Autor Wątek: Stożek a Carina E (F)  (Przeczytany 27020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michal_P

• Gość
Odp: Stożek a Carina E (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Kwietnia 2005, 22:40:38 »
Może nawet na hamownie sie wybiore jak mi ktoś wytłumaczy gdzie mam jechac i co kazac sobie zrobic;)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2006, 14:05:41 wysłana przez Miche »

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Kwietnia 2005, 00:09:30 »
Ładnie wygląda,tylko ta rura doprowadzająca zimne powietrze do seryjnej puszki mogłaby byc troche przedłużona i troche okalac stożek,ktory wtedy zasilany byłby chłodniejszym ciut powietrzem. Jak dźwiek spod maski??  Jak subiektywne odczucie z osiągow?
Pozdro
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2006, 14:06:34 wysłana przez Miche »

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Kwietnia 2005, 08:40:17 »
Dźwiek super.
Odczucie osiągow też jest ale na pewno bardziej bym je poczuł gdybym jechał na starych felgach i oponach:)
Znajomy ktory to montował mpwił że jak zamontował tłumik i filtr  a felg Alu jeszcze nie było to chodziłą jak burza.
Teraz też nie narzekam wiec myśle że naprawde jest nieźle;)
A co do rury to właśnie sporym problemem jest tu akumulator bo nie da rady zrobic innego doprowadzenia powietrza:(
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2006, 14:08:00 wysłana przez Miche »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Kwietnia 2005, 21:05:23 »
Ja tez proponuje zrobic jakies lepsze doprowadzenie powietrza do tego stozka.Podczas pracy silnika latem na postoju silnik bedzie zasysal wrzątek a czujnik temp lepiej wprowadzic do wnetrza rury bo teraz to on mierzy temp.nagrzanej blachy a nie powietrza zasysanego.Nie daj sie poniesc zludnym wrazeniom ze auto lepiej ciagnie.Ono ciagnie inaczej niz przed modyfikacja co nie znaczy ze jest gorzej tylko zmienila sie charakterystyka przebiegu momentu.Hamownia prawde powie.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2006, 14:08:24 wysłana przez Miche »

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Kwietnia 2005, 22:43:49 »
Włśnie napisałem że problem jest z inynm doprowadzeniem powietrza (ewentualnie jest opcja wywalenia akumulatora do bagażnika ale nie wiem czy jest sens).
Pojeździłem nią teraz sporo i sprawdziłem, czy filtr sie jakoś szczegonie grzeje i okazało sie że niespecjalnie wiec wydaje mi sie że nie jest tragicznie. Co do postoju, to masz racje ale chyba w sumie cześciej sie jeździ i wtedy silnik otrzymuje jakąś dawke chłodnego powietrza:)
Czujink nie został wprowadzony do rury aby zmaksymalizowac przepływ a poza tym jak sie okazało przy starym filtrze nieważne czy czujnik jest włożony czy nie:)
Co do odczuc to zdaje sobie z tego sprawe i w tym celu mam zamiar udac sie na hamownie jak ktoś mnie świeci o co ja mam tam poprosic;)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2006, 14:12:11 wysłana przez Miche »

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Kwietnia 2005, 23:46:49 »
Jedno "hamowanie" to okolo 100 - 150 pln.
Pomiar mocy - oni beda wiedziec  ;)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Kwietnia 2005, 09:51:32 »
Zawsze można poprowadzic rure tak jak to jest oryginalnie za fartuch i dalej pociągnąc ją pod błotnikiem, zderzakiem do samego przodu a wywalic przy okazji tą puszke ukrytą pod zderzakiem. Akumulator zostawic.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2006, 14:10:03 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Kwietnia 2005, 09:57:38 »
Siaką puszke??:)
Pomysł brzmi kusząco:)
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2006, 14:09:22 wysłana przez Miche »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Kwietnia 2005, 16:13:23 »
Dobrze by bylo podlaczyc to jednak do tej "puszki" dla lepszego przebiegu momentu na niskich.Zmiana dlugosci kolektora doprowadzajacego powietrze cos jednak zmienia w przebiegu mocy i momentu.

gregory_13

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Września 2006, 17:01:53 »
Witam

Jezdzilem na standardowym filterku, zmienilem na filtr stozkowy i co zaobserwowalem: carina na LPG zaczela lepiej sie zbierac i byc bardziej elastyczna, ale na PB osiagi spadly - zmlilo i to bardzo.

Mysle zeby zafundowac filtr K&N 33-2739 http://www.knfilters.com/search/product.aspx?Prod=33-2739
koszty to ok 260zl (rzeszow) tylko nie wiem jak to bedzie sie sprawowalo. Chcialbym zeby jazda na LPG zostala taka jak teraz, a na PB bylo tak jak na standardowym.
Mial ktos moze doczynienia z tym filterkiem K&N? Jak sie jezdzilo, czy byla odczowalna roznica miedzy standardowym a K&N?

Dodam ze mam instalacje LPG bez kompa, mieszalnik/parownik jest do 4L motorow - czy to moze wplywac na dynamike cainy, pomyslec nad zmiana mieszalnika/parownika?

pozdro

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Września 2006, 07:52:34 »
gregory_13 z tego co piszesz to parownik (jest być może źle ustawiony) i na zwykłym filtrze miałeś zły skład mieszanki - za bogato. Po wstawieniu stożka i "podaniu" więcej powietrza mieszanka miała czy ma poprostu lepsze proporcje i dlatego na LPG chodzi lepiej. Trzebaby było popracować nad ustawieniami parownika w stosunku nawet do zwykłego filtra o ile jego charakterystyka jest taka że na to pozwoli.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Listopada 2006, 14:13:02 »
Watek poprawiony (usuniete krzaczki )

Pozdrawiam
Focus II 1,6 :)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Czerwca 2007, 20:42:31 »
Własnie jestem na etapie psucia mojego cuda. Mozecie mnie oswiecic do czego sluzy ta puszka??? Mimo wszystkich za i przeciw , rozwazam przeniesienie wlotu na błotnik i ta puszka mi sie tam nie bardzo widzi
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Czerwca 2007, 21:12:28 »
to puszka to jest rezonator powietrza on odpowiada za niwelowanie efektu falowego w ukladzie doprowadzania powietrza tzn by powietrze niezassaneprzy napelnieniu tloka wracajac w minimalnym stopniu psulo przebieg fal idacych w przeciwnym kierunku ....moze malo dokladnie i bez szczegołow ale temu to ma słozyc ale jezeli montujes stożek to wbijaj w to bo wtedy nie ma to znaczenia
!!!!WROCEK!!!!

wiewior

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Lipca 2007, 14:52:15 »
Ja mam stozek i LPG i nie odczuwam zadnych negatywnych skutków wrecz przeciwnie czuje jak by poprawiła sie elastycznosc Cari .Stożek jest wmiejscu seryjnej puszki (jak narazie) i odziwo nie nagrzewa sie nadmiernie co do zmiany dzwieku to słychac to dopiero po przekroczeniu 4000 obr/min . Podsumowujac to jestem zadowolony z reultatów zamontowania stozka .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl