Autor Wątek: Auris II: zamienniki - dostępność, koszty, problemy?  (Przeczytany 3696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline puncho

• Prawie Toyot
Auris II: zamienniki - dostępność, koszty, problemy?
« dnia: 06 Stycznia 2016, 22:42:25 »
 Witajcie drodzy Forumowicze,

jak pisałem we wcześniejszym poście jestem na kupnie auris TS 1.6 benzyna (2012-2013).
 Chciałbym poznać Wasze opinie dotyczące generalnie kosztów serwisowania Waszych bolidów, szczególnie w kontekście korzystania z zamienników części oryginalnych.
 Przyznam się, że nie miałem wcześniej do czynienia z autem japońskim i trochę obawiam się "skazania" wyłącznie na kupno części oryginalnych do swojej przyszłej toyoty z racji niewielkiego wolumenu zamienników (pokutują stereotypy?).

Jak podchodzicie do tematu dostępności, kosztów i problemów z uzyskaniem zamienników do auriski II?
 Czy rzeczywiście do tego modelu nie ma na tyle dużego wyboru zamienników niemarkowych, że jest się skazanym na kupno wyłącznie części oryginalnych?
 A może... dzięki okrojonej ofercie zamienników na rynku możliwa jest owa legendarna niezawodność aut tej właśnie marki?

Jak sądzicie?

Zdaję sobie sprawę, że nie powinno się generalizować czy posługiwać stereotypami, bo to nie zawsze oddaje obiektywną prawdę, a ktoś powie, że wszystko zależy, o jakie części chodzi. I pewnie będzie miał rację. Dlatego prosiłbym Was o odniesienie się do "pakietu części eksploatacyjnych", które najczęściej dotyczą Waszych aurisek oraz tych, z których dostępnością/ceną mieliście największe problemy (dylematy?).

Napiszę Wam szczerze, że jako kierowca mam sentyment do Opla i szukając rodzinnego kombi w benzynie ów sentyment kierował mnie w stronę astry IV kombi 1.6. Jednak po analizie wątków na temat tego modelu (m.in. paliwożerność wynikająca z nadwagi, słaba elastyczność silnika, niewielka przestrzeń w kabinie przy tak dużych gabarytach zewnętrznych, jedynie 5 biegowa skrzynia biegów) skłaniam się obecnie bardziej ku auris TS. Słyszę jednak opinie, że "astra jest bardziej popularna w Polsce i ma więcej zamienników, co przekłada się na niższe koszty utrzymania auta w dobrej kondycji technicznej". A toyota? Wiadomo - brak zamienników i horrendalnie drogie ceny części oryginalnych w ASO, gdzie w dodatku "klientowi ściąga się portki przez głowę";)

Zastanawiam się też, czy konstrukcja i mechanika mojej przyszłej auriski TS będzie na tyle prosta i przewidywalna, że naprawi ją mój zaufany mechanik specjalizując się w oplach (warsztat nieautoryzowany) - ale to pewnie temat na inny post.

Serdeczne dzięki za Wasze komentarze - tym cenniejsze, że pisane na podstawie wiedzy praktycznej.

AurisBeast

• Gość
Odp: Auris II: zamienniki - dostępność, koszty, problemy?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2016, 11:59:14 »
Nie wiem jak jest z zamiennikami bo przez pięć lat nic w Toyocie nie musiałem robić. Koszty przeglądów nie są za tanie, ale kupując nowe auto trzeba się na to przygotować. Osobiście myślę że przy odrobinie szczęścia co do nabytej Twojej sztuki, nie będziesz się musiał zastanawiać nad zamiennikami, bo nic po prostu nie będzie Ci się psuć. Fakt czasem trzeba podjechać do serwisu i wyłożyć kasy. Kiedyś w zimie i chlapie nie chciało mi się w taką pogodę wymieniać żarówek z przodu. Podjechałem do serwisu aby kupić i założyć 2 x H11 (jeśli dobrze pamiętam). Za żarówki + usługa zapłaciłem 200zł. Co dla mnie bardzo bardzo dziwne (w żadnym wcześniej aucie nie zdarzyło mi się to) obie żarówki padły w tej samej sekundzie. Pocieszeniem jest to że na jednym komplecie jeździłem 4 lata. Co do TSa - zwróć uwagę że z tyłu pasażerowie nie będą mieli dużo miejsca. Jeśli chodzi zaś o elastyczność silnika 1.6, proponuje koniecznie bliżej się przyjrzeć temu aspektowi. Na jazdę testową proponuję zabrać żonę i jakieś cięższe dziecko ;) Będzie wtedy jasne w kwesti elastyczności i paliwożerności. Jeśli przykładasz dużą wagę do awaryjności ponad wszystko to Toyota jest mistrzem w tej kwestii i nie ma co się zastanawiać nad kupnem. Szerokiej drogi.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2016, 12:48:16 »
Jeśli ważne jest dla Ciebie wyciszenie to odradzam aurisa. Mam Hatchbacka z 2014 i moim zdaniem to fatalnie wyciszone auto jesli chodzi o dzwieki z zewnątrz.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2016, 14:20:08 »
W moim Aurisie 1 w miarę jeszcze cicho było do 130 km/h, przy 150 faktycznie jest już spory hałas. Powiem Wam co zauważyłem w mojej rodzinie. Jak Aurisem w pewnych momentach jechałem 150 km/h, to moje kobiety już mi suszyły głowę że mam zwonić i tak nie lecieć. W obecnym Golfie lecę sobie równo 180km/h, a tu cisza na pokładzie. Nikt nie zwraca uwagi na prędkość. Normalnie cuda jakieś ;) Wiadomo że o czymś to świadczy. Co tu dużo gadać niby compact vs compact, a to dwa różne światy ;)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Stycznia 2016, 16:00:26 »
Wiadomo że o czymś to świadczy.
o tym że jeden jest z 2007 a drugi z 2012  :grin:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Stycznia 2016, 19:02:50 »
Nie wiem czy dobrze Cię odgaduję, ale ja miałem 2011 rok ;) Jeśli mowa o Aurisie. Jeśli o golfie to świeży z fabryki Das Auto :)
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2016, 19:14:22 wysłana przez AurisBeast »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2016, 20:28:08 »
Chodzi mi o to , że porównujesz aurisa który zadebiutował w 2007 i Golfa zaprezentowanego w 2012. To już inne generacje aut.  5 lat to w motoryzacji kawał czasu.

Czy rzeczywiście do tego modelu nie ma na tyle dużego wyboru zamienników niemarkowych, że jest się skazanym na kupno wyłącznie części oryginalnych?

a to poprzeglądaj sobie ogólnie co z zamienników  jest , a czego nie ma. Zaznaczam , że ceny w intercars to kosmos , więc na to specjalnie nie patrz(są tańsze sklepy).
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/grupy/59602
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2016, 20:34:24 wysłana przez bazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl