Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #345 dnia: 19 Września 2017, 18:17:15 »
Widzisz koleżko, dziwne macie AC w tych "Niemczech" bo u nas w polsce czy to lampa, czy alufelga czy inne dziadostwo to AC obejmuje cały samochód. Odebrałem samochód z salonu na moją szkodę którą wyrządziłem sam, na AC oczywiście oddałem toyocie z lawetą. Dostałem samochód na więcej niż ubezpieczalnia mi pozwalała (miałem w umowie max 10 dni) Toyota bez problemu pożyczyła mi samochód na 15. Naprawili dwa razy więcej niż zgłaszałem i to bez proszenia ani łaski. Byłem w szoku że wymienili zderzaki, drzwi, lampe i inne duperele a miałem rozbity tylko tylni zderzak i wgięte drzwi z tej jednej szkody którą zgłaszałem. Głoś te swoje mongolskie teorie na Niemieckich forach.

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: 19 Września 2017, 19:47:39 »
Widzisz koleżko, dziwne macie AC w tych "Niemczech" bo u nas w polsce czy to lampa, czy alufelga czy inne dziadostwo to AC obejmuje cały samochód. Odebrałem samochód z salonu na moją szkodę którą wyrządziłem sam, na AC oczywiście oddałem toyocie z lawetą. Dostałem samochód na więcej niż ubezpieczalnia mi pozwalała (miałem w umowie max 10 dni) Toyota bez problemu pożyczyła mi samochód na 15. Naprawili dwa razy więcej niż zgłaszałem i to bez proszenia ani łaski. Byłem w szoku że wymienili zderzaki, drzwi, lampe i inne duperele a miałem rozbity tylko tylni zderzak i wgięte drzwi z tej jednej szkody którą zgłaszałem. Głoś te swoje mongolskie teorie na Niemieckich forach.

Co ty opisujesz. Gadasz jak potłuczony. Pokryją ci koszty jak sobie sam stłuczesz lampę??? Sam opowiadasz mongolskie teorie, czytałeś choć raz warunki ubezpieczenia AC??? Nie opisujemy tu przypadki wypadku, a uszkodzenie klosza, zbicie szyby czy podpalenie samochodu od papierosa, który wpadł z powrotem do kabiny to nie wypadek.
Jeżeli wpadniesz w poślizg, bo za szybko jechałeś dostaniesz odszkodowanie, ale jak celowo walniesz w bandę to co też Ci zapłacą?
Ja polejesz szybe w zimie gorącą woda to co ubezpieczyciel ci wyżyga 3 patole na szybkę?
Oczywiście, że możesz skłamać, ale wtedy to nie uważasz, że to wyłudzenie i potem się dziwicie, że składki rosną.

Cienki jesteś i argumentów zero.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #347 dnia: 19 Września 2017, 19:58:23 »
Ja zadzwoniłem tylko po lawete że samochód nie nadaję się do jazdy bo rozpierdasiłem zderzak i nie nadaję się do jazdy. Sam z własnej głupoty. Laweta przyjechała, Pan z ASO dał mi tylko swój telefon z jakimś przedstawicielem z PZU na lini i wszystko załatwiliśmy w kwadrans. Odjechałem samochodem zastępczym. Płacę nie po to ponad 3tys składki żebym się bał o porysowanie oczami. Mogę młotkiem rzucić w szybę i nikogo to nie obchodzi co się stało. Mam jedną wymianę szyby do roku bez utraty zniżek jak i opony, stłuczka etc. Witamy XXI wieku. Doinformuj się. Płacę więc wymagam.

Co do umowy to nigdy nie czytałem i nie mam bladego pojęcia co tam jest napisane i gdzie Ona w ogóle jest o ile Ją mam. Wymieniałem co chce mieć i za co zapłacić, to mnie interesuje.
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2017, 20:25:43 wysłana przez Stivo »

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #348 dnia: 19 Września 2017, 22:03:36 »
Nie mam pytań, zdradź jakie to towarzystwo ubezpieczeniowe dla innych, bo warto aby inni skorzystali z tej cud polisy: kurczę rzucasz młotkiem w szybę i Ci bez gadania oddają ...
Kurczę masz fuksa, zazdroszczę Ci, serio.
Dobrej nocy.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #349 dnia: 19 Września 2017, 22:59:30 »
Przecież napisał:  Przezorny Zawsze Ubezpieczony
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #350 dnia: 20 Września 2017, 16:56:41 »
Ja zadzwoniłem tylko po lawete że samochód nie nadaję się do jazdy bo rozpierdasiłem zderzak i nie nadaję się do jazdy. Sam z własnej głupoty. Laweta przyjechała, Pan z ASO dał mi tylko swój telefon z jakimś przedstawicielem z PZU na lini i wszystko załatwiliśmy w kwadrans. Odjechałem samochodem zastępczym. Płacę nie po to ponad 3tys składki żebym się bał o porysowanie oczami. Mogę młotkiem rzucić w szybę i nikogo to nie obchodzi co się stało. Mam jedną wymianę szyby do roku bez utraty zniżek jak i opony, stłuczka etc. Witamy XXI wieku. Doinformuj się. Płacę więc wymagam.

Co do umowy to nigdy nie czytałem i nie mam bladego pojęcia co tam jest napisane i gdzie Ona w ogóle jest o ile Ją mam. Wymieniałem co chce mieć i za co zapłacić, to mnie interesuje.

Stivo mysle ze dyskusjie w tym temacie zostaly dawno wyczerpane a tym bardzie dyskusjie z panem F_20 czy tez panem frajer, ktory nawet nie posiada Aurisa tylko Lexusa z tego co pamietam  <zalamka> 

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #351 dnia: 20 Września 2017, 17:38:47 »
teraz posiada punto zamiast lexusa.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #352 dnia: 20 Września 2017, 17:45:46 »
I rower elektryczny zamiast hybrydy  :shock:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Sasanka

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: 06 Października 2017, 20:16:18 »
Ubawiłam się Tutaj chłopaki jak nic, aż musiałam założyć profil, aby się włączyć do rozmów jakie tu prowadzicie.
Powiem, że temat jest rozwojowy i bardzo interesujący dla finansów mojego pracodawcy. Muszę przyznać, że faktycznie producenci nabrali wodę w usta, ale to tylko na "Naszą" korzyść. Podobno będzie zima stulecia to się okaże ile "cwaniaków" poleci zrobić skok na kasę i przytoczy przykłady tych lamp, jako główny powód zdarzenia. Prawda jest taka, że to Wy użytkownicy stracicie na tym.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 07 Października 2017, 21:31:52 »
Ubawiłam się Tutaj chłopaki jak nic, aż musiałam założyć profil, aby się włączyć do rozmów jakie tu prowadzicie.
Powiem, że temat jest rozwojowy i bardzo interesujący dla finansów mojego pracodawcy. Muszę przyznać, że faktycznie producenci nabrali wodę w usta, ale to tylko na "Naszą" korzyść. Podobno będzie zima stulecia to się okaże ile "cwaniaków" poleci zrobić skok na kasę i przytoczy przykłady tych lamp, jako główny powód zdarzenia. Prawda jest taka, że to Wy użytkownicy stracicie na tym.
Hmmm przyznam że nie rozumiem.
Tzn. że jak ktoś w zimie przydzwoni w drzewo bo klosze LEDów zajdą lodem w trakcie śnieżycy to ubezpieczyciel się wypnie?

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #355 dnia: 16 Czerwca 2018, 18:21:16 »
No proszę. A myślałem, że tylko ja zastanawiam się nad zachowaniem świateł LED podczas śnieżycy.  :-)

Hmmm... Przeczytałem wątek i zepsuło mi to humor. Nie da się zrezygnować ze świateł LED przy zakupie z pożądanym z innych przyczyn pakietem wyposażenia. Szkoda. Diody LED generują całkiem sporo ciepła, tyle że nie z przodu a z tyłu. Nie powinno być problemem takie zaprojektowanie radiatora aby to ciepło ogrzewało od środka szybę lampy. Może nawet nie trzeba montować dodatkowej instalacji podgrzewającej, wystarczyłoby przekierować ciepło "do przodu".
Spryskiwacze reflektorów mogą pomóc, chociaż nie rozpuszczą istniejącego lodu ale mogą zmywać go, zanim utworzy grubą warstwę.
I tak, o czystość świateł trzeba dbać. Jeżdżąc zimą w trasie i jeszcze po ciemku, a jak wiadomo zimą ciemno jest przez długi czas, często zatrzymywałem się i myłem lampy. Przy czym często to co 30 minut? 40 minut? Ciepło zwykłych żarówek ładnie wytapiało sobie dziurę w śniegu oblepiającym przód auta. Do zmycia był tylko bród. Przy braku ciepła nie wyobrażam sobie bezpiecznej jazdy, gdy co 5 minut trzeba się zatrzymać i zeskrobać lód. Szczególnie nie da się tak robić na autostradzie, gdzie miejsca postoju są co 20, 30 czy 50 km.
Takie działanie lamp LED w Aurisie jest oczywiście wynikiem zaprojektowania niskobudżetowej lampy. Brak spryskiwaczy wynika z tego samego: podniósłby koszt auta . Dlaczego w UK czy DE można sobie wybrać opcję doświetlania przestrzeni wokół nóg a w PL nie ? Taka polityka koncernu. Chciałbym jednak dostać spryskiwacze do Aurisa. Nawet za dodatkową opłatą. Może jednak Kia Niro nie jest złym pomysłem... Ciekawe czy nowy Auris/Corolla będzie miał spryskiwacze przy LEDach ?

Tak wyglądała moja Dacia po zrobieniu trasy podczas opadów śniegu:

Pięknie widać, gdzie ciepło z żarówek świateł mijania wytopiło lód na reflektorach. Drogowe są zaklejone całkiem, bo nie były używane. Czyli LEDy bez odpowiedniego zarządzania ciepłem wyglądały by tak na całej powierzchni. Innymi słowy - masakra.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2018, 18:27:36 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #356 dnia: 16 Czerwca 2018, 18:25:05 »
Do usunięcia.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2018, 18:26:40 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: 17 Czerwca 2018, 11:20:10 »
... Ciekawe czy nowy Auris/Corolla będzie miał spryskiwacze przy LEDach ?...

Obecny model Corolli w pakiecie z lampami LED ma standardowo spryskiwacze reflektorów.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #358 dnia: 17 Czerwca 2018, 17:40:17 »
Potwierdzam w mojej Corollce z 2017 r. są spryskiwacze przednich reflektorów (na full led)- ale czy to pomoże na śnieg  :-(

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #359 dnia: 18 Czerwca 2018, 15:39:56 »
U Nas można dobrać podświetlenie podłogi. Bez problemu Ci dołoży ASO. Spryskiwacze są tylkp w krajach skandynawskich bo takie mają przepisy więc musieli dołożyć. U Nas oblepia sie przy mokrym śniegu z deszczem. Inaczej nie zauważyłem większego problemu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl