Autor Wątek: Pytaniem o rdzę  (Przeczytany 4750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zbyh

• Toyot Leżący
  • *
Pytaniem o rdzę
« dnia: 14 Listopada 2015, 19:02:49 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Noszę się z zamiarem kupna Rav 4 II, byłem dzisiaj obejrzeć jeden egzemplarz i mam kilka pytań odnośnie tej marki. Autko jest z 2005 r z automatem i ma założony gaz 2 letni nie mogłem się doczytać jakiej firmy coś było Hella to chyba wtryskiwaćze, w każdym razie autko ładnie chodzi na gazie na moje pytanie o regulację zaworów nigdy nie były regulowane aczkolwiek ich nie słychać silnik pracuje ładnie skrzynia wydaje się też ok. Po obejrzeniu szyb wszystkie są Toyoty lecz nie mają na samym dole oznaczenia roku np 5 czyli 2005 jedynie na przedniej szybie jest takie oznaczenie ale 1 co znaczyło by 2001 r chyba że się mylę. Końcówki fotela tam znaczy szyna ma oznaki rdzy   tak jak uchwyt do otwierania chyba wlewu. Czy te miejsca są jakoś specjalnie narażone na rdzę nie chciałem ściągać wykładziny żeby zobaczyć podłogę. Jak to jest z tymi Ravkami. Dzięki za każdą informację.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2015, 19:39:56 wysłana przez zbyh »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Pytaniem o rdzę
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2015, 02:05:32 »
Przy fotelach standard, lepiej obejrzyj podwozie i pomódl się, żeby dało się ruszyć śruby od geometrii tylnego zawieszenia.

Zawory trzeba pomierzyć, bo na ucho to słoń już niejednemu nadepnął. Ogólnie zabawa z regulacją jest przednia. Wtryski to prędzej Hana.

Zobacz, czy bardzo cieknie z tylnego dyfra, sprawdź ewentualne luzy na wale (choć to A/T, więc nie powinno być źle), posłuchaj tylnych łożysk.

Ogólnie IIgen to o niebo lepszy wybór niż IIIgen, mimo, że w żadnej z w/w generacji nie ma opcji silnikowej pt. "święty spokój".
3VZ.pl

Offline zbyh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada 2015, 16:24:44 »
Dzięki Marcin za odpowiedź. No właśnie podwozia nie miałem okazji obejrzeć bo nie było warunków do tego , czy to znaczy że ono mocno koroduje czy to jakiś słaby punkt auta i warto zakonserwować po kupnie. Auto ma w końcu 10 lat. Piszesz że te fotele to standard czy jeszcze gdzieś pod dywanikami szukać rdzy. Co do kupna to ze względów zdrowotnych (kręgosłup) szukam auta wygodnego gdzie sie wysoko siedzi , obecnie jeżdżę Vectrą i trudno się wsiada i wysiada. Niestety powiem szczerze że myślałem że w Rawce jest wygodniejsza pozycja. Mimo że wsiada się fajnie to nogi są dość wysoko, siedziałem w Grand Vitarze to pozycja super wręcz krzesełkowa.We wtorek jadę sfinalizować Toyotę i ciągle mam mieszane odczucia. Pozdrawiam

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2015, 16:30:42 »
O podłodze wewnątrz auta nie słyszałem, by w Toyotach korodowała.
Natomiast prowadnice foteli, zwłaszcza z przodu i kierowcy to dość częsta przypadłość.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2015, 13:11:21 »
Jeśli auto ma być wygodne, to raczej nie Ravka. Szukaj czegoś z większym rozstawem osi, może Corolla Verso lub Avensis Verso ?
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2015, 23:07:04 »
wygodne i  czterołap to może Highlander , albo chociaż matrix (corolla verso) awd
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline zbyh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2015, 17:09:07 »
Autko już kupione a o wygodę to chodziło mi żeby się wyżej siedziało i łatwiej wsiadało i wysiadało. Wygodne autko to ja miałem tyle że niskie. Ogólnie nie jest żle choć myślałem że pozycja za kierownicą będzie bardziej tzw. krzesełkowa. Teraz trzeba zapoznać się z autkiem porobić co trzeba i byle się nie psuło

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2015, 17:12:22 »
Będzie dobrze, do wszystkiego można się przyzwyczaić.
Gratulacje z zakupu  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl