Ja mam w swoim Aursie 2015 HSD felgi 16 (205/55R16), wersja prestige takie miała, niższe wersje z pakietem style maja 17.
Co do spalania to jeżdzę od lipca swoim egzemplarzem i zdecydowanie w ziemie więcej pali, więc to może być nawarstwione kilka problemów. Po odebraniu z salonu i przejechaniu około 2000 km to była końcówka sierpnia samochód na trasach do pracy w korkach warszawie spalał 4.8 - 5.5 wg komputera. Tankuje na jednej stacji prawie zawsze i z obliczeń wynika, że komp. przekłamuje nie więcej niż o 0.2 litra na 100km. teraz w zimie mimo, że samochód nocuje w garażu to przy temperaturach 5 - 6 stopni rano spalanie do pracy i z pracy jest w granicy 6.0, a wcale nie jeżdżę dynamicznie. Przy mrozie poniżej -5 stopni dokładnie ta sama trasa itd. ciężko było zejść ze spalaniem poniżej 6.5 litra.
Wg mnie wszystko jest ok, a porównania z gównianymi TDIkami to jakaś pomyłka. Czekam, aż się cieplej zrobi, żeby znów cieszyć się spalaniem na poziomie 5 litrów.
Acha, na trasie jak było ciepło przy średniej 90km/h samochód spalał 4.2 litra benzyny, ale już przy 120 szło jakieś 5.8 a przy 140 prawie 6.5, więc ta prędkość w trasie ma kluczowe znaczenie.