Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210347 razy)

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
lampy full led
« dnia: 26 Listopada 2015, 17:35:10 »
Witam. Podobno w nowym aurisie 2015 w wersji prestige dostępne są reflektory FULL LED. Spotkaliscie  się z tym tematem gdzieś w sieci bo szukam informacji albo jakiegoś filmu na ten temat ale z marnym rezultatem

Offline raczom

• Toyot Leżący
  • *
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2015, 18:45:29 »
Potwierdzam. Występują jeszcze w wersji Comfort z pakietem Style. Sam takie kupiłem. Super świecą. Są to światła mijania i drogowe.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2015, 20:32:44 »
A moglbys wstawic jakies fotki zza kierownicy albo walnac jakis filmik?

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2015, 23:15:05 »
Youtube i poszukaj testu auris hsd od AutoCentrum. Tam na filmie jest to pokazane. A działają bardzo dobrze. Szkoda tylko, że nie są skrętne.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2015, 00:35:52 »
Ze swojej strony mogę polecić. Ojciec ma LEDy w Passacie - genialne. Minusem jest to, że w razie awarii do wymiany jest cała lampa..  :roll:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2015, 08:02:46 »
A czy te ledy sa aktywne ?
W sensie czy dynamicznie dopasowuja sie do jazdy czy to "tylko" świeci ?

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2015, 08:39:07 »
Ogladalemm juz wczesniej ten test i jakos nie pamietam zeby bylo tam pokazane jak swieca. Moze nie dopatrzylem. Obejrzę jeszcze raz. A swoja droga to bardzo lubie recenzje Zachara. Gosc ma dar do tego. Wracajac do tematu. Jezdze aurisem 2008 na fabrycznych ksenonach i w przyszlym roku planuje  zmianę  autka a ze jestem maniakiem amatorem oświetlenia samochodowego to szkuam info o tym  cudzie czy ledy swieca jasniej niz ksenony

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2015, 09:12:45 »
Niestety nie miałem przyjemności siedzenia za kierownicą autka z LEDami, jednak jadąć obok (sam posiadam ksenony) widać sporą różnicę w barwie światła na korzyść LED. Niestety z tego co widziałem w salonie, testach i katalogach światła LED w aurisie nie mają spryskiwaczy. Co to oznacza? Otóż, że teoretycznie świecą słabiej niż ksenony. W ksenonach znamy źródło światła - w Toykach najczęściej D4S, czyli źródło światła o jasności zwykle 3000-3500lm. W LEDach nie znamy dokładnej specyfikacji źródła światła (btw. może ktoś ma dostęp do takowcyh i by się podzielił). Jednakże brak spryskiwaczy oznacza, że światła emitują maksymalnie 2000lm (gdzie dobrej jakości żarówka H7 emituje około 1400-1600lm). Obawiam się więc, że światła diodowe mogą być sporo słabsze. Nie wiem niestety czy nadrabiają to barwą światła. Dodatkowo jak wcześniej wspomniano światła nie mają opcji skrętu. Jak dla mnie to bardzo duża wada. Jeśli ktoś jeździ dużo nocą po nieoświetlonych krętych drogach, to opcja skrętnych świateł jest niezwykle przydatna. I nie nadrobi tego opcja pasywnego doświetlania zakrętów (światłami przeciwmgielnymi), bo to zupełnie inny zasięg świateł. Także porównywanie LEDów od Audi, VM (nowy Passat) i Aurisa mija się z celem - to niestety zupełnie inna liga jeśli chodzi o tę technologię.

Od razu zaznaczę, że nie jestem fachowcem od świateł samochodowych. To co powyżej napisałem to wiedza (może błędna), jaką nabyłem czytając różne artykuły i interesując się tym tematem. Chętnie poczytam wypowiedzi osób zajmujących się oświetleniem. Chętnie też zobaczyłbym gdzieś test porównawczy oświetlenie Aurisa 2 żarnik, xenon (przed FL) i LED. Sam jestem zainteresowany światłami LED w wersji Prestige nowego Avensisa. Tam LEDy są skrętne i mają spryski.

--
Pozdrawiam,
Ciech'i
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2015, 09:15:36 wysłana przez Ciechi »

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2015, 10:43:53 »
Nie widzę, żeby LED w auris jakoś ustępował ksenonom. Mam porównanie z biksenonami w moim Phaetonie i nie narzekam na światła aurisa. Brak spryskiwaczy to oczywisty minus, ale też nie ma jakiegoś dramatu. Brakuje im tylko tego, że nie są skrętne.

PS Test świateł był w technicznej części aurisa. https://www.youtube.com/watch?v=VF61Gm5J9gE

Offline jacpol

• Początkujący
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2015, 12:08:22 »
Również posiadam AURISA hybrydowego w wersji Comfort z pakietem Style i światłami full LED. Jak wiemy nie są to światła skrętne, aktywne czy adaptacyjne, ale doskonale rozświetlają drogę oraz pobocze. Porównując reflektory soczewkowe wyposażone w żarówki Night Breaker firmy OSRAM muszę stwierdzić, oczywiście na oko, że jest dwukrotnie wyższa intensywność światła. Co do barwy światła, potwierdzam że jest przyjemnie biała (na pewno 4000K a może i odrobinę więcej). Patrząc na drogę widać wyraźnie dwa delikatne zażółcenia światła (w osi reflektorów), prawdopodobnie od soczewek lub masy barwiącej na LED'ach. W przypadku mojego AURISA brakuje mi jednak około 10-20 m zasięgu, które oczywiście rekompensowany jest światłami długimi. Autopoziomowanie i obciążenie samochodu nie ma z tym związku. Dzwoniłem w tej sprawie do znajomego w salonie TOYOTY, jak się okazało, można ręcznie przy pomocy imbusa podregulować świecenie reflektora, a konkretnie zasięg. Pytanie do użytkowników AURISÓW w wersji full LED, nie macie podobnego wrażenia?

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2015, 12:20:19 »
Ogolnie w toyotach fabrycznie swiatla ustawiane sa za nisko. Ja w aurisie ksenonki podnioslem sobie imbusami i jest duzo lepiej. Kolega kupil nowego rav4 i tez swieca mu ksenony bardzo nisko doslownie pare metrow przed autem. Trzeba lekko podkrecic srubkami na pustym aucie a autopoziomowanie dalej dziala swoja droga  oczywiście

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2015, 13:41:37 »
Radzę pojechać do diagnosty by sprawdzić ustawienie świateł (nie do ASO, a do stacji diagnostycznej). ASO mają urządzenia do ustawiania świateł, ale nie mają obowiązku ich certyfikacji. Natomiast u diagnosty jest obowiązek certyfikacji takiego urządznia co jakiś czas. Tym samym ASO robi to o wiele rzadziej i często ustawiają światła wg. błędnych wskazań (dotyczy to także nowych samochodów - robiony jest tzw. przegląd przedsprzedażowy, przed wydaniem auta do klienta).

Światła można też sprawdzić samemu. W Aurisie II TS (przed FL, nie wiem jak w nowym) pochylenie świateł wynosi -1%, co oznacza, że stojąc 10m od ściany (10m licząc od soczewek, a nie koła lub końca zderzaka) granica świała-cienia powinna być 10cm niżej niż wysokość środka soczewki reflektora. U mnie socewka jest na wysokości około 57-58cm, co daje mi, że granica światło-cień powinna wypadać na ok. 48cm. Dodam tylko, że podjazd na którym stoi samochód musi być prostopadły do ściany i równy, a samochód musi stać prostopadle w osi pionowej do ściany! Oczywiście reflektory regulujemy pojedynczo, czyli jeden musi być czymś przesłonięty. Przed próbami ustawienia świateł radzę zaznaczyć sobie pozycję wyjściową, aby w razie pomylenia śrub (jedna ustawia wysokość, druga zbieżność) móc wrócić do punktu wyjściowego.

http://www.swiatla.its.waw.pl/doc_media/materialy/samodzielne_ustawianie_wiate.pdf

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopada 2015, 21:40:07 »
Widze ze jest juz kilku posiadaczy Full ledow. Wypowiedzcie sie prosze na temat jasnosci i zasiegu swiatel led w porownaniu do ksenonkow (jesli oczywiscie mieliscie okazje jezdzic z ksenonami). Ktore swiatla mocniej i dalej swieca

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopada 2015, 22:26:52 »
Full led są porównywalne z moimi biksenonami z phaetona pod względem jasności i zasięgu światła. Przewaga nad biksenonem jest taka, że światła drogowe włączają się w ułamku sekundy. W bi trzeba poczekać na rozgrzanie lampy.
Z salonu faktycznie wyjeżdżają z ustawieniem na krótko. Wizyta u diagnosty załatwia problem.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Listopada 2015, 22:47:35 »
Biksenon to jedna żarówka. Zmianę świateł z mijania na drogowe realizuje przesłona elektromagnetyczna zmieniająca strumień światła. Nic w chwili włączenia świateł drogowych nie musi się rozgrzewać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl