Autor Wątek: Auris wersja Wielka Brytania i Japonia- różnice  (Przeczytany 14026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asr21

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris wersja Wielka Brytania i Japonia- różnice
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Stycznia 2017, 23:23:23 »
a jaka jest Twoja opinia co do różnic w jakości i niezawodności miedzy wersja Japan a GB? Pewien profesor zafascynowany Japonią powiadał ze Japończycy robią niezawodne samochody ale tylko te idące na export..a te na kraj są jak kosiarki:) kilka lat eksploatacji i do utylizacji, bo Japończycy często zmieniają samochody na nowe...
Na plus dla wersji Japońskiej jest napewno wykończenie wnętrza: jakosc obszycia na kierownicy i na mieszku zmiany biegów i spasowanie tunelu środkowego. Drugi auris w rodzinie pochodzi z belgii i jeżeli chodzi o usterki to bije mojego (krajowego) na głowę, mimo ze ten sam rocznik i podobny przebieg w tatowym Aurisie po za naprawą intercoolera, nic się nie działo. U mnie wymieniony był akumulator, alternator- regeneracja, łożyska skrzyni biegów, padł silniczek tylnej wycieraczki,  chłodnica klimatyzacji, wszystkie łożyska nie są już fabryczne. A więc jednak ta Japonia chyba nie jest taka super...

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Stycznia 2017, 07:49:42 »
Zaraz, zaraz....a gdzie jest ta legendarna jakość i niezawodność Toyoty??

Bo ja właśnie zdecydowałem się na Aurisa, jak się okazało z GB, też z tego powodu. Zresztą chyba nie ma specjalnie wyboru, bo do naszych salonów, to jadą chyba tylko z GB :/.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Stycznia 2017, 09:31:16 »
"Zaraz, zaraz....a gdzie jest ta legendarna jakość i niezawodność Toyoty??"
W wspomnieniach jest.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Stycznia 2017, 09:44:06 »
Na plus dla wersji Japońskiej

W Europie nie ma wersji "japońskiej"
AI były produkowane albo w Turcji albo w GB , AII chyba tylko w GB.

Drugi auris w rodzinie pochodzi z belgii i jeżeli chodzi o usterki to bije mojego (krajowego)

Kupiony był w Belgii (od handlarza najprawdopodobniej) , a wyprodukowany patrz wyżej.
A to, że "się sypie" wynika najprawdopodobniej z tego jaki ma przebieg (rzeczywisty) , jak ktoś o niego dbał i jak go użytkował  :song:

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Stycznia 2017, 09:53:31 »
W Europie nie ma wersji "japońskiej" AI były produkowane albo w Turcji albo w GB , AII chyba tylko w GB.

Auris 1 z rocznika 2007 był często z Japonii

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Stycznia 2017, 15:10:44 »
W Europie nie ma wersji "japońskiej"AI były produkowane albo w Turcji albo w GB
To ciekawe co napisałeś, ale nieprawdziwe :good: <zalamka>
Auris 1 z rocznika 2007 był często z Japonii
Potwierdzam, sam takim "japońcem" z 2007 jeżdżę.  :-P

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Stycznia 2017, 17:01:16 »
Panowie jesli mozna sie wtracic ... :song:

z calym szacunkiem to ja mam "Anglika" i moge powiedziec ze roznice w wykonanniu niestety sa.

to co wy piszecie to samochody robione w "danym kraju" ale robione na export  :shock:

uwierzcie mi ze sa roznice na liniach produkcyjnych nawet jezeli chodzi o modele a nie kraj dostawy i to nie tyllko Toyota ale i Nissan tak ma (napewno w UK)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Stycznia 2017, 19:17:58 »
To ciekawe co napisałeś, ale nieprawdziwe

Tylko częściowo nieprawdziwe  :cheesy:
Jarod już mi to uświadomił  :good:   (myślałem, że rozmawiamy o trochę "nowszych" Aurisach , takich z okolic 2010 lub nowszych)

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Stycznia 2017, 19:33:48 »
Draco: ale napisz coś konkretnie....

Jakie różnice? W czym? Które lepsze?

Bo tak napisałeś, że można to zinterpretować bez mała na trzy strony :D

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Stycznia 2017, 20:18:14 »
najwieksza roznica jest taka ze kierownica w J i UK jest po drugiej stronie  :)

a tak powaznie to sa osobne linie produkcyjne (miedzy innymi wlasnie ze wzgledu na strony jazdy), i niestety zpasowania oraz "rozne" wady wystepujace w expluatacji samochodu ... stuki i jakie tam

nie jest to tak ze to inne samochody ale sa inne kontrole jakosci ... co za tym idzie niedociagniecia ktore przechodza na "inne rynki" sa nie do zaakceptowania na rynek np. Japonski (tak jest nie tylko przy samochodach ), oczywiscie zaleznie od producenta jakosc wykonania w zaleznosci od wartosci czyli np TATA  :laugh:  sprawdza czy jej "kot' z samochodu nie uciekl przez noc i nie ma prawa sprzedazy do Japoni a np. Jaguar mierzy przerwy miedzy panelami laserowo co do milimetra (ale tylko na rynek Jap. i USA), w UK widzialem takie buble ze az glowa boli

co do Toyoty czy Nissana to tylko moge porownac to co czytam na forach

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Stycznia 2017, 20:26:48 »
a tak powaznie to sa osobne linie produkcyjne (miedzy innymi wlasnie ze wzgledu na strony jazdy), i niestety zpasowania oraz "rozne" wady wystepujace w expluatacji samochodu ... stuki i jakie tam nie jest to tak ze to inne samochody ale sa inne kontrole jakosci ... co za tym idzie niedociagniecia ktore przechodza na "inne rynki" sa nie do zaakceptowania na rynek np. Japonski (tak jest nie tylko przy samochodach ), oczywiscie zaleznie od producenta jakosc wykonania w zaleznosci od wartosci czyli np TATA    sprawdza czy jej "kot' z samochodu nie uciekl przez noc i

Niewiele z tego zrozumiałem  :cry:

a tak powaznie to sa osobne linie produkcyjne (...) i niestety zpasowania oraz "rozne" wady wystepujace w expluatacji samochodu ... stuki i jakie tam

Czyli na tych "osobnych" liniach produkcyjnych są robione samochody z już odpowiednimi stukami ?  :laugh:

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Stycznia 2017, 20:34:38 »
W Japonii i Anglii kierownica jest po tej samej stronie :-P :-)

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Stycznia 2017, 20:42:33 »
Czyli stuki mają takie same :D

A ktoś tu napisał, że na Japonię idą szroty, a na export dobre. Czyli co człowiek, to opinia.

Myślę, że możemy jednak zgodzić się z jednym. Samochody są coraz gorsze, również te "japońskie", gdziekolwiek nie byłyby robione :(

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Stycznia 2017, 22:22:23 »
Mystik tu masz racje ale to chyba wszystkim wiadomo ...
co do różnic to sami możecie się przekonać nawet wchodząc na stronę toyoty uk i sprawdzić jakie silniki są dostępne w porównaniu do PL, wyposażenie w standardzie i takie tam ...

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Stycznia 2017, 22:41:24 »
Wiesz, wiadomo, że wyposażenie będzie się różnić, głównie z powodu siły nabywczej potencjalnego kupującego. No i jakby to powiedzieć... standardu, którego jesteśmy nauczeni przez te lata jeżdżenia różnymi trupami po kilkanaście lat.

Pytanie czy produkując konkretny egzemplarz, pracownicy wiedzą na jaki rynek będzie on wysłany. Tu pewności nie mam, bo nie pracowałem w takiej fabryce. Ale może. Wtedy można by sądzić, że faktycznie, ktoś się może mniej przyłożyć do pracy.
O ile wyposażenie mam w nosie, bo albo mnie stać albo nie, to jakościowo wolałbym mieć równie dobre/złe auto jak np. niemcy czy anglicy.

A swoją drogą jak wybiorę w UK Aurisa Hybrydę Icon + pakiet parking, to cenowo wchodzi 24590 funtów * 5zł to daje 122950zł
To jak to porównam np do naszej wersji premium+safety+comfort, to cena jest jednak wyższa.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2017, 22:50:54 wysłana przez Mystik »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl