Autor Wątek: Przełącznik I/O  (Przeczytany 3050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rtcars

• Prawie Toyot
    • Wypożyczalnia samochodów
Przełącznik I/O
« dnia: 11 Stycznia 2016, 18:31:47 »
Pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów. Od niedawna jestem dumnym posiadaczem auris z 2015 roku. I mam pytanie w instrukcji nie mogę znaleźć niestety. Przy guziczkach do regulacji lusterek jest przełącznik I/O do czego on służy ? Jak się nim bawię nic się nie dzieje albo nie widzę co załącza :) Proszę o pomoc

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
Odp: Przełącznik I/O
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2016, 19:00:54 »
Jak masz czujniki parkowania, to sprawdź czy działają po "pstryknieciu".

Offline rtcars

• Prawie Toyot
    • Wypożyczalnia samochodów
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2016, 19:27:00 »
Działają 1bawiłem się też tak myślałem :)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2016, 20:06:29 »
daj zdjęcie tego przycisku

Offline 77marios

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2016, 15:54:12 »
Też się na tym zastanawiałem, zadzwoniłem do ASO i powiedzieli:  "wyłączniki przednich czujników parkowania".   JESZCZE NIE SPRAWDZAŁEM  CZY TO PRAWDA !

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2016, 10:50:14 »
Też się na tym zastanawiałem, zadzwoniłem do ASO i powiedzieli:  "wyłączniki przednich czujników parkowania".   JESZCZE NIE SPRAWDZAŁEM  CZY TO PRAWDA !

Najpewniej to to. Pewnie dostałeś opcję Park z czujnikami przód tył i to jest przełącznik, którym je wyłączysz. Ponoć w korkach może przeszkadzać ale ja mam cały czas włączone.
Jak chcesz to sprawdzić to niech ktoś stanie przy przednim zderzaku i sprawdź czy po przełączeniu włącznika przestanie hałasować

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2016, 13:53:58 »
A po co ma kogoś angażować? Sam nie może stanąć? Zostawi otwarte drzwi, to będzie słychać, czy "piszczą".

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca 2019, 09:08:34 »
Czy te czujniki dodane już w aso (nie fabryczne) powinny działać nawet podczas postoju? U mnie tak jest, co trochę wkurza, bo wykrywa np. ludzi przeciskających się między samochodami stojącymi w korku.
Nie pamiętam natomiast, ale chyba działają też podczas postoju i włączonej stacyjce, ale bez odpalenia silnika.

Offline demis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marca 2019, 18:42:28 »
Czy te czujniki dodane już w aso (nie fabryczne) powinny działać nawet podczas postoju?
Tak, też tak mam.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marca 2019, 22:01:02 »
Też w moim Aurisie mam tak, że tylne czujniki były zamontowane fabrycznie, a przednie "dołożone" później, ale nie wiem czy przez ASO, czy przez jakiegoś magika, bo auto kupiłem jako używane. I też jest taki pstryczek po lewej, który służy do w(y)łączania tych przednich czujników.

Co ciekawe, u mnie ten przełącznik działa zgoła nietypowo - zupełnie jakby komputer odczytywał jego stan jedynie podczas uruchamiania auta ("zapłonu"). Po prostu przełączanie pstryczka, podczas gdy auto jest uruchomione, nie daje żadnego efektu.

I też mam tak, że na postoju przednie czujniki są aktywne (oczywiście gdy są włączone).

Co do tylnych to oprócz tego, że aktywują się oczywiście na biegu wstecznym, to podczas jady do przodu aktywują się też po wciśnięciu hamulca. Na postoju są nieaktywne.

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2019, 17:34:09 »
U mnie też podczas jazdy nie działa wyłączanie czujników, bez sensu, a czasami by się bardzo to przydało podczas przepychania np. przy zmianie pasa w korku.

U mnie na firefoxie nie działa cytowanie, klikam w przycisk i nic się nie dzieje...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl