Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653842 razy)

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Lutego 2016, 07:12:29 »
Od razu można D, tutaj jest elektronika ktora tym stertuje. Ba, można wyłączyć od razu przyciskiem start bo elektronika sama wrzuci P jeżeli tylko stoisz.

сделано в сарае

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 21 Lutego 2016, 08:11:26 »
Panowie jak się włącza tempomat po pierwsze,a po drugie ten nożny hamulec w jakich sytuacjach się stosuje ? Do tej pory jak jadę na zakupy czy gdziekolwiek jak parkuje to naciskam P i wychodzę z auta bo P to park D drive R reverse N neutral i jeszcze jeden do czego...

Trzeba przeczytać Rozdział 2-6 polskiej Instrukcji Obsługi (mam w pdfie jak potrzeba to pisz na priv) O trybie hamowania silnikiem "B" jest na str 164 (używa się go raczej w stromych górach podczas długich zjazdów) o tempomacie masz na str 169. Włącza się przyciskiem w kierunku do kolumny kierownicy. Potem naciśnięcie w dół fixuje prędkość. Hamulec i naciśnięcie do siebie wyłącza tę funkcję. Na forum o tych sprawach już było. Nożny (ręczny) hamulec używam gdy parkuję na pochyłości, zanim zdejmę nogę z hamulca głównego. Chodzi o naprężenia w skrzyni biegów, a raczej w zapadce blokującej.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #137 dnia: 21 Lutego 2016, 09:00:12 »
czyli kwota na fakturze będzie inna niż faktyczna wartość pojazdu.

Pewnie zaniżona akcyza przy sprowadzaniu itp. Jak ja szukałem to wiedziałem ze Priusy są droższe od Aurisów HSD ale III gen poniżej 45 tys będzie ciężko. Np tutaj masz coś co moze gwarantować spokój i pewne pochodzenie cena adekwatna:

http://toyota.pewneauto.pl/oferta/szczegoly?id=64219#szczeg

Plan mam taki, że za kilka lat mojego prusaka podaruję żonie, a sobie kupię nowszego... Ale wszystko zależy od finansów... Jak dla mnie jest to auto idealne :good:

Ja na chwilę obecną mam podobny tyle ze z moim Auriskiem HSD - żonka napalona  :cheesy: jak czyta że kobiety osiągają lepsze spalanie od facetów to się bardziej motywuje. No ok za jakiś czas to ja wezmę Prusaka a ona Auriska.... heheehe...oby  :cool:

Panowie jak się włącza tempomat

:laugh: widzę siebie tuż po zakupie. Teraz nawet juz umiem zrobić "resume" jak wyjeżdżam z zabudowanego... :cool:
Żeby w ogóle włączyć tempomat wciskamy przycisk na nim. Zapali się sybol na desce - nic więcej. Potem (powyżej 40km/h) lewarek na doł i  auto trzyma prędkość. Pociągniesz do siebie zwalniasz. Jak chcesz wrócić do ostatnio zadanej prędkości to do góry - RES i malina  :cool: Popróbuj sobie na mało ruchliwej trasce... możesz też przyspieszać (np.wyprzedzać) nie ruszając dźwigni jak odpuścisz pedał (po skończeniu wyprzedzania) to autko zwolni ale tylko do zadanej prędkości...

« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2016, 09:01:55 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 21 Lutego 2016, 10:33:30 »
Celem uzupełnienia - tempomat nie działa w trybie "B".

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #139 dnia: 21 Lutego 2016, 10:44:07 »
O, dobrze wiedzieć.
 A takie pytanko a propos przycisku P: czy on powyżej jakiejś prędkości się deaktywuje? Chodzi mi o to (nie zamierzam tego sprawdzać) czy np. przy prędkości 60km/h ktoś go nieopatrznie wciśnie to rozwali skrzynię (zapadkę)? <kucharz>

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 21 Lutego 2016, 10:59:45 »
Prius (jak już gdzieś uprzednio wspomniałem) nie da sobie krzywdy zrobić. Kiedyś na Priuschacie ktoś napomknął, że w czasie jazdy pies nadepnął na ten przycisk i nic się nie stało. Zaryzykowałem - rozległo się wtedy tylko "beep-beep" i nic poza tym. Ale jak się samochód jeszcze wolno toczy to jest możliwe nagłe zatrzymanie. Nie wiem do jakiej prędkości ale pewnie ta zapadka mocno wtedy po p..dzi e dostaje. Niezalecane ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #141 dnia: 21 Lutego 2016, 11:06:56 »
Psy, dzieci i ludzka ciekawość rozwiążą każdy problem  :laugh: Dzięki!
P.s. wczoraj widziałem srebrnego priusa III ok godz.18 na Grabówku/Leszczynkach.....wyłapuję wszystkie hybrydy w zasiegu wzroku nawet lexusy - szukam lierki "h"  :roll:

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #142 dnia: 21 Lutego 2016, 11:09:30 »
Testy takich rzeczy to postawa przy developmencie w branży automotive - stymuluje się małpy ( czy tam dzieci) które robią co chcą :)

сделано в сарае

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 21 Lutego 2016, 11:21:48 »
wyłapuję wszystkie hybrydy
Ha, ha! Też tak mam, znam z widzenia większość z Gdyni, nawet staram się robić wspólne zdjęcia, jak uda się obok zaparkować. Gorzej z rozpoznaniem Aurisów i Lexusów, trzeba być bliżej aby zobaczyć znaczek. Ja jestem łatwo rozpoznawalny, mam z tyłu pamiątkową naklejkę z NASA. Czasem sobie jeżdżę dla samego jeżdżenia  - Skwer Kościuszki itp ;)

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 21 Lutego 2016, 11:30:15 »
fazibazi trochę drogi prusak za 2010 mi się wydaję . Czasami trzeba wziąć pod uwagę stosunek roku do ceny gdyby ona była 40tyś to wydaje mi się warto,ale przepłacać. Jak szukałem to rozrzut był ogromny od 19 tyś do 27tys ( cena z d...y )ja zakupiłem mniej więcej pośrodku z historią serwisową z pewnych rąk od prywatnego właściciela. Chodzi mi,że czasem mam wrażenie że ceny są w taki sposób ustalane iż albo jest za drogo albo za tanio.

art-s72no ba tu tyle techniki  :shock: że się gubię.Jak jadę to patrzę na monitor i sprawdzam jak pobierana i odzyskiwana jest energia i szukam jakby tu oszczędzić. Jak widzę zmianę świateł na czerwone to zdejmuję nogę z gazu z górki też zjeżdżam bez gazu. Automat jest dla mnie tak wygodny,że nie da się opisać.Marzyłem o automacie i wygodzie płynącej jego używania.

Może komuś się przyda kto chce kupić Priusa - takiego znalazłem

http://allegro.pl/toyota-prius-1-8-hybryda-navi-kolor-kamera-head-up-i6003441863.html

« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2016, 11:52:19 wysłana przez Velmer »

Offline pitttt80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 21 Lutego 2016, 12:45:36 »
Może komuś się przyda kto chce kupić Priusa - takiego znalazłem http://allegro.pl/toyota-prius-1-8-hybryda-navi-kolor-kamera-head-up-i6003441863.html

Velmer czy wiesz coś więcej o tym priusie z ogłoszenia czy tylko tyle ile jest tam napisane? Ciekawa propozycja.. zwłaszcza cenowo

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 21 Lutego 2016, 13:18:00 »
Ja tylko przeglądając sobie stronę natrafiłem na niego,wiem że ludzie szukają tego modelu więc podpiąłem link.Nic nie wiem IMO trzeba dzwonić pytać co i jak.

Offline ivanova

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 21 Lutego 2016, 20:29:09 »
Witam ciepło wszystkich forumowiczów.
Od paru godzin jestem szczęśliwą właścicielką Priusa. Konkretnie tego: http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-iv1-8-hybrid-2010r-ID6yhLgB.html

Do zakupu auta przymierzałam się od paru miesięcy, ale jakoś bez przekonania. Aż któregoś dnia trafiłam na artykuł o Priusie, zaczęłam zgłębiać temat i zapaliłam się bardzo.

Na gorąco podzielę się paroma radami ze swoich doświadczeń, może się komuś przydadzą:
  • Jak zaczynałam poszukiwania, w mojej okolicy nie było żadnego Priusa. Chciałam jednak wcześniej wsiąść do auta i zobaczyć na własne oczy, czy się spodoba, zanim zacznę po całej Polsce albo i dalej za nim jeździć. W takich przypadkach pomocne są taksówki :) W Krakowie Krak Taxi ma sporo - zadzwoniłam, poprosiłam o Priusa. Pan taksówkarz bardzo chętnie dzielił się doświadczeniami, a na koniec nawet dał się przejechać ;) (btw po tym dniu już nie patrzyłam na inne auta ;) )
  • Rozmawiałam z panem z WymarzoneAuto ze Szczecina. Oni generalnie zajmują się sprowadzaniem aut na zamówienie. Mają dostawcę w Belgii z poleasingowymi 5-letnimi Priusami w widełkach 40-50 tys. (nie taksówki). Mówią, że załatwiają wszystko, a klient dostaje auto z potwierdzoną historią, bez usterek, z gwarancją. Koniec końców nie skorzystałam z ich usług, więc nie wiem, czy warto i nie ręczę za nich, ale brzmiało to obiecująco.
  • Z wyszukiwarek historii najbardziej przydała mi się ta z InfoCar (bardziej szczegółowa historia niż w CEPIKu).
  • Z kolei w ToyoDIY można sprawdzić np. kod koloru oryginalnej farby http://take.ms/BGkWz, a rozszyfrować go można np. na ToyotaReference
Więcej grzechów nie pamiętam. Jaram się autem bardzo.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #148 dnia: 21 Lutego 2016, 22:12:25 »
Gratulacje :) sprawdzałaś go jakoś przed zakupem? Coś wyszło?
Bezawaryjności  :good:

Offline ReddyS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 21 Lutego 2016, 22:29:13 »
Gratulacje. Poprzedni właściciel z Polski?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl