Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654370 razy)

Offline bartplus

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #300 dnia: 05 Sierpnia 2016, 18:41:20 »
Witam wszystkich użytkowników Priusa. Nadszedł czas zmiany samochodu, bo moja Carina E musi doczekać się następcy. Padło na Priusa II generacji. Obserwuję już jakiś czas portale aukcyjne i za wiele to się nie dzieje. Moją uwagę zwrócił ten egzemplarz http://otomoto.pl/oferta/toyota-prius-bardzo-ladna-hybryda-ksiazka-serwisowa-navigacja-ID6yukD1.html#32badd3bab   Sprawdzałem go po VINie i we wszystkich kampaniach naprawczych brał udział. Przebieg też by się zgadzał. Sprzedawca twierdzi, że auto miało malowany jedynie przedni zderzak.. Zastanawia mnie tylko dość niska cena w porównaniu do innych egzemplarzy, odchodzący lakier obok czujnika parkowania i wyjątkowo zjechana felga od strony kierowcy.
Może ktoś z Szanownych Forumowiczów oglądał to auto albo ma własne spostrzeżenia? Będę wdzięczny. Pozdrawiam. Bartek

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #301 dnia: 05 Sierpnia 2016, 22:00:19 »
200-300zł kosztuje sprawdzenie auta w ASO Toyota. Chyba 200zł w Sp-ni Rzeczoznawców. Na oko ze zdjęć uwagi: 1. Chyba maska też była malowana i tył - zderzak i klapa (ale być może, że światło inaczej pada). 2. Cena niska? Za 2006 r. i jeszcze opłaty? Raczej nie. Raczej normalna. Ma dobre wyposażenie = wysoka wersja.
Nie wiem czy jest ASO Toyota w Gnieźnie, ale jest w Poznaniu (50km w jedną str).
Chyba warto wydać kilkaset zł, żeby nie wdepnąć w...
PS. Gniezno ma kiepską opinię jako miejsce kupowania aut, ale nie twierdzę, że ten komis.

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: 07 Sierpnia 2016, 12:13:52 »
Posiada książkę serwisową i komplet kluczyków ? Jeżeli bita to nie ma tragedii jak dobrze zrobiona,poza tym znajdź mi auto dzisiaj , ktore nie było bite. Jak dobrze zrobione to nie ma co narzekać.

Offline Arthur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #303 dnia: 07 Sierpnia 2016, 14:01:47 »
Polecam serwis Fietz w Poznaniu.Bardzo rzetelnie sprawdzili priusa plus , dzięki czemu nie kupiłem złomu.

Offline bartplus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #304 dnia: 07 Sierpnia 2016, 19:31:08 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Posiada książkę serwisową i komplet kluczyków ? Jeżeli bita to nie ma tragedii jak dobrze zrobiona,poza tym znajdź mi auto dzisiaj , ktore nie było bite. Jak dobrze zrobione to nie ma co narzekać.

Niby posiada prowadzoną do samego końca. Jak wspomniałem wcześniej wg. sprzedawcy malowany był przedni zderzak. Jutro poproszę o zdjęcia uszkodzeń, bo sprzedawca mówił, że takimi dysponuje.

Polecam serwis Fietz w Poznaniu.Bardzo rzetelnie sprawdzili priusa plus , dzięki czemu nie kupiłem złomu.

Jaki był koszt takiego przeglądu w ASO w Poznaniu? U mnie w ASO kosztuje to 250 zł. I czy da się umówić takie sprawdzenie "z marszu"?
Zastanawiam się jeszcze czy nie wykupić jakiegoś raportu po VINie, pełno tego w internecie i zaoszczędzić ewentualnie wycieczkę 500 km :)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #305 dnia: 07 Sierpnia 2016, 22:39:02 »
Raport z neta to wyrzucone pieniądze. Lepiej wynajmij rzeczoznawcę. Tu masz jeden z namiarów: http://www.automotoekspert.com.pl/index.html
Od razu zastrzegam - nie znam tam nikogo - znalazłem ich w necie. Wiem tylko, że jak sprzedawałem swoje auto, to potencjalny kupujący wynajął takiego inżyniera, który popracował nad moim GS-em 2 godziny i sporządził raport o samochodzie. Koszt to chyba 200zł. Tyle samo kosztowało mnie sprawdzenie Priusa w ASO Ujście u p. Ukleji.

Offline spidey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #306 dnia: 08 Sierpnia 2016, 16:02:29 »
Jakby ktoś poszukiwał Priusa 3 to odradzam raczej egzemplarz z tego ogłoszenia: http://olx.pl/oferta/toyota-prius-1-8-CID5-IDgporR.html#b9d35ab317
Oglądałem go 24 lipca (dwa dni później kupiłem swoją sztukę, gdzie indziej), cena była 33500 (teraz 36500), miał lekko puknięty bodajże lewy tył (jakiś drobiazg, pęknięty zderzak, lekko wgniecione na błotniku) teraz widzę zrobione to i cena wyższa. Reszta samochodu według czujnika lakieru oryginalna, więc spoko.
Jednak przebieg moim cofnięty gdzieś o połowę, kierownica starta na górze do śliskiego (całkiem gładka do białości wręcz), na zwrócenie uwagi że przebieg raczej nie prawdziwy, zapewniał że można zadzwonić do serwisu we Włoszech (skąd ściągnięty). Mój który kupiłem potem niby ma 108 tysięcy (a kto wie ile realnie?), a  ma pory skóry na kierownicy nic nie wytarte.
Ogólnie środek głównie ze względu na tapicerkę tragiczny, na tylnych siedzeniach, fotelu kierowcy i pasażera dziury po papierosach, śmierdziało w aucie jak w palarni. Handlarz zaproponował zakupienie pokrowców ;)
Do tego wywierał presję zakupową, stwierdził, że o godz. 12:00 ktoś inny będzie oglądał więc zaprasza mnie wcześniej, a na moją propozycję czy można pojechać do serwisu Toyoty w poniedziałek (byłem w niedzielę), powiedział że w poniedziałek to już po niego przyjeżdżają, ktoś żeby kupić ją na taksówkę, więc nie możemy jechać do serwisu.
Więc podziękowałem i widzę, że jakoś nie przyjechali do dzisiaj go kupować ;) (ogłoszenie z olx jest z dzisiaj)
Ogólnie więc zalecana ostrożność, choć kto wie może mechanicznie nie byłby zły, jednak mi podpadł dziurami w tapicerce, skręconym moim zdaniem przebiegiem, smrodem i brakiem możliwości go sprawdzenia w serwisie (teraz widzę w ogłoszeniu jest taka opcja)
Powodzenia w wybieraniu sztuki.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2016, 16:05:56 wysłana przez spidey »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #307 dnia: 08 Sierpnia 2016, 18:00:20 »
teraz widzę w ogłoszeniu jest taka opcja

Hehe, pewnie się chłopak dowiedział, że w Polskim serwisie nie sprawdzimy przebiegu auta sprowadzonego, więc spokojnie może na serwis dać  :cheesy:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Arthur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #308 dnia: 08 Sierpnia 2016, 19:09:05 »
Koszt sprawdzenia jeśli dobrze pamiętam to 350 zł.
Byłem w Gnieźnie w sobotę po południu , przegląd był możliwy w poniedziałek przed południem.

Offline bartplus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 08 Sierpnia 2016, 19:54:34 »
Witam,

Dzwoniłem dziś po ASO w Poznaniu i ceną sprawdzenie na 340-400 zł. W piątek podejdzie do komisu rzeczoznawca, a jak wszystko wyjdzie OK, to w niedzielę wyruszam po auto, żeby osobiście dokonać oględzin.

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: 09 Sierpnia 2016, 14:26:34 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Niby posiada prowadzoną do samego końca. Jak wspomniałem wcześniej wg. sprzedawcy malowany był przedni zderzak. Jutro poproszę o zdjęcia uszkodzeń, bo sprzedawca mówił, że takimi dysponuje.

Jaki był koszt takiego przeglądu w ASO w Poznaniu? U mnie w ASO kosztuje to 250 zł. I czy da się umówić takie sprawdzenie "z marszu"?
Zastanawiam się jeszcze czy nie wykupić jakiegoś raportu po VINie, pełno tego w internecie i zaoszczędzić ewentualnie wycieczkę 500 km :)

Niech ci kupujący zdjęcia książki wyśle plus potwierdzenie z serwisu przebiegu z tym co jest w książce. 

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #311 dnia: 10 Sierpnia 2016, 07:11:10 »
Niech ci kupujący zdjęcia książki wyśle plus potwierdzenie z serwisu przebiegu z tym co jest w książce. 

To musiałby napisać do francuskiego ASO .....
Obi

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: 10 Sierpnia 2016, 13:25:39 »
Czyli nie ma książki.  Być powinna do wglądu jako komplet dokumentów przy zakupie.  Zatem uznaj jej brak.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #313 dnia: 10 Sierpnia 2016, 13:38:52 »
a co jest warta książka?
robi się ją tak samo jak sprowadzone auto :-)

Offline bartplus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #314 dnia: 11 Sierpnia 2016, 19:29:26 »
Wyprawa po auto odwołana, komis sprzedał auto. Pozostaje szukać innego egzemplarza :) Może trafi się biały :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl