Witam,
Jestem nowym na forum ale niedawno nabyłem wersję ACTIVE i chciałem łatwo dołożyć sobie kilka rzeczy. Miałem z tym kilka wyzwań i pomyślałem, że warto będzie się moimi problemami z Wami podzielić. Niestety nie pomyślałem o zdjęciach :(.
Toyota auris II HB, 2014 rok, 1.4 d4d wersja golasek.
1. Kierownice ze sterowaniem zamontowałem bez większych problemów - no może lekkim problemem było odczepienie airbagu

.
- Odłączenie akumulatora.
- Demontaż poduszki - nie wszystkie zaczepy chciały puścić lub nie mogłem trafić śrubokrętem w drut

. Rozwiązaniem okazało się zdjęcie zaślepki od tempomatu i działanie przez ten otwór. Po 15 minutach mocowania airbag już był odłączony dalej poszło już łatwiej.
- odkręcenie nakrętki mocującej, zaznaczenie środka na trzpieniu, wybicie uderzeniami ręki od tyłu kierownicy z trzpienia mocującego
- założenie nowej kierownicy, przykręcenie, podłączenie wtyczek od sterowania i airbag, zapięcie poduszki.
- podłączenia akumulatora i testy
- efekt: wszystko działa bez problemu i jeszcze ta miękka skóra - ach.
2. Zachęcony udanym montażem zabrałem się za kamerę cofania i radio. Koszt radia około 500 zł + kamera 200 + wiązka 120 zł
- Montaż kamery zacząłem od rozebrania plastików klapy.
Najlepiej rozbierać je od górnej podłużnej zaślepki przy świetle stop. Warto pamiętać, ze na bocznych słupkach klapy są trzpienie podnoszące półkę - w nich
są wbite 2 kołeczki, które przed demontażem należy wyciągnąć - jest przygotowane wcięcie na podważenie. Przed demontażem dużej osłony klapy należy
usunąć kołeczek plastikowy (dolny rant klapy) przez wciśnięcie środka oraz uchwytu do zamykania wyciągnąć. Następnie cała osłona schodzi bez problemów.
- Aby dostać się do miejsca umiejscowienia kamery należy zdjąć blendę klapy - tą ze znaczkiem. Odkręca się ją 4 śrubami a następnie odpina z zapinek. Łatwej ją zdjąć jak się zdemontuje obie lampy - lepsze dojście do zapinek.
- Kolejnym etapem było wycięcie w blasze miejsca na kamerę. ja rozwiązałem to tak, że najpierw wyciąłem z kartonu szablon biorąc na wzór kamerę potem przykleiłem go na klapie i wycinałem - warto zabezpieczyć lakier przez naklejenie na miejsce cięcia i wiercenia taśmę malarską. Wycinanie warto zrobić troszkę mniejsze i ewentualnie je poszerzać niż wyciąć za dużą dziurę

. Po dopasowaniu zabezpieczyłem lakierem miejsce wycięcia a po 12 godzinach montaż kamery
- W czasie schnięcia lakieru zamontowałem zakupioną na alledrogo wiązkę. Część zapinek wychodziła lekko z częścią trzeba było walczyć a od części lepiej było odciąć izolację i ponownie przykleić nową wiązkę. Główna wiązka w miejscy łączenia z autem jest zabezpieczona plastikową klamrą którą trzeba rozdzielić. Wiązkę podłączyłem do kostki w lewym słupku. Można ją łatwo znaleźć po odchyleniu podsufitki (2 zatrzaski) oraz uchyleniu obudowy plastikowej lewego słupka.
- po złożeniu wszystkiego do kupy podłączyłem zakupione radio. Montaż jest dość prosty z lewej strony od dołu kokpitu wyjmuje się małą zaślepkę, następnie podważą obudowę radia, odłącza 2 kable ( od świateł awaryjnych i sygnalizacji pasów i airbag). Od razu widać tam 4 śruby do odkręcenia i radio wychodzi.
Przy podłączeniu nowego radia TTouch trzeba podłączyć dodatkową wtyczkę która jest przyklejona do wiązki.
Niestety po podłączeniu radio działało ale nie włączało kamery

. Po sprawdzeniu jeszcze 3 innych odbiorników udało się dojść do efektu takiego jaki chciałem - w końcu jest kamera i działające super radio.

Dla zainteresowanych podaję numer kamery i radia działającego w moim aucie -
kamera numer 8679002030
Radio 86140-02280
Zostało mi jeszcze podłączyć mikrofon do radia ale zostawiam to na później - ASO chce za montaż nowej wiązki około 800 zł - wiązka 420 netto + robocizna

Pozdrawiam wszystkicj majsterkowiczów.