22:55:12 »
Wydmuchało uszczelkę pod głowicą. Albo turbinka. Oleju ci nie ubywa?

Sprawdzę olej i się odezwę. To normalne, że ta część ze zdjęcia jest tak usmarowana?

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2015, 22:59:07 »
Ktoś jest w stanie polecić mechanika który to zrobi dobrze i nie za drogo w Krakowie na Ruczaju lub w okolicach?

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2015, 18:14:48 »
Ja kiedyś robiłem silnik w firmie Armar na ul. Półanki na rybitwach, dobrze robią i nie są drodzy....

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2015, 19:32:53 »
Ja kiedyś robiłem silnik w firmie Armar na ul. Półanki na rybitwach, dobrze robią i nie są drodzy....

Robiłeś cały silnik czy podobną usterkę? Z tego co czytam w internecie to jest to wada fabryczna tych silników. Prawdopodobnie u mnie chodzi o to samo - uszczelka często się przepala.
Serwis, który poleciłeś jest spory kawałek ode mnie, na razie nie będę się na niego decydował bo może znajdę coś bliżej Ruczaju.

Jeżeli możesz to opisz swoją awarię, jakie były objawy, ile cię to kosztowało. Może mi się to przydać w przyszłości.

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2015, 21:02:51 »
Jeżeli możesz to opisz swoją awarię, jakie były objawy, ile cię to kosztowało. Może mi się to przydać w przyszłości.
Kolego, zaobserwuj czy nie ubywa ci płyny chłodniczego, najlepiej odkręć korek (na zimnym silniku!) zbiorniczka i zobacz czy nie ma dziwnego ciemnego osadu. Zobacz czy ubywa oleju.
Jeśli to uszczelka pod głowicą to koszta licz w tysiącach. Chyba że łapiesz się jeszcze na akcje wymiany silnika w ramach akcji serwisowej. Warunek: auto nie starsze niż 7 lat i nie więcej niż 180 tys przebiegu udokumentowanego.

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Września 2015, 21:09:08 »
Kolego, zaobserwuj czy nie ubywa ci płyny chłodniczego, najlepiej odkręć korek (na zimnym silniku!) zbiorniczka i zobacz czy nie ma dziwnego ciemnego osadu. Zobacz czy ubywa oleju. Jeśli to uszczelka pod głowicą to koszta licz w tysiącach. Chyba że łapiesz się jeszcze na akcje wymiany silnika w ramach akcji serwisowej. Warunek: auto nie starsze niż 7 lat i nie więcej niż 180 tys przebiegu udokumentowanego.

Na tej stronie znalazłem, że może być nawet trochę starsze i z większym przebiegiem ale jeżeli było serwisowane w ASO to jest szansa, że to wymienią (?). Samochód mam od 3 miesięcy, wcześniej jeździła nim jakaś Niemka, która rzekomo serwisowała go w ASO. Mogła nie zorientować się, ze jest taka akcja. Artukuł z tą informacją:
http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/silniki/309604,Z-tymi-silnikami-moga-byc-problemy-Toyota-20-D4D-oraz-22-D4D.html

Wymiana uszczelki to tak duży koszt czy po prostu uszkodzona uszczelka jest symptomem tej wady fabrycznej?

Poleci ktoś ASO Toyoty w Krakowie? Rozumiem, że tylko ASO może mi wynegocjować taką wymianę?
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2015, 21:10:52 wysłana przez wojtek85 »

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2015, 09:42:11 »
ogólnie w 2.0 bardzo często są problemy z wydmuchaną uszczelką...
Ja robiłem w tym serwisie coś innego, ale oni ogólnie zajmują się silnikami.

Jaki masz przebieg? dymi Ci na kolorowo z wydechu? masz płyn w chłodnicy?
To nie koniecznie musi być wydmuchana uszczelka. Jeśli to ona to kszt poza ASO ok 1500-2000PLN.

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2015, 11:48:08 »
Jak rozpoznać posiadaną wersje silnika?
Auris 2,0 2007 r
Typ E15j (a)
ADE150 (H)
ADE150L-AHFNXW (1A)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2015, 12:15:21 »
Jeśli to "to", to najpierw zażyj środki uspokajające.
Ta awaria (UPG - Uszczelka Pod Głowicą) w silnikach 2.0 - 126 KM i 2.2 D-4D (1AD i 2AD) to już dobrze znana i opisana wada fabryczna. Występuje zwykle pomiędzy 100-200 kkm, nie ma na nią rady. Uszczelka jest tylko symptomem. Jej wymiana pomaga na kilka kkm. Naprawa w ASO poza gwarancją i rękojmią producenta kosztowała 2 lata temu blisko 20 tys. zł. Toyota przyznaje się do fuszerki i daje rękojmię do 7 lat i nie więcej niż 180 kkm (wymieniają silnik). Szczegóły są na forach, np. tu:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=12956
Problem dotyczy silników produkowanych, o ile pamiętam, ok. 2006-2009, jest w sieci dokument Toyoty, w którym opisano dokładnie jakich modeli samochodów i roczników problem dotyczy. Na szybko znalazłem taką czarną listę:
- Avensis with 1AD or 2AD (Prod. Date: Apr 2005 to Feb 2009)
- RAV4 with 2AD (Prod. Date: Jul 2005 to Dec 2008)
- Auris with 1AD or 2AD (Prod. Date: Sep 2006 to Sep 2009)
- Verso with 2AD (Prod. Date: Apr 2005 to Nov 2008)
dodatkowo Lexus LS220D

Trzymam kciuki, żeby to nie było to.
I jeszcze biuletyn serwisowy Toyoty: https://www.dropbox.com/s/8ah6a74lqhifknw/EG-0119T-1211%281%29-2.pdf?dl=0

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2015, 13:12:46 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline Kingciin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2015, 14:11:40 »
Na szybko znalazłem taką czarną listę: - Avensis with 1AD or 2AD (Prod. Date: Apr 2005 to Feb 2009) - RAV4 with 2AD (Prod. Date: Jul 2005 to Dec 2008) - Auris with 1AD or 2AD (Prod. Date: Sep 2006 to Sep 2009) - Verso with 2AD (Prod. Date: Apr 2005 to Nov 2008) dodatkowo Lexus LS220D
Jeszcze Corolla E15 do 2009r.

Offline wojtek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Września 2015, 16:30:40 »
Jeśli to "to", to najpierw zażyj środki uspokajające.
Ta awaria (UPG - Uszczelka Pod Głowicą) w silnikach 2.0 - 126 KM i 2.2 D-4D (1AD i 2AD) to już dobrze znana i opisana wada fabryczna. Występuje zwykle pomiędzy 100-200 kkm, nie ma na nią rady. Uszczelka jest tylko symptomem. Jej wymiana pomaga na kilka kkm. Naprawa w ASO poza gwarancją i rękojmią producenta kosztowała 2 lata temu blisko 20 tys. zł. Toyota przyznaje się do fuszerki i daje rękojmię do 7 lat i nie więcej niż 180 kkm (wymieniają silnik). Szczegóły są na forach, np. tu:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=12956
Problem dotyczy silników produkowanych, o ile pamiętam, ok. 2006-2009, jest w sieci dokument Toyoty, w którym opisano dokładnie jakich modeli samochodów i roczników problem dotyczy. Na szybko znalazłem taką czarną listę:
- Avensis with 1AD or 2AD (Prod. Date: Apr 2005 to Feb 2009)
- RAV4 with 2AD (Prod. Date: Jul 2005 to Dec 2008)
- Auris with 1AD or 2AD (Prod. Date: Sep 2006 to Sep 2009)
- Verso with 2AD (Prod. Date: Apr 2005 to Nov 2008)
dodatkowo Lexus LS220D

Trzymam kciuki, żeby to nie było to.
I jeszcze biuletyn serwisowy Toyoty: https://www.dropbox.com/s/8ah6a74lqhifknw/EG-0119T-1211%281%29-2.pdf?dl=0

@krzycholu
@Kingciin
@KoMarek
@Kingciin
@hais3333
(na tym forum jest opcja wołania?)

Poziom oleju bez zmian, ubyło trochę płynu chłodniczego od czasu kiedy ostatnio sprawdzałem. Zbiornik płynu chłodniczego wewnątrz zawiera czarne ślady, czy właśnie tak to wygląda?:
http://imgur.com/a/F8w0j
(dodatkowo zdjęcie silnika)

Dzisiaj przejechałem ze 2km i coś dodatkowo zaczęło stukać. Dojadę tak do mechanika czy lepiej wezwać lawetę?
Ubezpieczyciel pokrywa w jakimś stopniu takie naprawy (mam OC i AC w Link4)?
Ile kosztuje wymiana samej uszczelki w ASO? Pytam bo rzekomo w Niemczech samochód był serwisowany w ASO i mam małą nadzieję, że jeżeli w grę wchodzi wymiana całego silnika to wymienią mi go w geście dobrej woli (czy nie zdarzały się przypadki wymiany po prawie 9 latach i 188kkm?).
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2015, 16:32:29 wysłana przez wojtek85 »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2015, 17:39:07 »
Ubezpieczyciel pokrywa w jakimś stopniu takie naprawy (mam OC i AC w Link4)? Ile kosztuje wymiana samej uszczelki w ASO? Pytam bo rzekomo w Niemczech samochód był serwisowany w ASO i mam małą nadzieję, że jeżeli w grę wchodzi wymiana całego silnika to wymienią mi go w geście dobrej woli (czy nie zdarzały się przypadki wymiany po prawie 9 latach i 188kkm?).
Zwykłe OC/AC nie pokrywa napraw tego typu. No chyba, że masz jakieś małostandardowe ubezpieczenie.
Koszt wymiany uszczelki pod głowicą to kilka stówek, ale to zwykle nie załatwia problemu. Po zdjęciu głowicy widać, czy są wżery na tulei. Wtedy może nastąpić ostateczna ocena, czy to UPG.
Samochód do "gestu dobrej woli" w tym przypadku nie może mieć więcej niż 7 lat i 180 kkm. Historia serwisowa musi być udokumentowana. Ponadto samochód sprowadzany raczej rzadko ma na liczniku prawdziwy przebieg. Być może Twój samochód był już nieskutecznie na tę usterkę naprawiany. Oryginalny uszczelniacz blok-głowica ma kolor szary, jeśli ASO rozbierało te elementy to dawało uszczelniacz czarny. Silnik wymieniany ma jakieś dodatkowe oznaczenie nabite na bloku, zdaje się, że to literka G, nie pamiętam. UPG miała wydane kolejno 3 biuletyny serwisowe. Pierwsze dwa nie załatwiały skutecznie problemu. Dopiero później zaczęli wymieniać silniki.
Typowy objaw UPG to regularne ubytki płynu chłodzącego i bulgotanie płynu (można powąchać - czuć spaliny). W płynie mogą być ślady oleju. To co jest na fotce, to raczej jakieś paprochy, za bardzo nie widzę tam oleju. Ubytku oleju silnikowego zwykle nie widać. Pierwsza fotka - jest lekki wyciek, ale nie przesądzałbym. Miałem podobnie i nic się nie działo.
PS. 2.0 D-4D miałem do niedawna w sprowadzonej Avensis z 2007 roku. UPG mnie nie dopadła, ale sporo się naczytałem. To co piszę, to wiedza netowa, nie koniecznie prawdziwa. Mój samochód był naprawiany (czarny kit uszczelniający), ale nie miałem pewności na ile dobrze to zrobiono. Wolę benzynę niż niepewność :)   Dizlem dobrze mi się jeździło, ale za dużo tam potencjalnych kosztownych problemów.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2015, 17:50:35 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl