Na początku witam wszystkich na forum i wszytkich posiadaczy Corolli.
Jestem posiadaczem jednej z nich z rocznika z '91, czylo model E-9 i musze przyznac że przez 13 lat sprawowała sie genialnie (2. właściciel), dobre przyspieszenia i osiągi (wicisnałem z niej 193 km/h na 200 na blacie:D), gładkie prowadzenie ogólnie wszytko ok. Jednak pół roku temu podczas jazdy autostradą przy dość gwałtownym przyspieszaniu przy około 130 km/h i ok. 3500 tyś obrotów silnik nagle zgasł, cała elektryka sie wyłączyła łącznie z wspomaganiem kierownicy. Zatrzymałem sie na poboczu i probowałem ponownie zapalić, jednak silnik nie chciał załapać, efekt taki sam jak przy wyładowanym akumulatorze (akumulator kupiony poł roku temu). Po wydostaniu sie z autostradu (dzieki pomocy holowniczej liny i samochodu kolegi), oddałem auto do naprawy. Tam powiedziano mi, że przepalił się jeden z bezpiecznikĂ�Âłw, ale usterka zostaĂ�Âła usunieta i moge dalej jeĂ�ÂździĂ�ÂŚ spokojnie. Niestety problem powtĂ�ÂłrzyĂ�Âł sie jeszcze kilka razy. OkolicznoĂ�Âści te same, prĂ�ÂŞdkoĂ�Âśc ponad 120 km/h i obroty ponad 3000 tyĂ�Âś. Od tamtego momentu jeĂ�Âżdze z pakietem zapasowych bezpiecznikĂ�Âłw i nie przekraczam 110km/h, jednak jazda z taka niedogodnoĂ�Âścia jest fatalna szczegolnie przy wyprzedzaniu przy wiĂ�ÂŞkszych prĂ�ÂŞdkosciach, wiĂ�ÂŞc zwracam sie o pomoc do ludzi, ktĂ�Âłrzy mogli mieĂ�ÂŚ podobny problem, lub wiedzĂ�Âą jak moĂ�ÂżnabyĂ�Âłoby go rozwiĂ�ÂązaĂ�ÂŚ.
Dane techniczne
Model:AE 92L
Silnik: 1,6 16V EFI