Autor Wątek: Rav4 I kilka problemów.  (Przeczytany 5929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 I kilka problemów.
« dnia: 31 Października 2015, 14:01:06 »
Witam wszystkich forumowiczów :)
Jestem tutaj nowy a moją Rav'kę mam od koło 6 miesięcy i mam kilka następujących pytań związanych z tym maleństwem. ;)
Pierwsze pytanie dotyczy wycieraczek a dosłownie na trybie INT gdzie powinny sie załączać co jakiś czas pracują bez przerwy i nie wracają no pozycję początkową tylko sie zatrzymują tam gdzie je wyłączymy. Czy to może być wina przekaźnika ? i jak mogę sobie dać z tym rade bo teraz jesień i przyznam trochę wkurza to ze co chwilę trzeba je włączać i wyłączać :/ Proszę o radę gdzie taki przekaźnik może sie znajdować. Dodam że tylna działa normalnie powracając na swoje miejsce.
Drugie pytanie jak wygląda wymiana żarówki  w bocznym kierunkowskazie ?
Trzecie dotyczy bezpieczników jeśli ktoś dokładnie może rozszyfrować skróty zawarte na zdj. i czy lepiej wymienić te bezpieczniki na orginalne czy zostawić to tak jak jeździ ?
I jeszcze jedno dotyczące ogrzewania. Mam instalacje LPG Lavato czy jakoś tak z 2006r. silnik ładnie pracuje tylko jest problem z ogrzewaniem. Czy ze względu na to że lpg musi być podgrzane przed podaniem do silnika, powoduje to iż całe ciepło zabiera gaz a na nagrzewnice leci już tylko resztka tego ciepła ? oraz czy jest tam na tyle miejsca aby dołożyć drugą nagrzewnice ? jeśli ktoś takie cuda robił w tym aucie ;)
Jeszcze jedno jak dodać załączniki do posta?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Rav4 I kilka problemów.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Października 2015, 14:21:19 »
pracują bez przerwy i nie wracają no pozycję początkową

Zacznij od silniczka.

jak wygląda wymiana żarówki  w bocznym kierunkowskazie

Kupujesz W5W, wyjmujesz kierunek, wymieniasz.

bezpieczników j

Nie ma zdjęcia.

I jeszcze jedno dotyczące ogrzewania

Dobrze założony LPG nie wpływa na sprawność nagrzewnicy.

Jeszcze jedno jak dodać załączniki do posta?

Załączniki i opcje dodatkowe. Zdjęcia najlepiej wklejaj przez zewnętrzny serwer, imageshack, imgur, itp.

3VZ.pl

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2015, 12:04:18 »
Zdjęcia
https://imageshack.us/i/p3LNZqx4j
https://imageshack.us/i/p7nCJxBoj
Dodam co do grzania że po ok 20/30 minutowej jeździ po zatrzymaniu się od maski bije straszne gorąco, a w przypadku jazdy w deszczu po zatrzymaniu się na światłach mogę zaobserwować jak woda pasuje z maski silnika.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2015, 13:03:15 »
Ten silnik bardzo ładnie sie nagrzewa,do tego stopnia,ze w największe mrozy wystarczy go odpalić i po 30s leci już wyczuwalne ciepło.
Może jest nagrzewnica zamulona ,a może cały układ chłodzenia ,skoro mówisz ,ze maska jest gorąca....

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopada 2015, 13:04:30 »
Nie ma wygłuszenia, to się maska grzeje.

turn - kierunki
def/i-up - grzane lustra/szyba/podnoszenie obrotów
gauge - zegary (wisi na tym też część deski rozdzielczej)
ign - plus po zapłonie
stop - hamulcowe
seat htr - grzane stołki
ecu-ig - plus po zapłonie na ECU i pochodne
tail - tylne światła/postojówki
cig/rad - cygaretka i dźwięki
wiper - wycierałki
panel - zapewne podświetlenie deski

3VZ.pl

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Listopada 2015, 13:53:10 »
Ten silnik bardzo ładnie sie nagrzewa,do tego stopnia,ze w największe mrozy wystarczy go odpalić i po 30s leci już wyczuwalne ciepło.
Może jest nagrzewnica zamulona ,a może cały układ chłodzenia ,skoro mówisz ,ze maska jest gorąca....

U mnie jak zimny jest to na gazie trzyma tak 2tyś obr/min przez ok 2/3 min potem spadają do 900obr/min. pompa wymieniona na początku wakacji wraz z rozrządem bo stara się rozsypała wiec i płyn wymieniony. Zostaje zajrzeć jak tam nagrzewnica wygląda. U mnie jak jest teraz koło 0 i bierze powietrze z otwartego obiegu to po ok 5km zaczyna tak lekko grzać.

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2016, 13:21:50 »
Mam pytanie dotyczące ustawienia zapłonu na aparacie. Mianowicie problemy zaczęły sie po tym  jak rozsypał sie stary aparat i został wymieniony na jakiś używany u mechanika za ok 150zł bynajmniej. Problem jest taki iż auto szarpie na wolnych obrotach od 3 biegu w górę, czasem bywa że dopiero powyżej 2/2,5tyś obr/min przestaje szarpać. Dodam że ostatnio ja byłem w górach to przy -14*C elegancko chodził zero szarpania ale jak sie ślinik rozgrzał po dłuższej chwili jazdy i temperatura otoczenia sie podniosła znów zaczą szarpać każda nawet najmniejsza górka trzeba było 3 bieg redukować bo nie szło jechać. Pytanie czy wiek ktoś jak wyregulować to w domowych warunkach czy trzeba do mechanika oddać ? I dodam że na benzynie obroty falują tak że prawie silnik gasnie na wolnych obrotach. Nie pamiętam jak było z benzyną przed wymianą aparatu ponieważ nikt tego nie sprawdził :/

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2016, 16:09:05 »
Sprawdź cewkę.
3VZ.pl

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2016, 14:14:41 »
.....dopiero powyżej 2/2,5tyś obr/min przestaje szarpać.

Nie chce tu nikomu nawrzucać , Ale chcesz przyśpieszać i masz poniżej 2tys obrotów ? To nie jest diesel, trzeba mieć te obroty wyższe jednak. 2 Tys to raczej takie minimum dla tego silnika wg mnie.

Sprawdź też błędy , jeśli nie ma żadnych związanych z zapłonem typu PO30x - Missfire detected , to raczej układ zapłonowy sprawny.
Ja bym najpierw sprawdził kąt wyprzedzenia lampą stroboskopową ( wg procedury zwierając odpowiednie piny diagnostyczne).

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Stycznia 2016, 14:38:18 »
Dzięki za odpowiedź. A co do szarpania to nie tylko pod górkę na prostym przy 4 też potrafi zacząć szarpać, a dodatkowo silnik potrafi czasami tak strzelić że prawie gaśnie.

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Stycznia 2016, 15:51:09 »
Jak strzela to masz źle wyregulowaną instalacje LPG, albo któryś wtrysk Ci leje gazem i silnik nie przepala. Zrób z tym porządek, bo narobi się szkód. :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline Banzai97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2016, 10:08:13 »
Witam.
Tak jak kolega powiedział. Narobiło się szkód :( A mam następujące pytanie czy posiada może ktoś schemat instalacji elektrycznej do tej pięknej Toyotki. Dodam ze moja aktualnie wygląda właśnie tak https://www.instagram.com/p/BBx-EWLOv5V/?taken-by=love_now_97 . Ale już jest nowy (używany) przód do wspawania, nowa maska z błotnikami i chłodnica :D I tak mi się wydaje że jeśli ktoś by miał to schemat instalacji może być przydatny :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl