Autor Wątek: Webasto w Priusie II  (Przeczytany 24115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
Odp: Webasto w Priusie II
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Stycznia 2016, 11:10:34 »
http://www.defa.com/file/591169a20140/412880.pdf
Priusa nie ma wymienionego w liście dedykowanych modeli, co nie wyklucza, że jednak da się to zamontować.

@mechu, czy chłodziwo trzeba "spuszczać" przed montażem?

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Stycznia 2016, 11:15:51 »
Niby pasuje do 2zr-fae, to powinno byc to samo z punktu widzenia glowicy (zewnatrz) i bloku.
Plynu nie trzeba spuszczac,, chyba ze konieczne bedzie rozpiecie przewodow - mi ciezko teraz powiedziec jak to wyglada, pewno Mechu wie wiecej :)

Maly update:

Dla 1.8 (zwykly i hybryda) oraz 1.5 (hybryda) wedlug Calix maja ta sama grzalke niezaleznie czy hybryda czy nie, wiec ta z IC powinna pasowac bo jest dedykowana dla 2ZR-FAE:
http://www.calix.se/en/products/search-products-cars?action=prodDBSearch&scrollPos=0&search%5BmakeId%5D=69&search%5BmodelId%5D=Auris

« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2016, 11:55:43 wysłana przez tomasz.k »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:01:28 »
ja mam kable 'komputerowe' za kilkanascie  pln.
Jakos nie widzialo mi sie placic kilkaset za dodatki defy.
Caloscia steruje progrramator czasowy z obi za 7.99 - odpala sie o 5.30 lub 6.00 zaleznie jak ustwie (wiadomo ze im zimniej tym dluzej grzeje) grzeje do 7.20.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:07:05 »
A taki kabel pasuje do wtyczki w grzalce? Rzezbic mi się nie chcę a komplet z grzalka w ic mam za 390zl.

сделано в сарае

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2016, 17:18:16 »
Założyłem dzisiaj tą tańszą wersję ( do otworu w bloku toyoty). Trzeba mieć ginekologie za hobby żeby to poszło szybko, kabel z zestawu akurat na styk żeby Ci w dolnym grillu umieścić. Poniżej foto z aurisa.

сделано в сарае

Offline thorian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Stycznia 2016, 17:27:46 »
Jeśli "podłączycie" sobie żelowy akumulator bez kontrolera ładowania/rozładowania, to spodziewajcie się problemów - charakterystyka jest inna niż w kwasowym klasycznym... Chociaż gorzej będzie z głębokim rozładowaniem takowego.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Stycznia 2016, 09:30:51 »
Jestem po malych testach, wyglada ze grzalka w ciagu godziny (testowalem 1h, 2h15, 2h45) z +2 na +28 stopni rozgrzewa auto stojace w garazu (nic mu nie wieje, +2 w garazu).
Wydluzenie czasu niestety nie podnosi temperatury - liczylem na 40-45 stopni a tutaj raczej 30, bo gdzies widzialem ze Defa pisala o utrzymywaniu 50 stopni (zapewne na grzalce).
Przy obecnej temp nie ma szalu, ale przy mrozach roznica bedzie juz odczuwalna.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Stycznia 2016, 10:22:40 »
Ja sprawdzalem i za kazdym razem po 1.5h na dworze mam o 30st wiecej niz zewnetrzna temperatura.
To wystarczy by po kilkuset m zgasla kontrolka zimnego silnika - ale wiadomo w hsd bedzie inaczej.
Najwazniejsze ze mi spalanie zimą nie wzrasta i mam cieplo w kabinie.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Stycznia 2016, 10:36:43 »
A do jakiej temp doszedles max?
Generalnie ja nie mam cieplo bo klima zaczyna puszczac cieple powietrze chyba powyzej 40-45 CLT. Choc i tak jest lepiej bo wyjsciowo zaczynam od okolic 25 (po odpaleniu spada te 3 stopnie jak sie plyn zamiesza).

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:40:44 »
3X st.
Dluzej nie grzałem bo timer załączy sie o 6.00 a ja wyjezdzam z domu 7.20 - 7.40

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Stycznia 2016, 14:45:43 »
Ciekawe, musze tego przypilnowac jakos. Mozlwie ze te kilka stopni wczesniej sie grzalka deaktywuje przez slabe smarowanie pasta - w hybrydzie tam jest nawalone strasznie i ciezko sie bylo dobrac zeby pieknie wymalowac grzalke i otwor a nie wszystko w okolicy :/

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Stycznia 2016, 15:34:08 »
Tez mialem ten problem :)

Offline LukaszS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lutego 2016, 03:32:42 »
Czyli nikt nie ma ogrzewania dodatkowego na benzynę w Priusie? No chyba nie będę pierwszy?  :cool: Projekt w trakcie realizacji. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Lutego 2016, 11:01:02 »
Pisz pisz. Ja tez jestem zainteresowany. Taniej to wychodzi niż garaż. A przyda mi się bo często wyjeżdżam do pracy o 4 czy 5 rano. Wstaje i wychodze a jak mam jeszcze autko odśnieżać to......
Na razie mam tylko koncepcję uruchamiania z przerobionego tel komórkowego. Webasto musi być analogowe. No chyba że specjalnie dedykowane ale to już koszt chyba ponad 2000zł. Ja chcialbym się zamknąć w kwocie max 1200 zł ( uruchamianie, wł/wył przez GSM juz mam ale jeszcze nie przetestowane). Pozostaje kwestia podłączenia się pod climatronik albo przynajmniej na najwolniejsze obroty wentylatora no i wymiana akumulatora 12v na przynajmniej 45Ah. Obecnie w Aurisie oryginał 35Ah nie daje oznak zmęczenia więc poczekam z tym do przyszłej jesieni.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline LukaszS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Marca 2016, 09:42:52 »
No i stało się. Webasto hula w hybrydzie.  :grin: Puki co jest Ok, nawet bardzo OK. Mam jeszcze jeden mod przed sobą. Mianowicie chcę dołożyć dodatkowy aku 12 V, który byłby łatwo demontowalny w celu ładowania zewnętrznego. Auto robi bardzo krótkie odcinki wiec spodziewam się, że nie będzie w stanie skompensować ubytku prądu z aku 12 V.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl