Autor Wątek: Auris Hybrid 2015 ile faktycznie pali benzyny?  (Przeczytany 135503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris Hybrid 2015 ile faktycznie pali benzyny?
« Odpowiedź #330 dnia: 18 Lipca 2016, 22:12:20 »
W kwestii jazdy na rezerwie.  Żółta lampka ostrzegawcza zapala się gdy komputer pokazuje zasięg chyba ok. 70-80 km.  Przy wartości ok. 25 km cyferki znikają i pojawiają się trzy kreski "---".  Od tego momentu przejechałem wczoraj jeszcze 55 km, wszystko po ekspresówkach i dwupasmówkach i zatankowałem do pełna 42,2 litra.

Pokazywanie zasięgu w Aurisie HSD to porażka.   Po zatankowaniu uparcie wyświetla 910 km, początkowo spada powoli, potem coraz szybciej, ostatnie 150  km zachowuje się jakby był wir w baku.  Całkiem bez sensu.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #331 dnia: 18 Lipca 2016, 22:20:31 »
pytanie było proste ile spala..

Odpisałem:

Osobiście jeszcze nie podróżowałem powyżej 150km/h i wtedy wyszło coś w okolicah 8l

Czyli ogólnie, nie wiem  :| Ale teraz rozumiem, że to czysta ciekawość z twojej strony i ja nie jestem w stanie jej zaspokoić bo mam Aurisa HSD z 2011 więc inna buda i pewnie cx inny. Czemu dziwne teorie? Zakładałem uzytkowanie w PL na tych paru odcinkach na krzyż. Mogłeś spracyzować pytanie. Już się nie odzywam :roll:

« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2016, 22:23:19 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #332 dnia: 18 Lipca 2016, 22:34:04 »
Fajnie byłoby gdyby w tej kwestii wypowiedział się posiadacz hybrydy a nie zwykłej benzyny ;)
W te 10-12 litrów trudno mi uwierzyć. Dlaczego? Jeżdżę po polskich autostradach długie trasy z włączoną A/C, zwykle trzema osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem. Z prędkością przepisową ca. 140 km/h. Zużycie zamyka się w 6 litrach. Wiadomo, że w polskich warunkach średnia będzie niższa niż te 140 (bramki, TIRy jadące lewym pasem etc.). Prędkości 160-170 nie używam.

P.S. Napęd hybrydowy jak najbardziej działa i ma sens również przy prędkościach autostradowych.
Na A4 z 2 osobami, bagażnikiem do połowy oraz A/C + tempomat zapięty na 150 na liczniku łyknął mi ponad 7l.

Tapatalk @ Xperia Z5C

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #333 dnia: 18 Lipca 2016, 22:52:12 »
Jeżdżę po polskich autostradach długie trasy z włączoną A/C, zwykle trzema osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem. Z prędkością przepisową ca. 140 km/h. Zużycie zamyka się w 6 litrach.

Trochę za mocno upiększasz rzeczywistość ;) albo mierzyłeś z górki i z wiatrem.
Przy 140 (150 na liczniku) pali ponad 7l, przy złym wietrze i przy pełnej załodze będzie nawet bliżej 8l.
! No longer available
To jest całkiem wiarygodny test,  ja zanotowałem podobne spalania (ciut mniejsze nawet)

Co do szybszej jazdy to przy 160-165 na liczniku - czyli pewnie realne 150+ miałem pomiędzy 8 a 11l na słupkowym wyświetlaczu w zależności od nachylenia terenu (i zapewne wiatru). Nie jechałem tak długo, bo nie było gdzie tak pędzić.
Te autka bardzo nie lubią prędkości powyżej 100km/h

Kilka razy sprawdzilem jak ma się prędkość na trasie (z licznika, a nie gps) do spalania: 100-4,5 110-4,9 120-5,4 130-6 140-6,6 150-7,5
Opony na 2,5 atm.
Wiadomo, że licznik toyoty przekłamuje więc trzeba te 7-10km/h odjąć.
Zapomnialem dodać, że jeżdżąc tylko trasy spalanie na dystrybutorze pokrywa się z pokazywanym na wyświetlaczu.
Im więcej miasta tym więcej przekłamań (max 0,4 zaniżył)
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2016, 23:06:16 wysłana przez Mieciu »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #334 dnia: 18 Lipca 2016, 23:17:06 »
Te autka bardzo nie lubią prędkości powyżej 100km/h

Ani mniej ani więcej niż każde inne.  W tych samych warunkach na autostradzie lokują się pomiędzy dieslem a zwykłą benzyną bo to wynika ze sprawności Atkinsona.  Na trasach jednojezdniowych zrównują się z dieslem a w mieście nie dadzą mu żadnych szans.  Poza tym diesel w automacie o podobnych osiągach i wyposażeniu kosztuje kilkanaście tysięcy więcej, więc nie ma o czym dyskutować.

Zrobiłem teraz podczas urlopu ponad 2000 km po Polsce.  Średnie zużycie spod dystrybutora 5,9 l/100km.  Na autostradzie przy tempomacie ustawianym na 150 pali 7,5. Styl jazdy: całkiem nie defensywny  :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #335 dnia: 20 Lipca 2016, 22:31:04 »
Dzisiaj taka trasa:

2 km przez Ursus 50 km/h
7,4 km przez Wolę 60 km/h
wyjazd na bezkolizyjną, Prymasa 1000-lecia potem Toruńska:
3,4 km 80 km/h
5 km 90 km/h
6 km 120 km/h
1,9 km wjazd do Marek 70 km/h
2,9 km jazda przez Marki 50-60 km/h
0,8 km dojazd pod dom 40 km/h

Razem 29,3 km, czas przejazdu 38 minut, średnia prędkość 46 km/h
Spalanie wg komputera 4,3 litra/100 km czyli realne 4,6-4,7

Jazda na zwykłym trybie, klimatyzacja 1szy bieg 23 st.C.
Po drodze jest 25 punktów zatrzymań (światła, ronda), ruch dość znaczny ale bez korków.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #336 dnia: 20 Lipca 2016, 22:33:00 »
Hahaha. Zbig dałeś czadu z tym opisem. Ale brawo😊😂😂😂
Auris HSD:

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 04 Sierpnia 2016, 14:24:29 »
Cześć

Mam kilka pytań odnośnie napędu i klimatyzacji do bardziej doświadczonych użytkowników chcących jeździć bardziej eko:
1. czy korzystacie z trybu 'inteligentnej wentylacji wnętrza' ? czy jakoś tak (ustawia się w indywidualnych ustawieniach pojazdu-> klimatyzacja)
Po włączeniu widzę, że gdy temp otoczenia jest dużo wyższa niż zadana na panelu to automatycznie włącza mi się obieg zamknięty. Gdy jest niższa to jest obieg otwarty.
Latem trochę dziwnie to się zachowuje - prawie cały czas jest obieg zamknięty...
2. czy tryb 'auto' klimatyzacji wpływa mocno negatywnie na rozładowanie baterii przy jeździe miejskiej na krótkich?
3. czy ktoś przetestował najbardziej optymalną technikę jazdy w mieście ? w sensie jakiego zakresu 'obrotów' trzymać się przy rozpędzaniu do tych 50-60?. Później wiadomo, że najbardziej opłaca się szybowanie.
4. czy i jak mocno zwiększają spalanie : tempomat , tryb power przy jeździe poza miastem?
Wiem, że tempomat nie sprawdza się przy górzystych terenach - chodzi mi bardziej o płaskie trasy.
5. Jaka jest najlepsza strategia jazdy zimą? (miasto, odcinki 3-5km) Podobno przy wyłączonym ogrzewaniu dużo szybciej odblokowuje się napęd elektryczny...

Z góry dzięki za Wasze opinie

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #338 dnia: 04 Sierpnia 2016, 15:03:43 »
Jeśli chodzi o punkt 5, to w takich warunkach nie używam wcale ogrzewania dmuchawą. Korzystam natomiast z ogrzewania foteli.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #339 dnia: 04 Sierpnia 2016, 23:24:18 »
4. czy i jak mocno zwiększają spalanie : tempomat , tryb power przy jeździe poza miastem? Wiem, że tempomat nie sprawdza się przy górzystych terenach - chodzi mi bardziej o płaskie trasy.

Nie wiem czemu tempomat miałby zwiększać spalanie?  Zagadnienie raczej trudne do obiektywnego porównania.

Auto ma na tyle dobrą elastyczność że póki co nie miałem potrzeby przełączania w tryb power.

Tempomat sprawdza się tam gdzie można utrzymywać stałą prędkość, nie jest to kwestia górzystości ale krętości drogi, rzecz jasna trasy typowo górskie są z natury kręte.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #340 dnia: 18 Sierpnia 2016, 23:04:14 »
Powyżej 160 trzeba zmienić ciśnienie w oponach na 2.6 bara, do jazdy ekonomicznej zalecane jest 2.5 bara zamiast standardowych 2.3 bara.

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #341 dnia: 19 Sierpnia 2016, 00:43:46 »
U mnie spalanie średnie to ponad 5,5l/100km. (liczone)
Da się przejechać przez miasto mając spalanie 4,3l/100km (komputer)
Da się przejechać Łódź -  Zduńska Wola 3,2l/100km (komputer) (czas przejazdu 44min - prędkości nie więcej niż dopuszczalne)
Ostatnio -> Wyprawa w góry (Kotlina Klodzka) -> Trasa: Łódź - okolice Kłodzka (2 osoby + pełny bagażnik)(300km) + jazda w rejonie (2 osoby)(250km) = średnie spalanie na zbiorniku 5,05l/100km (liczone)

Jak dla mnie nie jest źle.

Offline komacom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #342 dnia: 22 Sierpnia 2016, 20:44:38 »
Ja ostatnio od momentu zapalenia się kontroli przejechałem 108 km na rezerwie. Zatankowałem 41 litrów. Czyli jeszcze ok 50/60 km bym spokojnie zrobił. Trasa Wrocław - Poznań
Spalanie - Motostat.pl

Offline krawu

• Początkujący
« Odpowiedź #343 dnia: 09 Października 2016, 22:53:11 »
Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem i kierowcą Aurisa HSD TS. 1-2 w miesiącu robię trasę: 5 km miasto + 190 km A2 + 130 km przez niezabudowany, wsie i 2 miasta powiatowe. Zużycie wg komputera 5,6l a wg tankowania 5,68l. Po Warszawie ok. 5l. Najlepszy wynik miałem na DK92 w kierunku zachodnim: 4,8. Największe zużycie jest przy krótkich (do 5 km) wypadach na miasto przy starcie po dłuższym postoju - silnik musi rozgrzać katalizator - wtedy jest 5,7 - 5,8. Kończąc jazdę po mieście ostatnie 0,5 km jadę na EV. Czasami pod górę na wiadukcie "bawię się" trybem PWR. Tryb ECO dopiero odkrywam:). Ruszania spod świateł na EV nie praktykuję. Do tej pory przejechałem już ponad 2000 km i mogę powiedzieć, że hybryda jest najoszczędniejsza przy równomierniej jeździe ze stałą prędkością bez gwałtownego przyspieszania. Tempomat na autostradzie to smok. Poprzednio była Corolla 2.0 D4-D. HSD bardziej mi się podoba niż diesel:)

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 10 Października 2016, 11:58:28 »
Z tymi ciśnieniami w oponach to lepiej przejrzyjcie dokładnie instrukcje. Też sobie napompowałem do większego ciśnienia po czym jeszcze raz dokładnie sprawdziłem co mogę a co nie. W CT też mogę napompować sobie opony mocniej ale dotyczy to tylko tych balonowych opon na flegach 15 cali. Reszty rozmiarów to nie dotyczy czyli ja na 16-tkach nie mogę sobie dopompować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl