Autor Wątek: Problem z układem zapłonowym  (Przeczytany 2199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
Problem z układem zapłonowym
« dnia: 11 Grudnia 2015, 01:37:21 »
Witam,

samochód w okresie zimowym nie pali na wszystkie cylindry przez parę do parunastu sekund po starcie. Wymieniłem przewody WN na NGK, kopułkę oraz palec, lecz sytuacja dalej się powtarza. Co w następnej kolejności należy wymienić? Cewkę czy świece?

Toyota Camry '93 3VZ-FE, jeździ tylko na benzynie, lecz kiedyś jeździła na gazie.

Dodatkowo: jakie świece będą odpowiednie (firma i kod)? oraz jakiej firmy polecacie cewkę?

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)
Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Problem z układem zapłonowym
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2015, 09:53:10 »
Świece, jednocześnie mierząc kompresję.

PQ20R

Zawory kiedy ostatnio sprawdzane ?
3VZ.pl

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2015, 16:33:50 »
Dzięki za szybką odpowiedź.

Zaworów nie regulowałem, więc minimum 15kkm temu.
Sugerujesz że na zimnym silniku jest zbyt mały luz zaworowy, zawór się nie domyka i cylinder traci kompresję, a następnie rozszerzalność temperaturowa sprawia, że kompresja rośnie i zaczyna palić na wszystkie cylindry?

O sprawdzeniu kompresji nigdy nie myślałem, bo silnik trzyma moc bardzo dobrze (oczywiście poza tymi paroma sekundami zimą, gdy nie pali na wszystkie cylindry)

Przy okazji może pamiętasz czy:
1.Luz na zaworze dolotowym to: 0,24 +- 0,05mm ?
2.Luz na zaworze wydechowym to: 0,33 +- 0,05mm ?
3.Luz zaworowy ustawia się śrubą z kontrnakrętką?

Stan świec sprawdzałem wraz z wymianą przewodów zapłonowych (3500km temu) i wszystkie wyglądały bardzo dobrze, bez nagaru, kolor kawy z mlekiem.

Co uważasz o następującej procedurze diagnostyki:

Sprawdzenie kompresji na zimnym silniku -> DOBRA: wymienić świece | ZŁA: Regulacja luzu zaworowego i jak się nie poprawi to wymienić świece

-------------------------------

Dodam jeszcze, że silnik gdy już pracuje na wszystkie cylindry, wciąż nie pracuje tak dobrze (równo) i na tak niskich obrotach jałowych jak po zupełnym nagrzaniu. Wygląda to na zależność od temperatury, ale nie chcę nic sugerować. Dość pokrętnie to wytłumaczyłem, ale mam nadzieje, że czytelnicy zrozumieją o co mi chodzi.

« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2015, 16:55:02 wysłana przez szakal »
MZ TS 250 '76

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2015, 16:53:01 »
3.Luz zaworowy ustawia się śrubą z kontrnakrętką?

Luzy reguluje się płytkami.

O ile mnie pamięć nie myli to :
Ssący : 0,13-0,23
Wydechowy: 0,27-0,37
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2015, 16:56:00 wysłana przez dziadek_tadeusz »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2015, 18:47:14 »
Niczego nie sugeruję, jedynie piszę, co sprawdziłbym w pierwszej kolejności. Gdyby Ci się zawór nie domykał na zimno, to na gorąco byłoby tylko gorzej.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że "dobrze trzyma moc" ? Byłeś na hamowni, mierzyłeś przyspieszenia, porównywałeś z bliźniaczym samochodem ? Miałem przypadek, że V6 jechało gorzej niż 2.2, a właściciel twierdził, że jest bardzo zrywne i ma "taaaakie odejście". A potem przejechał się moim :cheesy:

Kompresję sprawdza się na gorącym silniku, choć jeśli u Ciebie problem występuje na zimnym, to sprawdź najpierw na zimnym, a potem na gorącym i porównaj spadki między cylindrami.

Możesz mieć coś jeszcze z przepływką albo z którymś z czujników. 3VZ się fajnie diagnozuje, bo nie ma OBD2, można siedzieć tydzień z miernikiem i nic nie znaleźć  :cheesy:

3VZ.pl

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2016, 01:32:09 »
Póki co problem nie powrócił, bo i temperatura wysoka, ale świece są już wymienione. Myślę teraz, że może jakiś wtrysk nie daje rady i stąd te problemy, silniczek mini-minimalnie drga na jałowych. Czy wtryskiwacze z 1mz-fe a/t podejdą do 3vz m/t?
Ponoć z 3vz mają wydajność 240 cc/min a 1mz 245 cc/min (źródło), ktoś wie czy to prawda? Dużo to zmienia?
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2016, 01:38:35 wysłana przez szakal »
MZ TS 250 '76

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2016, 09:22:03 »
Najpierw wyjmij swoje wtryski i sprawdź albo wyślij do ludzi, którzy Ci je wyczyszczą i sprawdzą na maszynie. Wymienisz na używkę i jaką masz gwarancję, że nie będzie gorsza od tego, co masz obecnie ?

5cc nie robi różnicy.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl