Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline w3624

• Toyot Leżący
  • *
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Grudnia 2016, 20:57:34 »
Jeżdżę z LEDami od miesiąca i jest bardzo zadowolony, światła jest tyle że włączenie przeciwmgielnych przednich praktycznie nic nie daje, nie są w stanie przebić się przez światło emitowane przez LEDy. Polecam.

potwierdzam, jeżdżę już 4 lata i święcą rewelacyjnie
w poprzednim priusie miałem spryskiwacze, które i tak nic nie dawały
w nowym ich nie ma  - i na niewiele się zdały

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Grudnia 2016, 10:40:55 »
Co prawda pytałem już w wątku n/t hybryd ale tu chyba będzie lepsze miejsce do poruszenia tego problemu:
- Mam full LED w aurisie TS i po kilku wieczornych jazdach poza miastem dostrzegam że LEDy bardzo źle (prawie wcale) oświetlają znaki drogowe.
Czy u Was też ten problem występuje ?
Samopoziomowanie działa na starcie - potem w trakcie jazdy LEDy ładnie oświetlają drogę i tylko drogę - natomiast co do znaków to muszę się domyślać co na nich jest.
W poprzednim samochodzie (S-Max z Xenonami) znaki ładnie były widoczne.
W Verso z Xenonami też nie przypomniam sobie takich utrudnień...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Grudnia 2016, 11:21:27 »
Może jednak za nisko są ustawione, byłeś z problemem w ASO?

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Grudnia 2016, 11:24:17 »
Może jednak za nisko są ustawione, byłeś z problemem w ASO?
Jeszcze nie - auto ma kilka dni dopiero :) i nie miałem czasu żeby się zakręcić za powrotem do ASO...

Offline w3624

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Grudnia 2016, 22:37:29 »
- Mam full LED w aurisie TS i po kilku wieczornych jazdach poza miastem dostrzegam że LEDy bardzo źle (prawie wcale) oświetlają znaki drogowe.Czy u Was też ten problem występuje ?

Światła (ledy) ustawione prawidłowo nie świecą do góry na znaki. Jeżdżę już drugim priusem z ledami i jest tak że światła świecą na dole, tak żeby nie oślepiać innych,
ale znaki też dobrze widać - jakaś część światła na nie pada, gdyby czasami główny strumień światła padnie wprost na znak czy tablicę informacyjną
np jak jest jakieś niewielkie wzniesienie to nie da się wtedy patrzeć na taki znak bo bardzo świeci światłem odbitym.
Myślę że masz dobrze, tylko jeszcze nie przyzwyczaiłeś się do tych świateł.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Grudnia 2016, 07:22:12 »
Znaki są pokryte folią odblaskową więc powinne być dobrze widoczne w świetle odbitym od jezdni. 

Offline hieronimza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Grudnia 2016, 16:10:56 »
Patrząc na drogę widać wyraźnie dwa delikatne zażółcenia światła (w osi reflektorów), prawdopodobnie od soczewek lub masy barwiącej na LED'ach.

Właśnie ja też to zauważyłem. Czy inne osoby też mają takie zażółcenia ?

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:30:29 »
Witam. Dziś muszę przyznać, że poległem ( mój adwokat ) z Toyotą.
Argumenty dotyczące bezpieczeństwa, że lampy tego typu zamarzają już w temperaturze -8st i kpl się nie nadają do dalszej jazdy nie przekonały prawników. My użytkownicy mamy obowiązek oczyszczania kloszy z przylegającego lodu do klosza. Na nic się zdały argumentacje, że czasami kierujący zmuszony zostanie do zatrzymania pojazdu na poboczu autostrady. Możemy również uszkodzić kosz podczas oczyszczania ze śniegu bądź lodu, co narazimy się na poważne koszty. Dla Toyoty jest jedna argumentacja: światła zostały dopuszczone do ruchu i koniec.

Oto część odpowiedzi:..."W odniesieniu do reflektorów nie rozpoznaliśmy żadnych wad konstrukcyjnych. Dodatkowo, nie podnosicie Państwo zarzutu, jakoby reflektory nie funkcjonowały. Ponadto Wasz Klient skarży się na ograniczenia , które jakoby miałyby wynikać z zastosowanej technologii LED. Pojazd ten został jednak sprawdzony i dopuszczony na rynek niemiecki.  Posiada on homologację zgodną z technicznymi wymaganiami produkcyjnymi. Odpowiedzialny jest za to Federalny Urząd Transportu Samochodowego. Pojazd posiada odpowiednią dokumentację CÜC. Dodatkowo Federalny Urząd Transportu Samochodowego wydał odpowiednie pozwolenie na użytkowanie oraz dopuszczenie do ruchu publicznego. Nasz Klient czuje się oczywiście również tym związany."

Reasumując: kupiliśmy samochód z nowoczesną technologią LED, która została wykonana jak najniższym kosztem, do tego nie do końca sprawdzonym w warunkach atmosferycznych realnych w EU, dodatkowo żądają abyśmy sami zadbali o bezpieczeństwo, a w razie czego (uszkodzenia) ponieśli srogie koszty wymiany lamp za które zapłaciliśmy ciężkie pieniądze.
Nie chce mi się tego komentować.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:34:42 »
Ty tak na serio? Adwokat bo Ci ledy śniegiem zachodzą? Problem przez jakąś godzinę w roku...

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:42:42 »
Gratuluję odwagi. Z takimi koncernami raczej nie ma się szans, bynajmniej nie chodzi o racje. Normy spełnione i już. Musiałbyś udowodnić, że przynajmniej kilka osób zginęło z powodu niewłaściwie zaprojektowanych reflektorów. Jednak takie działania przekonają z czasem producentów do zastosowania jakiegoś taniego prostego rozwiązania (podgrzewania na wzór lusterek czy tylnych szyb).
Spalanie - Motostat.pl

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:44:39 »
Całkowicie serio. Widzę, że nie doświadczyłeś tego jeszcze lub nie masz tego typu lamp. Postaram się przedstawić Ci problem jak najbardziej obrazowo. Jedź w nocy i ... włącz światła postojowe. Taki będzie efekt lamp po zalodzeniu. Świecą, ale rozproszenie światła jest tak duże, że kpl nie nie widać. Jeżeli uważasz, że wydając pieniążki na technologię, która ma Cię chronić, ale w parę dni w roku przysporzą Ci problemów to nic nie znaczy to ja... Czapki z głów Panowie.
Jak trzepniesz kogoś na drodze z powodu tych cholernych świateł, to nie będzie Ci do śmiechu i założę się, że wtedy zmienisz zdanie.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:50:00 »
Mam odwagę i będę walczył. Teraz czekam na stosowne nalepki na nadwozie i będę robił im reklamę. Fotki zamieszczę może jeszcze w tym roku.
Doprowadza mnie to do furii, że nadal wciskają ludziom brednie. Zgłaszałem to do Toyoty Poland, Deutchland, Europe i nadal wciskają ten szajs. Nadal udają, że problem nie istnieje. Najgorsze jest to, że sami użytkownicy nie zauważają problemu. Szkoda tylko, że jak kogoś zabiją lub sami zginą to będzie wtedy pytanie dlaczego.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:01:56 »
A aurisie nie ma spryskiwaczy przy ledach?
Jechałem niedawno w śnieżycy i nic się złego nie działo (passat - ale technologia przecież ta sama). Trzebaby mieć niesamowicie wredną pogodę, zeby powiedzmy co kilkanaście kilometrów musieć się zatrzymywać.

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:09:01 »
VW ma podgrzewacze ( w lampie wykorzystywane jest ciepło generowane przez radiator i nadmuchiwany na klosz lampy )
W Auris możesz załączyć światła i czekać do .... czasu jak się skończy Ci paliwo w zbiorniku. One są zimnie i dlatego się klei lód do nich. Kpl nie generują ciepła. Co do spryskiwaczy: moc światła jest poniżej 2000 lx i nie ma obowiązku montować producent spryskiwaczy. Nowe xenony również tak mają, ale one są ciepłe.

Te lampy są bardzo dobre, ale na lato. Spartolili to na całego.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2016, 21:11:34 wysłana przez F_20.0 »

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:14:02 »
Nie adwokatów tu trzeba, ale TV i prasy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl