Autor Wątek: głośność klaksonu  (Przeczytany 11960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Z.B.

• Toyot Leżący
  • *
głośność klaksonu
« dnia: 12 Listopada 2015, 11:21:50 »
do lipca br.miałem auta ze stajni fiata-Palio,Siena,Bravo i Alfa Romeo.Każde z tych aut miało donośny=głośny klakson-taki,że po użyciu niektórzy kierowcy mieli ciarki w uszach.
Niestety kupiona w lipcu Toyota Auris ma bardzo cichy i piskliwy klakson. Podczas wymiany opon w serwisie Toyoty  spytałem o możliwość wymiany klaksonu na głośniejszy.
usłyszałem,że ten typ Aurisa ma taką głośność i nic na to nie poradzę.
Auto na gwarancji-może ktoś coś poradzi , podpowie. z góry dziękuję
ps.jak otworzę okno i krzyknę mam bardziej donośny dźwięk od kalksonu auta.

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: głośność klaksonu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2015, 12:55:11 »

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2015, 08:58:33 »
śmiechy śmiechami ale u mnie też klakson jest strasznie cichy i do tego śmieszny, wyobraźcie sobie dźwięk starego skrzeczącego koguta :) na razie go nie wymieniam bo za każdym razem jak go używam to leżę i kwiczę :)

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: g�o�no�� klaksonu
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2015, 15:44:43 »
miałem podobny w maluchu :cheesy: wszyscy znajomi prosili żebym zatrąbił :cheesy:

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2015, 17:21:02 »
ejj, ale te klaksony inaczej brzmią wewnątrz a inaczej na zewnątrz auta  :cheesy:

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopada 2015, 18:19:56 »
Oj tam, oj tam, klakson jak się "odzywa" to jest OK.

A tak Poważnie, w większości starszych klaksonów była śruba regulacyjna tonu (z tyłu urządzenia), teraz zdarzają się jednorazówki.
Generalnie, obecnie klaksony mają wysoki, by nie powiedzieć, bardzo wysoki ton. Kiedy się spi...li, to jest różnie- skrzeczy!!!!!!!!!!. Przyczyna, to nieszczelność, woda, rdza i takie tam "zipanie".
Rozwiązanie, to " :cheesy: dłubanina" i wątpliwy efekt, zwłaszcza dla początkujących. (Możliwe uzyskanie pożądanego efektu-)cierpliwości). Dostęp do klaksonu też wymaga małego demontażu elementów komory silnika.

Jak 'piska", to nie licz na ASO. Uznają, że działa!?
Alternatywa to zakup nowego-oryginalnego lub zakup dwutonowych, takich "ślimakowych" klaksonów - 2szt nisko tonowy i wysokotonowy, a jak dasz sygnał, to jak miałem w motocyklu, to "dawał" jak TIR :grin:
Nawiasem mówiąc (też lubię mieć dobry sygnał) to ile razy jest on naprawdę potrzebny, to inna sprawa. Ale szacun, ma być dobry :-)
Głośności życzę :-)

Offline Z.B.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2016, 08:00:46 »
męczyłem Dealera i założył drugi klakson -tak więc mam 2 klaksony-jak "zatrąbię"to pierwszy trąbi a po 1 sek.dołącza siękolejny co trochę zwiększyło głośność klaksonu.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2016, 20:45:48 »
śmiechy śmiechami ale u mnie też klakson jest strasznie cichy i do tego śmieszny, wyobraźcie sobie dźwięk starego skrzeczącego koguta :) na razie go nie wymieniam bo za każdym razem jak go używam to leżę i kwiczę :)
panowie nie wie czy az tak cichy ale powiem tak Japan aurisy maja cichy i fajny UK maja trochę taki wkurzający lepszy chyba łagodny japan model niz ten wkurzajacy

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2016, 22:23:52 »
Ja pierdziele ludzie, dzisiaj miesiąc po zakupie pierwszy raz miałem sytuacje w której użyłem klaksonu i aż się zgarbiłem ze zdziwienia, masakra! Co to jest? Jak w jakimś, Matizie,Tico? Żona w malenkim VW Up ma taki, że asfalt zwija, a ja jak dzisiaj trabnąłem na kobite która na czerwonym przebiegała przez przejście dla pieszych to, aż się Żona ze śmiechu zwijała. Chyba musze kupić dobry puzon, bo tego to wstyd używać, zmieniał ktoś już we własnym zakresie?
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2016, 22:27:57 wysłana przez Bubo13 »

Offline Z.B.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2016, 11:32:43 »
i co zdziałasz dalej? taki klakson to wstyd!!!!ale Toyota ma to w d...!!!

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2016, 16:57:31 »
weżcie to nagrajcie i wrzućcie na Youtuba , chce to zobaczyć  :grin:

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marca 2016, 17:34:24 »
https://www.youtube.com/watch?v=fatvz86C7QY
TIIDA '09

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Marca 2016, 17:59:31 »
https://www.youtube.com/watch?v=fatvz86C7QY
No i tak powinno być w hybrydach :D

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2016, 18:56:49 »
Skoro macie taki cichy to co za problem choćby orientacyjnie zmierzyć (na androida jest kilka aplikacji) natężenie dźwięku  - zgodnie z par. 11 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, natężenie dźwięku nie może być niższe niż 96 dB (A) w odległości 3 m od pojazdu, jeśli będzie niższe to zgłosić do Toyoty, jak auto na gwarancji to niech ściągną profesjonalny miernik i mierzą, albo przynajmniej porównają z innym egzemplarzem. Jak nie jest niższe to subiektywne odczucie nic nie znaczy.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marca 2016, 21:06:53 »
Fakt, po przesiadce z innych samochodów klakson w Aurisie wydaje się cichy, jednak dla mnie nie jest to jego największy mankament. Najbardziej irytuje mnie lokalizacja przycisku klaksonu, tj. w dolnej części kierownicy. W moim poprzednich autach przycisk ten zawsze znajdował się w centrum kierownicy (a przynajmniej wywarcie siły w tym miejscu włączało klakson). Stąd moje przyzwyczajenie, że w niebezpiecznych sytuacjach uderzam ręką w środek kierownicy. Niestety w Aurisie (a przynajmniej w moim egzemplarzu) tak to nie działa, więc zwykle z przyzwyczajenia naciskam środek a dopiero po chwili przypominam sobie, że klakson jest niżej, co też jest przecież niebezpieczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl