Autor Wątek: Check VSC , Check Engine , Kontrolka trakcji , trójkąt ostrzegawczy  (Przeczytany 30298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline makbeton

• Początkujący
Witam

Pół roku temu podczas podróży na wakacje w mojej świeżo nabytej toyocie Verso rocznik 2011 diesel, wyskoczył błąd VSC , kontrola trakcji , sprawdź silnik oraz trójkąt ostrzegawczy. Silnik przeszedł w tryb awaryjny i zasadniczo koniec jazdy. Wizyta w serwisie Aso, które poinformowało mnie że to wina kontrolera wtryskiwaczy i jest konieczność  kupienia nowego (około 4tys złotych w Aso na Zakopiańskiej Kraków). Kontroler kupiłem na allegro za dwieście złotych :). Panowie z Aso pokręcili nosem że używka może nie działać ale finalnie zainstalowali. Następnego dnia pan z serwisu poinformował mnie, że się udało i samochód działa jak należy. Po półtorej kilometra od serwisu pojawił się ten sam błąd. Kolejny dzień serwis toyota informuje mnie że to wina kontrolera "bo był używany", dają mi nowy wykręcony z samochodu w salonie na testy. Po przejechaniu 1500 kilometrów znowu to samo Aso zmienia zdanie i tym razem to nie kontroler wtryskiwaczy lecz same wtryski które w jakiś sposób palą komputer.
Wtryski wymienione komputer wymieniony po 9000 km znowu ten sam błąd. Jestem w kropce. Czy ktoś z Państwa miał do czynienia z podobnym przypadkiem na ile serwis Aso wie o czym mówi, a na ile jestem klasycznie robiony w konia.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Odp: Check VSC , Check Engine , Kontrolka trakcji , trójkąt ostrzegawczy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudnia 2015, 21:05:26 »
Porażka jakaś próbowałeś inny serwis?

Offline Batisto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2016, 16:18:00 »
Chcę podłączyć się do wątku. Czy może ustrka wyeliminowana. U mojej verso ma podobne objawy. Co więcej kontrolki gasną następnego dnia rano. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2016, 14:30:08 »
A akumulator na pewno w doskonałym stanie?
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2016, 15:17:07 »
Skłaniam się ku Lwowi - wpierw należy sprawdzić aku, bo to jest rzecz niedoceniana przy takich objawach. :cool:

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2016, 18:56:22 »
W Avensis było coś takiego, gdy przepaliła się żarówka "stop" (albo pozycyjna tylna, nie pamiętam). 
Spalanie - Motostat.pl

Offline Batisto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2016, 22:07:03 »
Dziękuję za odpowiedź. Akumulator sprawdzony. Niestety nie po nocy. Ale wg mechaników wszystko OK. Zastanawia mnie fakt że ostatnio zdarzyło mi się to po 2-3 godzinach jazdy autostradą na tempomacie ok. 140-150 km. 2,6 tys obr. Może wtryskiwaczom coś się rozszczelnienia przy dłuższej pracy?¿?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Sierpnia 2016, 23:21:04 »
Co to znaczy "sprawdzony" akumulator? Jak ma 5 lat to te toyotowskie są do wymiany nawet w benzynach - i takie sprawdzanie nic nie daje.
Ja zmieniałem po 4 latach, mimo że też "był sprawdzany". :cheesy:

Offline Batisto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2016, 08:41:54 »
Dzięki Sanchopan na odpowiedź, no nic to trzeba będzie chyba zainwestować w akumulator, chyba mniejsze zło zwłaszcza że Zima nadchodzi ;-)... miejmy nadzieję ze na tym się skończy???

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2016, 09:12:20 »
Zastanów sie nad wydawaniem kasy na akumulator.
Wwymieniałem akumulator po 11 latach przed ubiegła zimą, a auto było w zdecydowanej wiekszości użytkowane na krótkich odcinkach (kilkukilometrowe dojazdy do pracy).
Więc stwierdzenie, że 5 letni oryginalny akumulator nawet w benzynie nadaje sie do wymiany mnie nie przekonuje.

Jak był sprawdzany? testerem? Jakie konkretni ebyły jego parametry? Czy dostałeś takie konkretne info, czy tylko skwitowali sprawdzanie słowem "dobry"?

Offline Batisto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2016, 09:22:54 »
samochodem przejechałem 12 km , miał ponad 12,6 V, na obciążeniu spadało do 11,6. a ogólnie stwierdzili "ZE DOBRY" i tu by nie szukali problemu. choinka zapaliła mi się w tamtym roku raz, (wiem ze uprzedniemu właścicielowi też się włączyła - ehh nie chciał zdradzić ile razy), w tym roku jakoś tak wyszło że na wakacjach włączyła się 4 razy. w tym 2krotnie po dłuższym przelocie na autostradzie (w końcu nam ją otworzyli na Podkarpaciu). czyli dlatego myślałem ze to może rozgrzanie tych wtryskiwaczy albo gdzieś tu. i zawsze wygląda to podobnie, w dniu kiedy to się staje - jest choinka, po zgaszeniu zostaje błąd, dopiero rano jest OK jakby nigdy nic...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpnia 2016, 09:39:46 »
no i co z tego, że ktoś wymieniał po 11 latach - benzyną taki aku zakręci, ale to nie znaczy, że błędy się nie pokażą "komputerowe". Sprawdzone po wielokroć. :cool:
To mnie ani nikogo z wiedzą nie przekonuje, takie pseudotłumaczenie  :-P
Po prostu błędnym jest utożsamianie faktu, że "zakręcił" lub "odpalił" z tym czy aku jest dobry czy nie. To już nie te czasy i nie te samochody. :cool:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpnia 2016, 10:53:35 »
Batisto, może prościej podjechać na diagnostykę komputerową. To że kontrolki pogasły nie znaczy że w pamięci nie ma błędów.

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sierpnia 2016, 17:21:14 »
Pojedź do dobrego elektryka samochodowego. Niech sprawdzi ładowanie akumulatora. Jeżeli "choinka" wyskakuje po dłuższej jeździe i szukamy przyczyny w zasilaniu, to mogą być problemy z ciągłością jego ładowania, a nie z samym akumulatorem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sierpnia 2016, 18:42:04 »
Ale nic nie sprawdzi odnośnie "ładowania aku" - bo jak dojedzie np. na naładowanym, to komp auta odetnie w ogóle ładowanie i ładowania nie będzie.
Kolego, jak się nie znasz to nie opowiadaj. Czasy F126p dawno minęły. :cry:
 :cool:
P.S. Jak masz skąd, to pożycz nowy aku, pojeździj i sam zobaczysz czy winny aku czy nie. :cool: :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl