Autor Wątek: Auris HSD touring sports '15 - po 4 tys.  (Przeczytany 9109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris HSD touring sports '15 - po 4 tys.
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudnia 2015, 04:44:43 »
Cytuj (zaznaczone)
problematyka marketingowa, mało pali - lepiej się czujesz
Ładnie nazywasz zwykłe oszustwo. Ja tam bynajmniej nie czuję się lepiej.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2015, 04:46:52 wysłana przez lucash9 »

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudnia 2015, 09:54:56 »
W fordzie można ustawić spalanie co do 0,1 i sprawdza się w każdych warunkach. To zwykle oszustwo ze strony Toyoty, bo jak można w czasach wtryskow, komputerów mówić o czymś innym😊
Auris HSD:

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudnia 2015, 10:20:49 »
Nie oszustwo tylko chwyt marketingowy. Mało kto sam sprawdza, ile w rzeczywistości samochód spala.

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Grudnia 2015, 10:41:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie oszustwo tylko chwyt marketingowy.
A to w takim razie przepraszam...

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Grudnia 2015, 10:44:27 »
Dlaczego ELM nie da rady?
To tani i prosty interfejs. Ma dostęp tylko do sterownika silnika. Można obejrzeć część parametrów i błędów, błędy można kasować. ELM 327 po przeróbce i wykorzystaniu ELMconfig daje spore możliwości w Fordach. Tam rzeczywiście można trochę sobie poustawiać.
Mocarzem w temacie nie jestem, ale bawiłem się. Może czegoś nie wiem. :o
To zwykle oszustwo ze strony Toyoty
To raczej powszechna praktyka. A pomiar i tak jest szacunkowy. Błąd o 0,2 l/100 km to przy spalaniu 6 l to jakieś 3 % - niewiele, jak na miernik nielegalizowany, niekalibrowany, no i pomiar pośredni. 
Oszustwo to działanie zamierzone, to jest to co np. zrobił WV z pomiarem spalin.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2015, 11:14:04 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Grudnia 2015, 11:14:21 »
Cytuj (zaznaczone)
To raczej powszechna praktyka. A pomiar i tak jest szacunkowy. A błąd o 0,2 l/100 km to przy spalaniu 6 l to jakieś 3 % - niewiele
No tak ale przy moich obserwacjach "błąd" rzędu ponad 0,5l / 100km to już 8,33 %. To mało?? Może i pomiar jest szacunkowy, tylko jakoś dziwnie wypada tak, żeby wizualnie Toyota paliła mniej. Nie wiem dlaczego, wszyscy próbują usprawiedliwiać to w taki czy inny sposób, czy to ładnie nazywając, czy to wyliczeniami dla minimalnych wartości.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Grudnia 2015, 11:25:02 »
Nie wiem dlaczego, wszyscy próbują usprawiedliwiać to w taki czy inny sposób
Przyzwyczailiśmy się (niestety). Sami też "zaokrąglamy", zaniżamy, niedopowiadamy itd. Też chcemy wypaść lepiej przed żoną, szefem, klientem. Taki dzisiaj świat. A popatrz, co się dzieje w polityce  :thumbdown:
Spalanie - Motostat.pl

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Grudnia 2015, 15:50:45 »
@KoMarek:
Generalnie to tylko interfejs do OBDII, które musi obsługiwać to co EU kazało, abyś mógł przeprowadzić diagnostykę powiedzmy ogólną.
Stąd - w przypadku każdego auta, aby dostać "więcej" potrzebujesz "prywatnych" PIDów - w przypadku Toyoty - takowe są dostępne i dzięki temu możesz podbierać/czytać dane z baterii trakcyjnej, czujników jakich nie masz w standardzie (bo hybryda), a w bonusie dostaliśmy PID dla specyficznych cech modelu - z możliwością zapisu - no i w ten sposób dzięki prostemu ELM masz możliwość wyłączenienia tego piszczenia (m.in.). Inna sprawa, że tego w życiu bym nikomu nie polecił, jeśli nie wie czym to grozi, albo nie jest pewny co robi - można koncertowo rozwalić ECU - czyli namieszać tyle, że trzeba będzie defaultować całość - i to raczej jadąc do ASO na lawecie...

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Grudnia 2015, 18:47:02 »
Inna sprawa, że tego w życiu bym nikomu nie polecił
No to wróciliśmy do punktu wyjścia. Jeżeli ktoś potrafi posługiwać się PIDami i nie musi używać lawety, to najprawdopodobniej jest biegły w problematyce i używa narzędzi dużo bardziej zaawansowanych od ELMa.
Jeśli posiadasz dobre miejsca lub dokumenty elektroniczne z tej tematyki, to poproszę, jestem zainteresowany.
Spalanie - Motostat.pl

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Grudnia 2015, 20:29:22 »
Do czego jest ta sygnalizacja piszczeniem w hybrydzie? Dostalem auto na weekend i mnie to zastanawiało... Po co to piszczy i dlaczego nie piszczy jak jade do przodu;)
Auris HSD:

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Grudnia 2015, 21:51:43 »
@koMarek - OBDII jest dobrze opisany, ale trzeba poświęcić czas, a sposób wyłączenia popiskiwania jest na naszym forum Auris (FAQ) - bardzo łopatologicznie wyjaśniony. Na początek może odwiedź bloga kolegi - pokazuje jak bezpiecznie używać OBDII do czytania parametrów hybrydy (również bardzo przystępnie): http://www.roszczyk.com/strony/obd-ii-elm-327-i-torque-app-w-spotkaniu-z-hybryda potem spróbuj sposobu z forum i poczytaj Prius Chat.

@fanatyk
Nie mam pojęcia, to tak jakbyś musiał wiedzieć że cofasz. Czujesz się jakby miała Cię zaraz rozjechać śmieciarka. Wkurza niemiłosiernie mimo, że cofając polegam na starej szkole, patrzenia do tyłu, ale może za staromodny jestem...

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Grudnia 2015, 07:28:26 »
To piszczenie można chyba wyłączyć w serwisie. Jak dla mnie totalna pomyłka, bo nie słychać przez to czujników..

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Grudnia 2015, 07:47:55 »
Piszczenie w aso albo wg poradnika z forum. Potwierdzam też, że czujniki na szybie potrafią się wyłączyć bez większych powodów. Szyba czysta, zero pary i zonk. Po chwili wracają do życia. Średnio raz, dwa razy na tydzień tak mam. Poza tym po 2 miesiącach i 6 tyś kilometrów bez większych uwag :)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Grudnia 2015, 01:22:19 »
Ja już swoim Aurisem z tego roku mam przejechane prawie 8k km. Co do dpalania to rzeczywiście wskazania i obserwacje mam zbliżone do tych z pierwszego postu jednak u mnie jak liczę od tankowania do tankowania to wychodzi, że komputer zaniża jedynie o 0,1 - 0,2 l/100km, ale nie aż o 0,5 litra.

Do tej pory nie było problemu z czujnikami pre collision. Ostatnia trasa Lublin - Warszawa, przez pierwsze pół godziny jazdy non stop się ta uwaga pojawiała. Zdawało mi się, że gdy przetarłem wycieraczkami z płynem robiło się lepiej, dopiero po dłuższej jeździe objawy ustępowały, więc może coś być z tym zaparowaniem, ale to tak jakby wewnątrz soczewki tego lasera może parują? Szyba była sucha od początku drogi.

Sygnał wstecznego wyłączyłem w ASO za darmo.

Touch2 & Go Plus też sprawuje się dobrze. Nawet odtwarzacz pokazuje okładki płyt z napędu USB jednak muszą być wgrane w odpowiedni sposób. Bardzo sobie chwalę sterowanie głosem.

Po tych 8k km nie stwierdzam żadnego piszczenia ani skrzypienia. Tak sobie myślę, że te skrzypiące fotele to może od wersji zależy bo u mnie są wg katalogu sportowe no i w zasadzie nie wiem co tam mogłoby skrzypieć w nich. Dodam że są naprawdę komfortowe na dłuższą jazdę a z półskórą też nie ma problemu z utrzymaniem jej w czystości.

Kilka razy zdażyło mi się, że stojąc w korku nagle przednie czujniki zaczynają sygnalizować, że coś jest przed samochodem, ale tam nic nei było szczególnie, że stałem i trzymałem nogę na hamulcu, a te czujniki na chwilę się włączyły, nawet działały tak jakby coś się zbliżało do pojazdu, ale za chwilę nawet bez ruszania ustawało. Jeśli się będzie powtarzać to na pewno wspomnę o tym w ASO przy przeglądzie.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Grudnia 2015, 09:02:22 »
U mnie z kompem jest tak, że wyłacznie w jeżdzie po trasie przekłamuje max o 0,1l, a bywało że wskazywał idealnie. Z kolei w mieście róznice są większe i sięgają u mnie ok. 0,3-0,4l. Najdłuższa trasa jaką zrobiłem to wakacje - łącznie wyszło 4500 km, więc mogę coś powiedzieć wreszcie o spalaniu. Trasę pokonałem w 95 proc. autostradami i ekspresówkami z prędkością na tempomacie ok. 140 km/h. Czasem ciut wolniej - przejazdy przez tunele i kręte odcinki alpejskich autostrad - a czasem szybciej - jak nie chciałem podczas jazdy lewym pasem hamować rozpędzonych za mną aut - chwilowo 150-160 km/h.
Spalanie w mieście ustabilizowało się w granicach 5,3-5,7 l/100 km. Oczywiście w sprzyjających okolicznościach da się zejść do 4l, a nawet mniej - w sierpniową sobote jadąc z Ursynowa na Wólkę, głownie Wisłostrada, predkosc 70-80 km/h, odcinek 21 km w jedną stronę - wyszło 3,5l. Ale to było lato, teraz przy temperaturach minusowych w mieście jest ok. 6l.  Wszystkie wyniki liczone z tankowania. Komp zaniża o ok. 0,3 litra. Na samym początku zaniżał o 0,7l.

Piszczenie podczas cofania wyłaczyłem w ASO - darmowa usługa, a wkurzało to faktycznie.

Automatyczne światła przestawiłem w ASO na najbardziej czuły poziom. Mimo to zdarza się, że zbyt późno przełączają się z drogowych na mijania i czasem ktoś mi błyska. Więc zazwyczaj decycuje się wyjśc z trybu AUTO i tradycyjnie je włączam, bo nie chce denerwować innych. Na pocieszenie - inne marki mają z tym zblizone problemy, jedynie w niwym BMW X5 na full led działało to idealnie.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl