Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654432 razy)

Offline ultra79

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Lutego 2016, 21:30:32 »
Następne znalezisko, tym razem wygląda na lekko uszkodzony. Zapytam swoich macherów od sprawdzania zagranicznego czy mają coś o tym samochodzie: http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hybryda-niski-przebieg-po-oplatach-ID6yhP11.html#4bc5cb4aa2 Pozdrawiam Paweł
Samochód ma strasznie wylizaną kierownicę. Jakaś plama na pokrywie uchwytu na kubki. Może coś tam było przyklejone? kasa fiskalna? No i brak gumowej nakładki na hamulcu nożnym/ręcznym. Na zewnątrz obcierki i zagięcia. A to wszystko na przestrzeni 62000km? Ktoś kto się tak mścił na tym aucie ma na prawdę talent.

Albo pecha.

Offline p.stradowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Lutego 2016, 21:47:14 »
Powiem tak, zdarzyło mi się podobnie przerysować mój poprzedni samochód (Jeep Grand Cherokee) w pierwszym tygodniu po zakupie. Co prawda tylko na drzwiach, ale za to mocno.
Nie każdy umie jeździć ;-)

Pozdrawiam
Paweł

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Lutego 2016, 10:13:34 »
Gumowa nakładka z pedału hamulca pomocniczego spadła mi pierwszego dnia użytkowania. Zawadziłem butem, bo jeszcze nie miałem wyczucia, gdzie ten pedał jest. Od tamtej pory więcej mi się to nie przydarzyło.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Lutego 2016, 13:22:12 »
http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-5hsd-sol-salon-toyota-elblag-ID6ycQex.html

A to patrzyliście? Siedziałem w nim osobiscie ale to z ciekawości tylko. Wyglądał ok, ale mocno się nie przyglądałem bo przyjechałem po swojego Aurisa....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Lutego 2016, 15:55:10 »
Panowie kupiłem priusa czarnego właśnie wracam z kolegą nim z zielonej góry. Wszystko spoko jak narazie ciepłe przyjęcie właściciela oraz jego gościnność. Na tą chwilę spalanie 5,7 i rośnie bo zapitalamy do domu a mamy jeszcze 350km.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Lutego 2016, 16:43:27 »
Hahaha gratki  :good: Który to ? Ten brudasek  :grin:?

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Lutego 2016, 16:50:55 »
Hahaha gratki  :good: Który to ? Ten brudasek  :grin:?

Owszem , był czysty jak kupowałem. Ale droga go pobrudzila jutro umyka i wrzucę fotki. Inne bajka w stosunku do mojego poprzedniego autka.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Lutego 2016, 16:59:48 »
No ja też się ze starej Mazdy przesiadłem  :shock:

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Lutego 2016, 21:37:50 »
Gratulacje, opowiedz coś więcej o nim - nie wyszły żadne kwiatki?

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Lutego 2016, 22:23:00 »
Jak narazie nie. Prowadzenie super, przyspiesza płynnie i to w taki sposób ,że nie wiem kiedy wyskakuje na zegarze 130 czy 150. Dzisiaj zmierzylem Max na autostradzie 180.
Coś więcej...przyda się polerka lakieru,plastiki w środku trochę porysowane. Dla mnie to są drobnostki, najważniejsze żeby się sprawował bez awaryjnie.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Lutego 2016, 22:40:44 »
.. Dzisiaj zmierzylem Max na autostradzie 180...
Ale na pewno Priusa kupiłeś?  :grin:

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Lutego 2016, 23:00:52 »
No mówię Ci 179 ostatni pomiar sam byłem zdziwiony , a że jechałem z kumplem to on też był zaskoczony. Autostrada nie wiem, może z wiatrem nie wiem tyle na budziku pokazało. A co tyle nie ma opcji pojechać ? Katalogowo ile ma 170 ? Zresztą to nie jest ważne ile poleciała.

Jest to auto komfortowe którego nie miałem. Jutro na miasto lecę załatwiać sprawy papierowe zobaczę jak będzie choć domyślam się ,że będzie to przyjemność-AUTOMAT i w ogóle będzie zabawa.

Jak zatrzymuje się na parkingu to P przycisk podłużny jakby hamulec elektryczny tak ? A co oznacza N i jak jest ten przycisk z lewej strony kierownicy EV to rozumiem ale jaki zasięg na tym stricte mogę zrobic

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Lutego 2016, 23:18:08 »
N = neutral - coś w rodzaju "luzu". Ale nie holuj samochodu w razie czego. Tylko laweta! N się czasem przydaje np. przy wymianie kół, jak trzeba lekko samochód (włączony) podturlać kawałek.
Na EV daleko nie zajedziesz, ale ja np. używam przy wieczornym wprowadzania auta do garażu, aby nie odpalać już ICE. Czasem używam na parkingach podziemnych. Nie ukrywam, że czasem używam tego dla frajdy i zdziwionych oczu przechodzących ludzi - nadal jeszcze ta bezszelestna jazda robi wrażenie :)
P=Parking, w uproszczeniu - zazębia się wtedy taka zapadka na kole zębatym i samochód jest zablokowany. Można nie zaciągać hamulca pomocniczego, ale jak jest pod górkę, to lepiej jednak zaciągać, aby nie obciążać tej zapadki.

p.s. nie jeździj tak szybko. Wchodzisz na czerwone pola. (patrz link poniżej). No i kicha z ekonomią ;)
http://eahart.com/prius/psd/  <-- pobaw się suwakami w tej animacji - świetnie wyjaśnia przeniesienie napędu i w ogóle całą koncepcję.

Jeszcze jedno - byłbym zapomniał - GRATULACJE!  <brawo>
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2016, 23:23:40 wysłana przez Priusman »

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Lutego 2016, 07:30:16 »
Prius ma pewne ogranicznia konstrukcyjne. Glowny silnik elektryczny napedza lub jest napedzany zawsze gdy pojazd sie toczy. W zwiazku ze specyficzna kinematyka ukladu napedowego pojazd nie ma prawa jechac szybciej niz fizyczna predkosc podana przez producenta.
Zreszta w ogole jazda priusem z takimi predkosciami jest malo przyjemna i na dodatek zaczyna palic olej. Natura tego pjazdu jest spokojny plynny cruising.
Spritmonitor.de" border="0

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Lutego 2016, 10:37:23 »
Raz tak sobie spróbowałam spokojnie nie jestem szalencem ani też piratem. Będę jeździł jak to mówią na relaksie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl