Autor Wątek: Tablet jako car audio w Auris I  (Przeczytany 1991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

a55a5in

• Gość
Tablet jako car audio w Auris I
« dnia: 13 Grudnia 2015, 11:23:08 »
Witajcie,

Ponieważ nie wyobrażam sobie jazdy samochodem bez rozkoszowania się muzyką, stanąłem przed wyzwaniem zmodernizowania obecnego car audio w Aurisie 1 gen.
W tym momencie posiadam fabryczne radio, bo którego podłączoną mam cyfrową zmieniarkę Yatour.
Jest to jakieś rozwiązanie, ale nie jest ono idealne, a irytujące jest przede wszystkim wybieranie kawałków niejako w ciemno.
Przeglądnąłem oferty dedykowanych systemów multimedialnych i niestety stosunek ceny do oferowanych możliwości nie jest dla mnie satysfakcjonujący.
Dlatego też postanowiłem, że najlepszym wyjściem, zarówno bacząc na cenę jak i ewentualną funkcjonalność byłoby zamontowanie tableta z androidem w miejsce fabrycznego radia. Oczywiście dobór oprogramowania, map i innych ustrojstw, wygodnego launchera do wykorzystania w samochodzie, żeby wygodnie tym operować to kwestia ważna, ale to byłaby już formalność którą myślę, że ogarnę sam.
Ważniejsze są kwestie techniczne, które trzeba byłoby opanować, żeby to wszystko działało jak należy.
Jako, że elektronik ze mnie marny będę potrzebował Waszej pomocy o co serdecznie proszę.
Znalazłem w sieci filmik na którym gość instaluje takie cudo w starszym BMW - https://www.youtube.com/watch?v=8KjlvHGIK6g
Czy składniki których on tam używa, będzie można wykorzystać wprost w Aurisie I gen i czy w ogóle w naszych poczciwych Toyotach jest to w ogóle wykonalne?
Przy czym wiadomo, że ramki i kostki trzeba by wybrać Aurisowe.
Jeżeli macie jakieś doświadczenie w temacie to prosiłbym o pomoc, każda rada będzie cenna.

Pozdrawiam

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **

a55a5in

• Gość
Odp: Tablet jako car audio w Auris I
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2015, 13:26:21 »
Dziękuję za link, na pewno się przyda.
Chodziło mi jednak o jakieś osobiste doświadczenia w montowaniu tego typu rozwiązań.
Tzn:
- czy da się zachować funkcjonalność sterowania przyciskami z kierownicy,
- jak jest z łapaniem fixa przez GPSa (czy nie trzeba jakiejś dodatkowej anteny montować/połączać,
- czy nic nie trzeszczy, nie buczy itepe...

Pewnie ten temat bardziej nadawał by się do umieszczenia w dziale car audio, ale... interesują mnie bardziej doświadczenia Aurisowiczów, chociaż na forum speców od car audio nie brakuje...
Cóż, może silnik forum umożliwia podlinkowanie tego tematu w car/audio?

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2015, 13:48:39 »
Prościej i solidniej jest kupić markowe radio pod 2din z ramką. Wyjdzie niewiele drożej a przynajmniej będzie działać i wyglądać tak jak należy.
Radio 2din blaupunkt czy pioneer używane kupisz już za 500zł + 100 zł ramka z kostką.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2015, 21:38:37 »
Na pewno montaż tabletu jest możliwy. Forumowicz mario_gdynia przeprowadzał taką akcję z dużym sukcesem. Nie wiem jednak czy jest aktywny. Spróbuj napisać do niego PW. Jak nie, to daj znać poszukamy do niego kontaktu. On korzystał z takiej stronki:

http://www.tehnomagazin.com/Auto-radio-car-connector/TOYOTA-Car-Radio-Wiring-Connector.htm

a55a5in

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudnia 2015, 11:06:22 »
Dziękuję bardzo za linka!
Widzę, że będzie to bardzo ambitne przedsięwzięcie zważywszy na fakt, że o ile od strony softu to ogarnę, to z elektroniką nie mam za wiele wspólnego, a lutownicę już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałem w ręce...
Okazuje się również, że koszty rosną w zastraszającym tempie, bo o ile Nexusa mógłbym upolować w fajnej cenie nawet z badziewną baterią (byłby stale podpięty do ładowania) to same pierdółki kosztują majątek.
Poza tym chciałbym, żeby tablet był wyjmowany, żeby nie kusić potencjalnych złodziei, np. takie coś http://www.soundmanca.com/products/nexus-7-float-mount-kit, ale ktoś zdrowo popłynął z ceną :/
Muszę to jednak przemyśleć...

Dzięki @Ceglany za podpowiedź.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl