Autor Wątek: Pakiet PARK  (Przeczytany 5709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nowyWklubie

• Prawie Toyot
Pakiet PARK
« dnia: 05 Lutego 2016, 12:39:53 »
Mam pytanie o pakiet PARK. W ramach tego pakietu montują czujniki parkowania z przodu i z tyłu. W instrukcji jest rozdział poświęcony parkowaniu z wykorzystaniu czujników i np. jest tam wyświetlanie na wyświetlaczu wielofunkcyjnym obrysu samochodu i zaznaczaniu, który czujnik coś wykrywa. Ja nie mam żadnych opcji w menu ani nic mi się nie wyświetla podczas parkowania. Czy to jest ok?
Od razu mówię - nie mam wersji Prestige a więc nie mam systemu SIPA. Ale nie oczekiwałem systemu automatycznego parkowania, tylko informacji, który czujnik zbliza się do przeszkody.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Pakiet PARK
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2016, 13:47:05 »
To sa dokładane czujniki - nie bedzie ich na wyswietlaczu.

Offline nowyWklubie

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2016, 14:12:34 »
Hmm, to słabo  :-(
Broszura porównująca różne wersje trochę więc wprowadza w błąd, bo można z niej wywnioskować, że wersja Comfort + pakiet PARK będzie się różniła od wersji Prestige tym, że nie będzie miała tylko SIPA, a nie, że nie będzie miała nawet zwykłego asystenta parkowania (info na wyświetlaczu o czujnikach).

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2016, 11:54:26 »
Hmm, to słabo  :-(
Broszura porównująca różne wersje trochę więc wprowadza w błąd, bo można z niej wywnioskować, że wersja Comfort + pakiet PARK będzie się różniła od wersji Prestige tym, że nie będzie miała tylko SIPA, a nie, że nie będzie miała nawet zwykłego asystenta parkowania (info na wyświetlaczu o czujnikach).
Dokładnie tak samo myślałem, a tu się okazuje, że piszczy, ale która dokładnie strona to nie wiadomo, szkoda.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2016, 08:35:58 »
Ja też mam ten dokładany zestaw Park (wersja Comfort 2015) i nie wiem czy o to chodzi, ale u mnie na kamerce cofania pokazuje z lewej i prawej strony odległości od przeszkody w metrach. Ale to chyba nie o to chodzi  :-)

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2016, 19:00:49 »
Ja w sobotę odebrałem również wersję Comfort + m.in., Park.
Tylne czujniki załączają się wraz z wrzuceniem wstecznego i na wyświetlaczu prezentowana jest odległość do przeszkody po prawej i lewej stronie (wraz z ostrzeganiem dźwiękowym). Nie znajduję żadnych ustawień w ustawieniach samochodu, więc nie można tego wyłączyć (bo i po co).
Natomiast czujniki przednie ..., według mnie nie działają (przynajmniej w moim samochodzie).
Niby mam przycisk od włączania tych czujników, ale jeszcze ani razu mi one nie zadziałały (zapiszczały) obojętnie w jakim położeniu ustawię przełącznik.
Chyba będę musiał z tym pojechać do mojego ASO.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2016, 19:16:02 »
Na wlaczonym silniku i zapietym biegu tez nie dzialaja ?

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2016, 19:38:16 »
Wydaje mi się, że nie. Sprawdzałem to sam, podjeżdżając do przeszkody.
Jutro przetestuję to jeszcze w dwie osoby. Poproszę kogoś aby przeszedł się przed czujnikami. Jeżeli nie zadziałają, wizyta w ASO.

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2016, 12:18:05 »
Wielka szkoda ze nie ma wizualizacji na ekranie odległości czujników przednich, tylnie podają odległość na ekranie kamery, ale przód to jazda w ciemno :D niby cos piszczy, ale która strona? Trzeba wymierać ;)

Offline nowyWklubie

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2016, 15:13:07 »
Ja już nauczyłem się trochę rozpoznawać te piski, tzn. przekładać sobie częstotliwość na odległość. Przydatne, jak parkuję w garażu i nie wiem, ile mam jeszcze do ściany przed maską.

ALE UWAGA - Już parę razy zdarzyło mi się, że jak bardzo pomału podjeżdżałem pod ścianę, to w pewnym momencie przestawało mi piszczeć (mimo, że byłem już bardzo blisko i dalej jechałem). Nie wiem, od czego to zależy (zazwyczaj piszczy aż zaprkuję i wyłączę silnik).
Tak więc przestrzegam przed zbytnim ufaniem tym czujnikom :(.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2016, 15:55:43 »
U mnie pokazuje z której strony piszczy, między zegarami, używam tego tylko jak mam ciasno albo parkuję równolegle. A tak to pstryczek i wyłączone.  SIPY nie włączam bo zazwyczaj by mnie obtrąbili zanim skończyłbym manewr, żonie się przydaje
Nie piszczy przy cofaniu jak wyłączę, tylko mam widok w kamerze więc nie dojeżdżam dalej niż do czerwonej krechy.

Offline nowyWklubie

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2016, 18:22:53 »
@Macko
Ale ty masz Prestige, to zupełnie co innego. Tam oczywiście wszystko jest jak powinno.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2016, 18:48:37 »
Też mam SIPA i Prestige i nie mam żadnych problemów. To te dokładane czujniki w Polsce to jakaś lipa  :czerwona:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl