Autor Wątek: Radio w Aurisie gubi zasięg  (Przeczytany 6117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
Radio w Aurisie gubi zasięg
« dnia: 05 Grudnia 2015, 21:02:08 »
Mam problem z radiem w swoim Aurisie. Natomiast polega on na tym że radio w niektórych miejscach, na różnych stacjach gubi zasięg, w mojej miejscowości są to stałe lokalizacje gdzie radio zaczyna szumieć i pojawiają się przebicie innych częstotliwości. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to wzmacniacz antenowy, lecz nie wiem gdzie go szukać. Antenę wykluczam ponieważ w zeszłym tygodniu wymieniałem na nową, lecz problem dalej istnieje.

AurisBeast

• Gość
Odp: Radio w Aurisie gubi zasięg
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2015, 21:24:57 »
U mnie tez się ostatnio pojawia ten problem. 2 z siedmiu stacji objawiają się szumem i zniekształceniami.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2015, 21:48:02 »
Na probe odznacz regionalizacje w opcjach radia

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2015, 21:49:32 »
czyli co mam nadusić ? jaki klawisz ?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2015, 21:55:33 »
ikona kół zębatych na wyświetlaczu (toyota touch 2)

natomiast asr21 musi poszukać czegoś podobnego w swoim radiu. Fajnie , że nie piszecie kto jakim modelem aurisa jezdzi  , tylko trzeba sie domyslać  :-)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2015, 22:00:54 wysłana przez bazi »

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2015, 22:14:23 »
widze ze jest przycisk AF  (Alternative Frequency) - w VW mi to tak działało , że kiedy obecny sygnał staje się zbyt słaby po nacisnieciu radyjko sprawdza czy nie ma innego silniejszego sygnału tej samej stacji

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2015, 22:29:16 »
Według instrukcji przycisk AF przełącza tryby: AF-ON, REG-OFF---->AF-ON, REG-ON----->AF-OFF, REG-OFF. Jutro sprawdzę czy zmiana tych trybów coś pomoże.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudnia 2015, 22:34:14 »
radio w niektórych miejscach, na różnych stacjach gubi zasięg, w mojej miejscowości są to stałe lokalizacje gdzie radio zaczyna szumieć
może to wina ukształtowania terenu, przebiegu linii energetycznych itp. Wypadałoby wytestować też z jakimś przenośnym radyjkiem te miejsca  :)

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudnia 2015, 22:38:09 »
radio w niektórych miejscach, na różnych stacjach gubi zasięg, w mojej miejscowości są to stałe lokalizacje gdzie radio zaczyna szumieć
może to wina ukształtowania terenu, przebiegu linii energetycznych itp. Wypadałoby wytestować też z jakimś przenośnym radyjkiem te miejsca  :)
Jestem również posiadaczem Opla Merivy, w oplu tego problemu nie ma.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2015, 22:45:51 wysłana przez asr21 »

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudnia 2015, 23:01:04 »
Ja jestem właścicielem trzech samochodów trzech różnych marek i w każdym przypadku radio kiepsko odbiera. Może to ja mam pecha? Najbardziej co mnie zadziwia to RMF MAXX, gdzie 12km od nadajnika nie łapie mi sygnału w każdym z w/w aut, a w odległości 30 km zasięg jest  :laugh:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudnia 2015, 23:57:57 »
A ja jestem właścicielem Aurisa gdzie zajefajnie wszystko od nowości odbierał, a od kilku miesięcy nie łapie 1/6 stacji radiowych.

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudnia 2015, 12:27:30 »
Przyłącze się do dyskusji.
Wszystkie spostrzeżenia przytoczone poniżej są słuszne i do sprawdzenia.
Miałem podobny problem w Corolli. Rozwiązaniem w moim przypadku była wymiana całej anteny (nie tylko "bata"), pęknięta była uszczelka anteny na dachu . Do elementu na dachu, w którym znajduje się elektronika, dostała się woda, a co za tym idzie śniedź i korozja. Po wymianie całości, czułość radia wróciła do normy.
Niestety, aby dostać się do śruby mocującej antenę, trzeba nieco zdemolować - czytaj odkleić - podsufitkę od tylnej części sufitu. Trudno doprowadzić ją później do stanu pierwotnego.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudnia 2015, 12:38:01 »
A co jeśli w aucie marki X mam antene w tylnej szybie? Woda może i nie podchodzi ale także kiepsko odbiera.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2015, 11:01:27 »
Cytuj (zaznaczone)
Najbardziej co mnie zadziwia to RMF MAXX, gdzie 12km od nadajnika nie łapie mi sygnału w każdym z w/w aut, a w odległości 30 km zasięg jest
To normalne (i niestety często występujące) zjawisko. Poczytaj o tzw. cieniu radiowym.
"I love the smell of flames early in the morning..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl