Autor Wątek: Problem z podgrzewanymi fotelami  (Przeczytany 7641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciek88

• Toyot Leżący
  • *
Problem z podgrzewanymi fotelami
« dnia: 03 Listopada 2015, 13:52:44 »
Witam wszystkich Użytkowników
W Marcu tego roku kupiłem z salonu hybrydowego Aurisa z fabrycznie zamontowanym podgrzewaniem foteli przednich.  W okresie wiosenno/letnim z przyczyn oczywistych nie używałem tego udogodnienia. Na jesień przypomniałem sobie o podgrzewaniu. I tu zaczął się problem- maty właściwie robią co chcą- na początku się włączają i po chwili wyłączają ( ponoć tak mają działać), ale  kiedy wyjadę z garażu to włączają sie na 3 min i potem już w ogóle nie działają ( na dystansie 20km do pracy) , raz działa siedzenie po stronie kierowcy, raz po stronie pasażera... ogólnie komedia. Ogólnie jakkolwiek działają, jesli samochód stoi na dworze, ale jak wyjedzie z garażu to maty odmawiają współpracy..
Pojechałem do serwisu zgłosić awarię- serwis faktycznie stwierdził ze problem jest, zamówili nowy komplet mat, wymienili i dalej jest to samo.... więc znów zabrali auto, myśleli 2 tyg i oddali mi samochód w takim samym stanie jak przed oddaniem. Póki co rozkładają ręce- wymieli 3 x maty, ponoć problem jest w konstrukcji mat... obecnie myslą co zrobić- auto na gwarancji, gwarant ponoć nie zgadza się na zamontowanie innego modelu maty... w efekcie kupiłem auto, którego nie potrafią naprawić.
I tu moje pytania:
-czy ktokolwiek z Was miał problem z tymi matami? Toyota twierdzi, ze problem jest znany- z resztą samochód zastępczy tez miał podgrzewane fotele i analogicznie robiły co chciały tj głównie nie grzały, więc zakładam, że awaria ma problem globalny?
-jeśli ktokolwiek z Was miał z tym problem, to czy ASO udało się uporać z usterką?
-co według Was mam teraz zrobić? chcę wezwać pisemnie salon do usunięcia usterki w określonym terminie( auto kupione na firmę) ale zakładając, że naprawiają to już 2 miesiące, to raczej nic nie zrobią… Kurcze zależy mi, żeby to działało, zwłaszcza, że mam skórzane siedzenia, więc w zimę byłoby to duże udogodnienie… poza tym zapłaciłem za coś, z czego nie mogę korzystać…

Ktoś pomoże?

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z podgrzewanymi fotelami
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2015, 15:28:14 »
Mam HSD z 2013 i ogrzewanie foteli działa jak dotąd bez najmniejszych problemów (tapicerka tekstylna).

Offline Kiingcin

• Początkujący
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2015, 17:22:31 »
A gwarancje na auto masz?

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2015, 17:26:55 »
Miesięczny auris HSD z fotelami "sportowymi" (prestige) z półskórą  w kolorze teracoty i wszystko działa jak należy. Nagrzewają się prawidłowo.

Offline Maciek88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2015, 19:23:39 »
A gwarancje na auto masz?
Tak, naprawa odbywa sie w ramach gwarancji , tyle ze trwa juz 2 m-ce i nie potrafia tego naprawić, wszyscy rozkładają ręce łącznie z Toyota Polska i Toyota Europe ( przynajmniej tak twierdzi ASO)
Gosc z serwisu twierdzi ze to wada konstrukcyjna, a innych mat nie mogą wsadzić, bo stracę gwarancje :/

Miesięczny auris HSD z fotelami "sportowymi" (prestige) z półskórą  w kolorze teracoty i wszystko działa jak należy. Nagrzewają się prawidłowo.
A grzeją Ci jednostajnie czy włączają i wyłączają ? Bo u mnie działa jak jest zimnofalowej dworze - na zasadzie grzeje 3 min, kolejne 5 nie działa, potem znów grzeje... a  powyżej 10 st. za oknem -działają chwile i potem juz wcale :/

________
Edytuj posty
//Filu
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2015, 21:01:43 wysłana przez Filu »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopada 2015, 19:28:34 »
Bo u mnie działa jak jest zimnofalowej dworze - na zasadzie grzeje 3 min, kolejne 5 nie działa, potem znów grzeje... a  powyżej 10 st. za oknem -działają chwile i potem juz wcale
I tak jest prawidłowo :-)

Offline Maciek88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopada 2015, 19:31:10 »
Bo u mnie działa jak jest zimnofalowej dworze - na zasadzie grzeje 3 min, kolejne 5 nie działa, potem znów grzeje... a  powyżej 10 st. za oknem -działają chwile i potem juz wcale

Zakładasz ze wlaczenie sie maty jednorazowo na 3 min na dystansie 20 km podróży do pracy - tj ok 30 min podróży jest prawidłowym działaniem maty? 

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Listopada 2015, 19:40:24 »
Zakładasz ze wlaczenie sie maty jednorazowo na 3 min na dystansie 20 km podróży do pracy - tj ok 30 min podróży jest prawidłowym działaniem maty? 
zakładam, że przy obecnych temperaturach w Warszawie system działa prawidłowo

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopada 2015, 19:42:10 »
Dokładnie! Działa tyle ile trzeba ;)

Offline Maciek88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Listopada 2015, 19:45:21 »
zakładam, że przy obecnych temperaturach w Warszawie system działa prawidłowo

Tylko jak auto stoi na dworze, a ze jest garażowane to większość czasu maty nie działają . Wg Toyoty temperatura za oknem nie ma mieć wpływu na działanie mat - oni sie nie wypierają problemu, mówią ze tak działać nie powinny... Ale nie potrafią naprawić...
Swoją droga- mata ma grzać , a nie robić to według swojego widzimisie pogodowego...

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Listopada 2015, 19:55:20 »
Grzeją tak, że po nagrzaniu się wyłączają. Tak działa większość aut. Z tym, że mnie jest to ok. Nie ma tak, że raz mnie parzy a za chwilę zimno.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Maciek88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Listopada 2015, 19:57:53 »
Jaki sens wg Ciebie ma lekkie podgrzanie fotela na początku jazdy i potem brak jego działania ?  Ja akceptuje to ze włącza sie i wyłącza regularnie podczas jazdy, ale nie to ze włączy sie raz i potem koniec ...

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2015, 06:26:44 »
Może spróbuj serwis zmienić. Może w innym sobie poradzą lepiej?

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopada 2015, 07:59:58 »
Sprawdź na nowym modelu pokazowym, poproś o wymiane foteli oraz o wspracie TMP

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Listopada 2015, 08:47:03 »
Może się nieprecyzyjnie wyraziłem. Jest własnie tak, że po nagrzaniu się wyłączają a po ostygnięciu znów włączają. Regularnie, zarówno na Low jak i High. I tak mam w każdym z aut, które mam (auris, phaeton, vivaro) i które miałem wczesniej (duuużo ich było).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl