Witam Was serdecznie, Szukam Priusa 2 gen, na takiego mnie stać. Czy mógłby ktoś rzucić okiem na zdjęcia poniżej? Nie znam się na hybrydach, nie wiem czym się różni wersja usa od eu itd. Samochód pojedzie do zaprzyjaźnionego mechanika na oględziny jeżeli właściciel się oczywiście zgodzi. Ale jestem ciekawy Waszej opinii, może z opisu i zdjęć da się wysnuć jakieś wnioski. Dzięki za pomoc
Witam.
U mnie w rodzinie akurat był Prius z USA dopóki go nie ukradli. To był model 2005. Jest pare różnic między europejczykami. Wszystkich nie pamiętam ale część dam rade wymienić.
Pierwsze co to oczywiście rzeczy które widać na pierwszy rzut oka czyli inny lampy przednie w ktorych umieszczono światła obrysowe (te pomarańczowe oprawki na boku reflektora). No chyba że kotoś je podmienił na europejskie to wtedy tego nie zobaczymy ale akurat ten z ogłoszenia ma oryginały.
Druga różnica to wzór felg co też widać od razu. Chociaż były wersje US ze wzorem europejskim.
Kolejna sprawa to licznik przebiegu wyrażony w milach. Prędkościomierz da się przestawiać. Robi się to w tym samym miejscu gdzie europejczyk ma zmiane jasności podświetlenia. Miernik zużycia paliwa jest standardowo wyrażony w MPG (mile na galon). Nie da się tego zmienić w menu. Z rzeczy bardziej technicznych to modele US miały na wyposażeniu termos. Po wyłączeniu pojazdu ciecz chłodząca trafiała do termosu aby po ponownym rozruchu szybciej uzyskać temperature roboczą. Nie wiem czy wszystkie wersje to miały. Bardzo ogólnie mówiąc wersje US miały inne konfiguracje wyposażeniowe niż EU. Na razie nie przypomina mi się nic więcej.