Autor Wątek: Klimatyzacja ????  (Przeczytany 61890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Klimatyzacja ????
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Sierpnia 2007, 13:57:11 »
Z tym, ze na 3 dmuchawa jest juz za glosna.
Wiesz no .. bywają tak upalne dni, że faktycznie bez nawiewu na trójce nie da się wytrzymać. Ale to jest w zasadzie norma i to nie tylko w Yarisie. Naprawdę super wydajną klimę to czułem tylko w Mercedesie. Większość aut mniejszych/tańszych w super upał niestety musi śmigać na znacznej prędkości wiatraka. Także w takim przypadku nie można na Yarisa narzekać, bo podobnie będzie w innych autach tego typu. No chyba, że faktycznie wydajność klimy w Y1 i Y 2 to dwa różne światy.
Żeby poprawić nadmuch na tył auta, często ustawiam go na szybę. Powietrze wtedy górą pędzi i schładza lepiej tył. Ponadto, zimne powietrze nie wali mi prosto na twarz i klatkę piersiową, co nie jest zdrowe, bo łatwo się można przeziębić.
1. Jeśli nie jest > 30 stopni to spokojnie się jeździ bez niej (powyżej 35 jest już "ciepło", ale ile jest takich dni?)
Kwestia indywidualna. Dla mnie temperatura powyżej 20 stopni już jest wskazaniem do włączenia klimy. Korzystam z tego dobrodziejstwa praktycznie od kwietnia do końca września, jak nie lepiej. Zależnie od temperatury. W moim przypadku to znaczna część roku.

Cytuj (zaznaczone)
3. Od razu łapię katar po jeździe z klimą
Cały świat korzysta z klimatyzacji, czy to w pracy, domu, czy samochodzie. O dziwo najczęściej chorują przy niej Polacy :). Pech ?

Cytuj (zaznaczone)
4. Zwiększa spalanie i muli silnik
Oczywiście - coś za coś.

Cytuj (zaznaczone)
5. Strasznie parują szyby w autach z klimą np podczas deszczu - wtedy jedyne rozwiązanie to... włączyć klimę ;-)
Wcześniej jeździłem pojazdami bez klimy i parowanie podczas deszczu miałem identyczne, nic mniej. Tylko, żeby odparować, trza było okno otwierać i nawiew na max zapodać. Teraz wciskam przycisk i pary w 10 sekund NIET :). Rozumiem, że dla Ciebie to minus, dla mnie ogromny atut.

Wszystko jest dla ludzi, wedle potrzeb. Ja nie wyobrażam sobie samochodu bez klimy za Chiny Ludowe. Jeśli komuś aż tak przeszkadza ten wynalazek, no cóż ..... rozumiem i nie potępiam :)

Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Sierpnia 2007, 14:06:42 »
osobsice rozwniez nie wyobrazam sobie auta bez klimy i uywam jej rowniez od ok 20 C na zewnatrz....

w ave teraz duzym plusem (wzgledem mojego Y 3d) jest to ze moge opuscic wszystkie 4ry szyby w dol i faktycznie podczas jazdy nawet w upal jest przyjemnie 'przewiewnie'.... ale tylko podczas jazdy... postoj na swiatlach zwiastuje 'katastrofe' temperaturowa!;)

co do wydajnosci to w ave klima dmucha ledwo co i w aucie jest zawsze przyjemnie chlodno....
nie ma tez problemu z zejsciem na LOW i doprowdzanie do stanu iz czlowek odczuwa poprostu zimno....

w ave w 100% sprawdza sie to ze zapalam auto (w najgorsze upaly - naprzyklad gdy auto nagrzeje sie stojac pod hipermarketem), klima na min, wysiadam na ok max 1 min (uchylone lekko okna) i wsiadam do naprawde przyjemnego juz auta.....

w Y musialbym stac tam coanajmniej z 5 min!! - wersja optymistyczna!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Sierpnia 2007, 14:16:43 »
Nie no, nie miałem na myśli tego że klima jest bez sensu - a raczej to że w małym miejskim aucie (z małym silnikiem) można spokojnie bez niej żyć. Przy małych miejskich prędkościach i uchylonych oknach nie jest źle o ile nie ma upałów powyżej 30 stopni. Problem pojawia się natomiast na długiej trasie (autostrada) gdzie ciężko mieć otwarte okna - wtedy faktycznie klima jest nieoceniona. Ale Yaris na autostradę zupełnie się nie nadaje :)
Seat Leon Cupra :D

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Sierpnia 2007, 15:15:00 »
Moim zdaniem klima w Yarisie jest bardzo wydajna. Używam jej też od około 20 stopni.
Na krótkich dystansach rzeczywiście jest kiepsko, przy 35 stopniach chłodno w aucie robi się po jakiś 10 minutach. Ale potem nie am potrzeby używania więcej niż 2 biegu dmuchawy. A np. climatronic w Octavi naprawdę musi hulać, żeby nie było gorąco.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Sierpnia 2007, 15:47:40 »
to powiem Ci ze mnie osobiscie zaskoczyles....

pamietam w tamtym roku jka w te straszne upaly jechalem do wisly...
klima non stop na minimum do tego dmuchawa caly czas na 2/3, a jak wysiadlem to bylem dobrze zgrzany.... - moze nie spocony, ale nie ma mowy o 'milej' (pod wzgledem temperatury) jezdzie...

z klima napewno bylo wszystko OK!:)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Sierpnia 2007, 15:57:00 »
Każdy organizm jest inny - i każdy z nas może mieć inny  "próg zimna" dla jednego 20* to przyjemny chlud - dla innego to prawie upal... chyba takie porównania nie maja sensu w ocenie sprawności tej czy innej klimatyzacji  :-) :-) :-)

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Sierpnia 2007, 16:35:28 »
szymon14 dokaldnie to chcialem napisac jeszcze do poprzedniego postu, ale oderwali mnie w pracy do pracy...;)
lepiej bym tego nie ujal!!

ja porownuje klima Y z Ave to jest takie porownanie jak porannego, letniego chlodu do zamrazarki!;)

pzdr

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Sierpnia 2007, 17:37:16 »
Jest jeszcze jedna rzecz z klima, ktorej nie potrafie zrozumiec. Niedawno przy upalach 37 stopni na termometrze w Y, jak tylko wlaczylem klime w miescie od razu wlaczal sie wiatrak. Przy wylaczonej klimie przy tej samej temperaturze wiatrak milczal. Zauwazyla to zona, kiedy podjechalem po nia do pracy, a ona mowi: "Ale to auto buczy". Po wylaczeniu klimy wiatrak od razu wylaczal, po wlaczeniu klimy po kilku sekundach zaczynal pracowac. Teraz, kiedy nie ma mowy o upalach, wszystko wrocilo do normy, tzn wiatrak nie wlacza sie co kilka minut (przynajmniej tego nie slysze). Nie mowie tutaj o trasie, tylko o jezdzie w miescie: swiatla, przyspieszenie, hamowanie, korek itd.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Sierpnia 2007, 18:27:46 »
Cały układ napędowy wykonuje większą prace ( przy wlaczonej klimie ) co sie równa z wytworzeniem wyrzszej temperatury owego ukladu i z tad wiatraczek

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Sierpnia 2007, 21:33:53 »
w ciągu kilku sekund po wlaczeniu klimy pojawia sie wieksza temperatura :oops:

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Sierpnia 2007, 21:36:08 »
Taka moja teoria na zdrowy rozsadek, ale moge sie mylic  :-)

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Sierpnia 2007, 08:40:33 »
To klima sama z siebie buczy.
A jak jest z tą klimą, to sam nie wiem. Kto by nie jecha ze mną Yarkiem, to zawsze prosi o zmniejszenie nawiewu, bo jest za zimno. Może wstawili mi sprężarkę z Land Cruisera?
ALe co do porównania klimy w Yarisie i w Ave, to nie ma co porównywać. W Ave klima jest niemal idealna. Wydajna i cicha.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Sierpnia 2007, 08:48:10 »
Niedawno przy upalach 37 stopni na termometrze w Y, jak tylko wlaczylem klime w miescie od razu wlaczal sie wiatrak. Przy wylaczonej klimie przy tej samej temperaturze wiatrak milczal.

Cześć a nie chodzi przypadkiem o to, że klima ma swoją chłodnicę i swój wiatrak, który się załącza po włączeniu klimy i osiągnięciu jakiś wartości temperaturowych owej chłodnicy ?

Pozdrawiam
Obi

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Sierpnia 2007, 09:00:24 »
Chodzilo mi o wentylator przed chlodnica, nic nie wiem na temat osobnej chlodnicy i wiatraka dla klimy.
Wiem jak chodzi klima (u mnie lopocze), ale wentylator pracując "buczy", tak to slysze siedzac w samochodzie.
Nie rozumiem jedynie, dlaczego wentylator w upaly wlaczal sie razem z klima, a bez klimy nie :huh:

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Sierpnia 2007, 09:07:30 »

Nie rozumiem jedynie, dlaczego wentylator w upaly wlaczal sie razem z klima, a bez klimy nie :huh:

będę sie upiral, że jedna z głównych przyczyn będzie....

Cały układ napędowy wykonuje większą prace ( przy wlaczonej klimie ) co sie równa z wytworzeniem wyrzszej temperatury owego ukladu i z tad wiatraczek

Bez klimy tez sie włączy ( gdybyś postał trochę dłużej w tym korku) .

« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2007, 09:09:09 wysłana przez SZYMON14 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl