Autor Wątek: Klimatyzacja ????  (Przeczytany 61872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Klimatyzacja ????
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Sierpnia 2007, 09:32:39 »
Cześć a nie chodzi przypadkiem o to, że klima ma swoją chłodnicę i swój wiatrak, który się załącza po włączeniu klimy i osiągnięciu jakiś wartości temperaturowych owej chłodnicy ?
Mi się wydaje, że właśnie o to chodzi.
Pozdrawiam,

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Sierpnia 2007, 10:13:20 »
Cześć a nie chodzi przypadkiem o to, że klima ma swoją chłodnicę i swój wiatrak, który się załącza po włączeniu klimy i osiągnięciu jakiś wartości temperaturowych owej chłodnicy ?
Mi się wydaje, że właśnie o to chodzi.

Swoja chłodnice ma ale wiatraka niema ( odrębnego ).

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Sierpnia 2007, 11:38:05 »
Ja mam rolkę to może jest inaczej, ale czy nie ma przypadkiem takiego zespolonego podwójnego wiatraka ??

pozdrawiam
Obi

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Czerwca 2008, 19:17:11 »
Wybieram sie na odgrzybianie klimy ( koszt ok 100 zł. ) orientuje sie  ktoś, którego sposobu oczyszczania używają w ASO?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co Wy na to http://www.allegro.pl/item374486779_wurth_serwisowy_odgrzybiacz_klimatyzacji_gratis.html i gdzie jest skraplacz ( chodzi oczywiście o miejsce gdzie należy włożyć wężyk )?
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2008, 19:31:06 wysłana przez SZYMON14 »

nfs

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Czerwca 2008, 19:35:03 »
A czy nie lepiej pojechać do warsztatu gdzie napełniają klimatyzację. Te urządzenia są na tyle już chyba zaawansowane że potrafią napełnić układ gazem i olejem oraz ten układ oczyścić. Koszt napełniania to ok 130 zl. Czy mam rację?

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Czerwca 2008, 19:40:20 »
Piszesz o dwóch rożnych czynnościach i tym samym dwóch różnych układach.  "Nabicie" klimatyzacji nie musi oznaczać jej odgrzybienia.

flux

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Czerwca 2008, 08:35:09 »
Przegląd klimatyzacji (w tym odgrzybianie i doładowanie czynnika chłodzącego) kosztował w aso 250 PLN. Całość trwała ok. dwóch godzin i z tego co widziałem na hali, to układ wentylacji był rozbierany (chodzi mi o to, że nie ograniczyli się do wpuszczenia wężyka przez kratkę). Takie rozwiązanie jest moim zdaniem lepsze, bo dokładniejsze. A tak w ogóle to po 1,5 roku eksploatacji mam wrażenie, że klimatyzacja znacznie mniej efektywnie działa (to już po przeglądzie).

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Czerwca 2008, 08:46:53 »
Chyba też zdecyduje sie jedna na ASO 100 zł czyszczenie + pk 100 zł przegląd - tragedii nie ma.

flux

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Czerwca 2008, 10:05:08 »
Jeden tylko detal - jeśli nie wiesz oczywiście - po zabiegu poproszono mnie o nie włączanie wentylatora przez dobę w celu lepszej penetracji przez ich specyfik całego układu.

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Kwietnia 2009, 19:01:23 »
witajcie, temperatura na zewnątrz jak w lipcu, i co za ty idzie rozpoczęcie sezonu jazdy z klimą.
W tym roku chcę wykonać odgrzybianie auta samodzielnie, mam już kupioną piankę w sprayu i filtr kabinowy Filtron.
Mam pytanie, jak skutecznie wykonać dogrzybianie tym sposobem, gdzie psiknąć, co i w jakiej kolejności włączyć? czy wystarczy psiknąć pianką do kratek wentylacyjnych oraz w miejsce przepływu powietrza w okolicy filtra?! na opakowaniu pianki pisze ogolnie, w kilku zdaniach. bede wdzieczny za podpowiedzi osob, ktore to robily.

marcowoj

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Kwietnia 2009, 07:53:30 »
Cytat z innego forum yarisa: autor: Piasek
"Są różne metody: profesjonalne środku (np WURTH) stosuje się w następujący sposób:
Wyjmujesz filtr kabinowy.
Wprowadzasz wężyk z preparatem w każdy z kanałów wentylacyjnych, do samego końca, ile wlezie - naciskasz rozpylanie na puszcze z aerozolem i powoli wyciągasz wężyk z kanału... W każdym kanale powtarzasz tę samą czynność.
Następnie włączasz obieg zamknięty powietrza oraz dmuchawę na maxa, uruchamiasz klimę i zamykasz kabinę samochodu a z preparatem wędrujesz pod maskę. Kanałami zasysającymi powietrze do dmuchawy - czyli pod plastikami w podszybiu najczęściej wprowadzasz wężyk od aerozolu i naciskasz rozpylanie. Trzymasz ok 10-15 sek. Dmuchawa zaciąga sobie preparat, rozprowadza go po wszystkich kanałach. Zostawiasz tak pracujący układ na 10 min.
Po tym czasie (najlepiej z jakaś maseczką na twarzy lub inną szmatą żeby nie wdychać tego otwierasz auto i wyłączasz klimę oraz obieg zamknięty pozostawiając jedynie dmuchawę pracującą na max obrotach i otwierasz wszystkie drzwi w aucie. Ponownie zostawiasz auto na 10 min.
Po tym czasie wyłączasz wszystko, nowy filtr kabinowy spryskaj delikatnie z obydwu stron preparatem, troszeczkę tylko i zamontuj go na swoje miejsce. Następnie zlokalizuj parownik a w nim otwór skraplający (rurkę która odprowadza skroploną wodę na zewnątrz pojazdu - nie powinno być z tym problemu bo pod autem winna zrobić się kałuża wody zatem po niej trafisz do parownika  ). Wprowadź tam rurkę od preparatu i wtryśnij resztę zawartości opakowania (przynajmniej z 5 sek ciągłego psikania) i poruszaj przy tym delikatnie wężykiem od preparatu dookoła oraz przód-tył. Po tym zabiegu auto winno odstać otwarte ok 30 min aby odparowały i wywietrzały wszelkie zapachy i inne pozostałości po preparatu.
Tak odgrzybiona klima nie śmierdzi, nie cuchnie i jest bezpieczna przez najbliższy sezon (rok)... "

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Kwietnia 2009, 19:57:36 »
dzieki za instrukcje. pianka CRC nawet ma przyjemny zapach, taki cytrynowy albo grejpfrutowy no i wcale nie śmierdzi żadną chemią. Znalazłem tylko wloty powietrza pod plastikowymi kratkami od strony klapy, nie wiem, czy są jakieś wloty powietrza w kabinie gdzies przy podlodze (raczej powinny byc do obiegu zamkniętego). W sumie całość z psikaniem pianką zajęła mi jakieś 30 minut, kolejne 30 minut praca klimatyzacji oraz ok. 20 minut wietrzenie samochodu połączone ze sprzątaniem.

Offline wjmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Kwietnia 2009, 20:05:41 »
najlepiej wez wyjmij filtr pyłowy i tam psikaj i wlacz dmuchawe. A najlepiej jest wykonac w Aso ozonowe odgrzybianie klimy

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Kwietnia 2009, 20:16:55 »
najlepiej wez wyjmij filtr pyłowy i tam psikaj i wlacz dmuchawe. A najlepiej jest wykonac w Aso ozonowe odgrzybianie klimy
Witam.
Polecam przeczytać ten wątek....
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=19721.0
Obi

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Września 2011, 08:46:59 »
odświeżam żeby nie otwierać nowego ...

Chcę sobie odświeżyć klimatyzację (co roku przeprowadzam serwis klimy w ASO) ale po 5 miesiącach od ostatniego czyszczenia zaczyna z lekka zalatywać nieprzyjemna woń ...  Klima była w wakacje intensywnie użytkowana (podróż do Włoch) - przebieg od ostatniego czyszczenia z wymianą filtra ok 10.000 km.
Moje pytanie - gdzie w YII znajduje się rurka odprowadzająca skropliny z parownika na zewnątrz auta bo z tego co wyczytałem i podpytałem żeby dobrze wyczyścić klimę trzeba dostać się do "serca" klimy a tędy najlepsza droga... :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl