Autor Wątek: Klimatyzacja ????  (Przeczytany 61857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Klimatyzacja ????
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Lipca 2007, 12:56:00 »
KriSSO co caly czas? teraz nie wiem o co Tobie chodzi...

jka wysiadasz z auta to nie pracuje!:P

mi chodzi tylko i wylacznie o to ze jak nacisnolem gunik 'AUTO' - czyli wlaczenie klimy z 3y miechy temu to tak jest caly czas.... - jak wysiaam z auta to tego nie wylaczam itd....

a czy sprezarka dizala caly czas to mnie nie interesuje....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Lipca 2007, 13:29:39 »
mi chodzi tylko i wylacznie o to ze jak nacisnolem gunik 'AUTO' - czyli wlaczenie klimy z 3y miechy temu to tak jest caly czas.... - jak wysiaam z auta to tego nie wylaczam itd....
Teraz rozumiem i zgadzam się. Ja robię dokładnie tak samo.
Pozdrawiam,

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Lipca 2007, 13:45:10 »
....słyszałeś o tym,żeby ktoś,kiedys,gdzies wymieniał ten"czynnik smarny"?nie!bo go nie mam.widzę,że niestety koledzy na forum w ogóle nie czytają prasy motoryzacyjnej.....

Skad taki wniosek ?
Raczej mozna to odniesc do Ciebie, bo zaprzeczasz rzeczy oczywistej  :oops:

"Smarowanie kompresora zapewnia specjalny olej, który jest transportowany przez czynnik chłodniczy R134a. Spadek ciśnienia czynnika zmniejsza również ilość smaru i w konsekwencji prowadzi do przyspieszonego zużycia i uszkodzenia kompresora."

"Do przewodów którymi popłynie czynnik wtryskuje się najpierw odpowiednią ilość oleju smarującego (podstawowe zadanie - smarowanie sprężarki)..."

"Przegląd okresowy rozpoczyna się od "wyssania" czynnika z układu klimatyzacji. Czynnik jest wtłaczany do specjalnego zbiornika w którym jest poddawany regeneracji. Z czynnika jest oddzielany olej smarujący. "

Wiecej latwo mozna znalezc w Google
http://tiny.pl/5rq3

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 31 Lipca 2007, 14:13:15 »
Na str. 3 tego wątku poinformowałem kolegę DAR o tym co wiem na temat klimy. W sumie sprowadza się to do moiej konkluzji.

Pozdrawiam
Obi

dar

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Lipca 2007, 14:31:56 »
no i co?po co robić z głupoty filozofię?sprężarkę smaruje to co jest w "czynniku chłodzącym".po napełnieniu klimy jest jego integralną częścią.auto nie posiada oddzielnego dozownika,nie można tego samemu sobie nalać,nikt nie wie jaki ma kolor smak itp.polecam kolejny temat smarowanie a skład benzyny,albo smarowanie a skład oleju silnikowego .będzie o czym pisać i  naprawde nieźle pofilozofować.

beep

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Lipca 2007, 17:20:09 »
no i co?po co robić z głupoty filozofię?sprężarkę smaruje to co jest w "czynniku chłodzącym".po ...

Takie małe OT... czy kolega wie, ze po znakach przystankowych uzywa sie spacji a nowe zdanie zaczyna sie od DUZEJ litery? ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Lipca 2007, 18:41:45 »
Panowie moze tak wszyscy wzieli by na wstrzymanie bo zaczyna sie tu robic poprostu nie ciekawie....

takie male OT ja rowniez nie znam znakow interpunkcyjnych i nie wiem kiedy pisac od WIELKIEJ litery!

czepianie sie i tyle - i nie jest to male OT a duze!

i jak cos zdania nie zaczyna sie z DUZEJ litery, tylko z WIELKIEJ.... - bo 'mala' litera rowniez moze byc duza!!

jesli pojawi sie teraz jakikolwiek post OT zostanie on odrazu usuniety, bez wzgledu czy bedzie odpowiedzia na moj post czy na ktory kolwiek inny nie zwiazany z tematem!!

pozdrawiam

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Lipca 2007, 21:30:20 »

- zwróć też uwagę jakim wilgotnym powietrzem dmucha nawiew po wyłączeniu klimy - aż szyby parują, jak tej wilgoci nie wydmuchasz przed wyłączeniem auta to co się z nią dzieje?
- ciekawe też dlaczego tak często ludzie chorują od klimy w aucie? W większości wypadków pewnie nawet nie kojarzą tych dwóch faktów

Ja okropnie reaguje na klime. ( chetnie bym zamienil ja na elektryczne szyby ) zaraz jakis laryngolog leki... i przyznam ze jak ja odpale raz w miesiacu to jest dobrze jednak czytajac w/w posty należałoby zacząć sie stosować do rad pracownika ASO :-) :-) :-)

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Sierpnia 2007, 09:03:52 »
Jak dla kogo, ale dla mnie klima w yaris jest przede wszystkim za slaba. Nie wymagam, zeby dmuchala jak climatronic, ale przynajmniej, zebym nie wysiadal spocony po przejechaniu 200 km przy wlaczonej klimie. TEz macie takie wrazenie, szczegolnie pamietajac upaly w ubieglym tygodniu powyzej 35 stopni?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Sierpnia 2007, 09:21:09 »
Jak dla kogo, ale dla mnie klima w yaris jest przede wszystkim za slaba. Nie wymagam, zeby dmuchala jak climatronic, ale przynajmniej, zebym nie wysiadal spocony po przejechaniu 200 km przy wlaczonej klimie. TEz macie takie wrazenie, szczegolnie pamietajac upaly w ubieglym tygodniu powyzej 35 stopni?
Jak dla mnie wydajność klimy jest bardzo dobra. Było parę takich dni po 40 stopni i świetnie chłodziło. Mój Yaris, to diesel. Nie wiem, czy kompresor jest taki sam, jak np w benzynie. W te upały wpierw musiałem troszkę przewietrzyć, bo nagrzane całe auto do czerwoności. Ale potem bez problemu. Na 3 biegu nadmuchu miałem już dobre chłodzenie.

P.S.
Klimatronik nie ma tu nic do tego :). To tylko elektroniczne sterowanie, ono na wydajność sprężarki nie wpływa. Czy manual, czy auto, tak samo będzie zimno.

P.S.2
Kiedy zmieniałeś filtr przeciwpyłkowy ?
Pozdrawiam,

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Sierpnia 2007, 09:30:33 »
U mnie również chłodzi bardzo dobrze.
Korzystam żadko - kiedy temperatura przekracza 30 stopni.
Co jakiś czas włączam celem "przesmaraowania" i konserwacji.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Sierpnia 2007, 09:46:42 »
KriSSo ty masz Y2 wiec to moze byc juz zupelnie inna bajka jesli chodzi o klime... - musi byc wydajniejsza bo jest wieksza przestrzen do chlodzenia - wydaje mi sie wiec ze klima jest inna niz w Y1....

ja osobiscie uwazam ze w Y1 klima jest faktycznie baaardzo slaba....
w tym roku juz nie mialem okazji jej testowac, ale w zeszlym roku (wtedy byly takie upaly) naprawde nie dawala rady mimo pracy na minimum.....

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Sierpnia 2007, 10:45:55 »
Jak dla mnie jest wydajna przy max. 2 osobach w samochodzie. I to na odcinkach min 20 km.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Sierpnia 2007, 11:45:43 »
P.S.2
Kiedy zmieniałeś filtr przeciwpyłkowy ?

Zmieniłem filtr kilka miesiecy temu, przy okazji przegladu - nic to nie dalo. Moim zdaniem temperatura chlodzenia nie jest na tyle niska, aby zapewnic komfort podrozowania w upaly. Bez klimy w ogole jest tragedia, mam malutkie dziecko i otwieranie okna podczas jazdy odpada. Do pasaserow na tylnym siedzeniu chlod dociera ledwo-ledwo. Faktycznie dmuchawe trzeba ustawic w poz. 2-3, zeby jakiekolwiek powietrze docieralo do tylu. Z tym, ze na 3 dmuchawa jest juz za glosna.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Sierpnia 2007, 12:23:33 »
Domyślam się że kompresorek jest możliwie mały tak żeby po włączeniu klimy jeszcze dało się z silniczkiem 1.0 w miarę normalnie jechać... bo np w vectrze 1.6 to musiałem robić takie numery że przy ruszaniu na skrzyżowaniu czy przy podjeździe pod górkę wyłączałem klimę bo się silnik zupełnie mulił ;-)

Tak czy siak ja tam nie żałuję że nie wziąłem klimy do Yariska:
1. Jeśli nie jest > 30 stopni to spokojnie się jeździ bez niej (powyżej 35 jest już "ciepło", ale ile jest takich dni?)
2. W Y i tak z tego co słyszę jest słaba
3. Od razu łapię katar po jeździe z klimą
4. Zwiększa spalanie i muli silnik
5. Strasznie parują szyby w autach z klimą np podczas deszczu - wtedy jedyne rozwiązanie to... włączyć klimę ;-)
Seat Leon Cupra :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl