Autor Wątek: lampy full led  (Przeczytany 210379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: lampy full led
« Odpowiedź #465 dnia: 13 Września 2019, 14:02:27 »
W przypadku żarówek +xx nie ma mowy o żywotności.

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #466 dnia: 13 Września 2019, 16:55:26 »
Trzeba będzie przetestować, ewentualnie te OSRAM, dobrze , że są dzienne ledy to się tak szybko nie wypalą mijania.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #467 dnia: 13 Września 2019, 19:40:05 »
Ja używam philipsów, od 1,5 roku żadna się nie spaliła

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #468 dnia: 13 Października 2019, 07:45:22 »
Podłączę się pod temat. Czy jest możliwość podmiany reflektorów w Corolli na ledowe ? Dużo z tym pracy, kodowania ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #469 dnia: 13 Października 2019, 10:00:22 »
jak chcesz założyć full led to dołożyć trzeba system samopoziomowania ;)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #470 dnia: 13 Października 2019, 10:08:47 »
Jasne ale jestem ciekawy czy to się w ogóle da zrobić. Bo może taniej, szybciej i mniej problemowo wyjdzie montaż soczewki KOITO.
Toyota Corolla SD 2018

pireus

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: 13 Października 2019, 10:53:58 »
Bo może taniej, szybciej i mniej problemowo wyjdzie montaż soczewki KOITO.
Nie można robic żadnych przeróbek w reflektorze.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #472 dnia: 13 Października 2019, 11:22:12 »
Nie można robic żadnych przeróbek w reflektorze.

No bez przesady, soczewki ledowe KOITO montowane są fabrycznie w Toyocie i Lexusach. Ja rozumiem sytuację gdyby ktos chciał wrzucić led czy ksenon w odbłyśnik - wtedy ma niezły problem.
A znacie kogoś kto ogarnia montaż oryginalnych reflektorów w japońcach ?
Toyota Corolla SD 2018

pireus

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: 13 Października 2019, 11:47:42 »
 Możliwa jest jedynie wymiana kompletnych reflektorów na inny typ jeżeli w danym modelu występowały rodzaje reflektorów  odbłyśnikowe, jak i soczewkowe.
 W żadnym wypadku nie jest dopuszczalne przerabianie reflektora, polegające np. na montażu soczewkowego źródła światła w oryginalnej obudowie reflektora odbłyśnikowego

« Ostatnia zmiana: 13 Października 2019, 11:50:45 wysłana przez pireus »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #474 dnia: 13 Października 2019, 12:07:15 »
Znasz kogoś  kto mi zamontuje ori lampy i samopoziomowanie ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #475 dnia: 01 Lutego 2021, 18:22:49 »
Tak wyglądają lampy LED po jakichś 40 kilometrach przejechanych podczas opadów śniegu. Niezbyt szybko bo przez wiochy i miasteczka ale nie tylko. Być może przy ciągłej jeździe 90+ km/h  lód/śnieg/błoto spływałoby z lampy pod działaniem pędu powietrza.

Dla porównania poniżej są światła przeciwmgielne ze zwykłymi żarówkami, które też miałem włączone w celu ich wygrzania/wysuszenia. Są przeźroczyste ! A że żarówki słabe bo tylko 21W to lód roztopiło a nie wygotowało wody i nie zostawiło brudnego osadu.

Punkt dla LEDów, że nie są gorące i nie gotują wody na 'szybie' reflektora, bo po wygotowaniu zostaje przyklejony na sztywno suchy brud, który również blokuje światło i w nocy trzeba regularnie czyścić światła aby coś widzieć (oczywiście gdy nie ma spryskiwaczy albo wycieraczek). Czyli LEDY łatwo wyczyścić.
Niemniej nie wiem czy grubość tego śniegu/lodu na powierzchni lampy nie tłumi światła bardziej niż wyschnięty brud na zwykłych żarówkach.
Tak czy inaczej, dobrze, że jechałem w dzień bo musiałbym co chwilę stawać i skrobać reflektory. Szkoda, że spryskiwacze lamp nie są obowiązkowe !
Albo chociaż jakieś źródło ciepła, podgrzewające trochę przednią powierzchnię lampy .
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #476 dnia: 01 Lutego 2021, 19:10:05 »
Szkoda, że spryskiwacze lamp nie są obowiązkowe !
Jak miałem w Octavii spryskiwacze reflektorów, to mnie z kolei wkurzało że zużywają mnóstwo płynu i co chwilę trzeba było dolewać.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #477 dnia: 01 Lutego 2021, 19:44:15 »
Zgadza się mam w Octavii spryskiwacze, reflektory w miarę czyste za to auto urypane od brudu przylegajacego się do mokrej karoserii zarówno z przodu jak i z tyłu bo czyszczona jest także tylna kamera. No i te wspomniane zużycie płynu - w obecnych warunkach 4 litry na tydzień  :wallbash:
Swoją drogą wersje Aurisa w Skandynawii i Szwajcarii mają montowane spryskiwacze w reszcie krajów europejskich nie. Pewnie wynikało to z warunków klimatycznych jakie tam panują. Chyba że montują mocniejsze ledy i przepisy wymuszają ich montaż.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #478 dnia: 02 Lutego 2021, 07:39:37 »
Szkoda, że spryskiwacze lamp nie są obowiązkowe !
Jak miałem w Octavii spryskiwacze reflektorów, to mnie z kolei wkurzało że zużywają mnóstwo płynu i co chwilę trzeba było dolewać.
A spryskiwacze reflektorów włączają się za każdym razem gdy używasz spryskiwacza szyby? Miałem tak W Peugeocie 3008 z ksenonami - masakra bo płyn znikał w ilościach hurtowych. W RR P38 miałem wycieraczki (polecam !!) , które uruchamiały się przy chyba co drugim lub co trzecim uruchomieniu spryskiwacza przedniej szyby. Czyli normalnie.

Może to spryskiwanie reflektorów da się jakoś przeprogramować ?

Niemniej pokazuje to, że samochody są projektowane na warunki, gdy jest sucho, pochmurnie i temperatura w okolicy 20C. Wszystko inne to już wykracza poza strefę komfortu i wyłażą drażniące wady lub niedoróbki.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #479 dnia: 02 Lutego 2021, 09:18:47 »
Mam nałożoną po regeneracji kloszy ceramikę na lampy , ograniczyło to ten efekt w 50%

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl