Autor Wątek: Webasto w Priusie II  (Przeczytany 24118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LukaszS

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Webasto w Priusie II
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Lipca 2016, 07:23:19 »
Ogrzewanie niezależne na paliwo (popularnie zwane Webastem) ma jeszcze jedną zaletę- przynajmniej u mnie. Mój Prius nie ma możliwości włączenia zdalnie klimatyzacji. Natomiast "webasto" umożliwia mi przewietrzenie samochodu zanim do niego wsiądę.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Lipca 2016, 10:19:59 »
Świetna sprawa w upalne dni. Rozumiem, że uruchamiając webasto ogrzewanie się nie załącza ale daje impuls na wentylację? Niedługo będę grzebał u siebie....jaki model masz konkretnie? Analog? Powoli rozglądam się przed zakupem... montaż, jak będzie czas to samodzielnie (zgodnie z instrukcją ;) ) . Jak zrobiłeś zasilanie w benzynę, dobierałeś się do pompy paliwa przy zbiorniku, czy z przewodu powrotnego (jeżeli jest?) ?
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2016, 10:38:37 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline jacek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Lipca 2016, 19:27:33 »
Jestem po zakupie thermo topa e , jak rozwiązałeś sterowanie  .  Korzystałeś z tej instrukcji https://www.dropbox.com/s/bpbqk974if5fy7a/Prius_2006_1.5_b_E.pdf?dl=0

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Lipca 2016, 10:52:08 »
ile kosztuje taka przyjemność?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Lipca 2016, 13:08:37 »
Zależy, czy kupisz nowe z montażem ok 3000zł, czy używane z gwarancją i sterowaniem GSM i założysz sam ok1500zł, czy z allegro niewiadomego pochodzenia i bez gwarancji i bajerów ok 500zł. Ja wybrałem drugą opcję, czekam na promocje  :o
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2016, 13:11:40 wysłana przez fazibazi »

Offline LukaszS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Lipca 2016, 19:28:50 »
Zrobiłem bezpośrednie ujęcie paliwa z baku. Mam piec thermo Top analogowy, w opcji letniej włącza nawiew. Zaprojektowałem sobie uchwyt do tego pieca. Korzystałem z instrukcji webasta, szczególnie do podłączenia nawiewów. Koszty jakie poniosłem: Piec, któy miał przepracowane 5 godzin wraz z pompkami paliwa i wody 800zł; tłumik z rurami 50zł; węże, złączki, gniazda, uchwyty mocujące ok 400zł; Thermocall (do zdalnego odpalania pieca przez telefon) 650zł; 16 godzin pracy jednej osoby. Efekt znakomity  :-)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Listopada 2017, 17:22:24 »
LukaszS jako że zima nadchodzi i ja podejmę tę nierówna walkę z webasto. Ogólnie instrukcję mam i wiem ze najlepiej byłoby kupić IPCU zaprogramowane do mojego Aurisa i HSD, czy jest jakaś opcja podłączenia wentylatorów (nawiew tylko na szybę na minimum) bez tego IPCU (kosztuje toto od 300zł w górę dodatkowo).  :o Chcę kupic analogowe Thermo topE (eco) mniejsza moc 4,2kW ale i mniejszy pobór ok 36W  :good: żeby oszczędzić aku12v.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Listopada 2017, 21:50:50 »
LukaszS jako że zima nadchodzi i ja podejmę tę nierówna walkę z webasto. Ogólnie instrukcję mam i wiem ze najlepiej byłoby kupić IPCU zaprogramowane do mojego Aurisa i HSD, czy jest jakaś opcja podłączenia wentylatorów (nawiew tylko na szybę na minimum) bez tego IPCU (kosztuje toto od 300zł w górę dodatkowo).  :o Chcę kupic analogowe Thermo topE (eco) mniejsza moc 4,2kW ale i mniejszy pobór ok 36W  :good: żeby oszczędzić aku12v.
Pod to maleństwo jak podłączysz Webasto to będzie średnio. To jest aku o małej sprawności do uruchomienia układu hybrydowego.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Listopada 2017, 00:36:32 »
Aku 12v i tak zakładam że ten sezon to jego ostatni a nowy kupie z delikatnie większym amperażem. Poza tym nie zamierzam grzać na postoju tylko przed planową trasą a jeżdżę często i przynajmniej 2h od uruchomienia. Problem IPCU sam rozwiąże regulatorem napięcia ustawionym na odpowiednią wartość, tak żeby wentylator nie chodził na max. Poszperałem trochę w sieci i żaroweczka się zapaliła. Dobranoc.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2017, 00:39:33 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Grudnia 2017, 19:52:42 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl