Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #450 dnia: 23 Stycznia 2017, 07:02:46 »
A'propos Aurisa I HSD to szczerze polecam, układ hybrydowy ten sam co w Prusaku ale jeden minus: różnica w spalaniu przy prędkościach powyżej 100-120 km/h (wyższy Cx) i nie ma HUD. Tylko to mi przeszkadza tak najogólniej. Jak kupować hybrydę to Priusa. Jak ja swoją kupowałem dokładnie rok temu to myślałem w innych kategoriach i porządny prius był poza moim zasięgiem finansowym. Jakbym mógł to zmienić to bym był w pełni usatysfakcjonowany. Ale i tak nie mam źle  :good: Za 2-3 lata będzie wymianka  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 07:08:36 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fale

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #451 dnia: 23 Stycznia 2017, 08:23:47 »
Zgadzam się.

Poza tym z tego co sie słyszy, to miasta mają robić ułatwienia dla aut z napędem elektrycznym bądź hybrydowym. Darmowe parkingi w centrum itd.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #452 dnia: 23 Stycznia 2017, 10:07:09 »
Czasami oprócz samej hybrydy potrzebujesz np. bagażnik i prius odpada :)

A co do miast, to już wiele wprowadziło. Czasami np. bezpłatna strefa parkowania lub wjazd w strefy niedostępne dla normalnych samochodów, a czasami np. jak w Poznaniu abonament do strefy parkowania za 60zł miesięcznie zamiast za 720zł.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #453 dnia: 23 Stycznia 2017, 11:04:50 »
ten z pierwszej oferty wydaje mi sie amerykanski, bo ma pomaranczowe wstawki/odblaski na swiatłach po bokach. w europejczykach tego nie zauwazylem. ale moge sie mylic

co do drugiej oferty to auto z 2010 przed liftem i bezwypadkowe, ale przyciski do temperatury ma kolorowe (niebieski i czerwony). z tego co zaobserwowalem to takie przyciski ma wersja Priusa 3 gen. po lifcie czyli po 2012... ale rozne rzeczy sie dzieja, moze se wymienil?  :grin:
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 11:08:26 wysłana przez pppt »
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline RAFAL71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #454 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:34:05 »
Dziękuję za odpowiedz,w Aurisie  mi to akurat nie przeszkadza ponieważ  szybciej niż 110 km/h to jeżdżę sporadycznie, na pewno raz w roku jak się pruje na CHORWACJĘ   :roll: ale i tak spali wtedy mniej od mojej corolki 1.4 benzynka, gdzie przy predkości 130-140 km/h z włączoną klimatyzacją i załadowany pali 8,6.
Jeśli chodzi o zaznaczone przeze mnie oferty to pierwsza już jest nieaktualna, a właściciel stwierdził że to nie była wersja amerykańska.Nie drążyłem tematu bo to już po ptokach.Druga raczej nie przejdzie u mojej żony- 2010!!!!
Może przewrotnie teraz się spytam ale czy miało by sens waszym zdaniem kupienie na przykład tej sztuki.
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hybrid-sol-plus-automatic-serwisowany-ID6yGwAr.html
i zainwestowanie w ( nowe) akumulatory wymiana przednich siedzeń itp itd.
Pozdrawiam.

Offline RAFAL71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #455 dnia: 23 Stycznia 2017, 20:26:03 »
Mam jeszcze jedno pytanie, najczęściej samochody oferowane są z DWOMA kluczykami, chodż komplet to są trzy, czy to nie oznacza, że samochód za granicą czy w Polsce miał szkodę całkowitą.
Podaję także link do firmy która zajmuję się regeneracją akumulatorów do hybryd.
http://ekoregen.pl/
W rozmowie z właścicielem dowiedziałem się że planuje przeróbkę hybrydy do wersji PLUG-IN korzystając z akku HONDY i emulatorów. Ciekawy pomysł jeśli mu wyjdzie i będzie przystępny cenowo.

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #456 dnia: 24 Stycznia 2017, 06:22:02 »
A co przebieg ma do akumlatorow ?  Wiec nie rozumie po co chciałbyś je wymieniać 😀

Offline RAFAL71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #457 dnia: 24 Stycznia 2017, 07:50:27 »
Witam,  źle się wyraziłem. Myślałem że wraz z uztkowaniem a tym samym liczba przejechanych km. spada sprawność akumulatorów i trzeba się liczyć z ich wymianą. Może nie natychmiast ale trzeba się z tym liczyć. Chyba że się mylę

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #458 dnia: 24 Stycznia 2017, 12:02:57 »
IMHO nie mylisz się. Przebieg ma bardzo dużo do akumulatorów.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #459 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:08:17 »
Witam forumowiczów.

Chciałem zapytać czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia (dobre, złe) w kwestii zakupu pojazdu używanego w polskiej sieci dilerskiej Toyota? Nie wiem na jaki poziom ostrożności mam się nastawić.

Mnie osobiście mało rusza fakt że auto posiada jakiś tam certyfikat.
Licze na uczciwość oferty i adekwatny stan pojazdu do ceny która znacznie przekracza średni poziom. Wydawać by się mogło że u autoryzowanego sprzedawcy można brać w ciemno ale w dzisiejszych czasach niczego nie można być pewnym.

Interesuje mnie poniższa oferta:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-hybryda-premium-led-navi-rej-2013-salon-toyota-carter-ID6yJCAb.html
Spritmonitor.de" border="0

Offline Arthur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #460 dnia: 30 Stycznia 2017, 20:11:54 »
U dilera sprawdzaj tak samo jak u innych.
Tego z Gdańska nie znam , ale u innego były same ciężkie dzwony.

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #461 dnia: 31 Stycznia 2017, 16:46:44 »
Witam Was serdecznie,
Szukam Priusa 2 gen, na takiego mnie stać. Czy mógłby ktoś rzucić okiem na zdjęcia poniżej? Nie znam się na hybrydach, nie wiem czym się różni wersja usa od eu  itd. Samochód pojedzie do zaprzyjaźnionego mechanika na oględziny jeżeli właściciel się oczywiście zgodzi.  Ale jestem ciekawy Waszej opinii, może z opisu i zdjęć da się wysnuć jakieś wnioski. Dzięki za pomoc

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-ii-xw20-2007-rok-ID6yFxAP.html

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #462 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:07:45 »
U dilera sprawdzaj tak samo jak u innych. Tego z Gdańska nie znam , ale u innego były same ciężkie dzwony.

Ok. Dzięki, pewnie zdecyduje się na rzeczoznawce. Przy tej kwocie chyba nie warto na tym oszczędzać.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #463 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:16:07 »
Witam Was serdecznie, Szukam Priusa 2 gen, na takiego mnie stać. Czy mógłby ktoś rzucić okiem na zdjęcia poniżej? Nie znam się na hybrydach, nie wiem czym się różni wersja usa od eu  itd. Samochód pojedzie do zaprzyjaźnionego mechanika na oględziny jeżeli właściciel się oczywiście zgodzi.  Ale jestem ciekawy Waszej opinii, może z opisu i zdjęć da się wysnuć jakieś wnioski. Dzięki za pomoc

Witam.
U mnie w rodzinie akurat był Prius z USA dopóki go nie ukradli. To był model 2005. Jest pare różnic między europejczykami. Wszystkich nie pamiętam ale część dam rade wymienić.
Pierwsze co to oczywiście rzeczy które widać na pierwszy rzut oka czyli inny lampy przednie w ktorych umieszczono światła obrysowe (te pomarańczowe oprawki na boku reflektora). No chyba że kotoś je podmienił na europejskie to wtedy tego nie zobaczymy ale akurat ten z ogłoszenia ma oryginały.
Druga różnica to wzór felg co też widać od razu. Chociaż były wersje US ze wzorem europejskim.
Kolejna sprawa to licznik przebiegu wyrażony w milach. Prędkościomierz da się przestawiać. Robi się to w tym samym miejscu gdzie europejczyk ma zmiane jasności podświetlenia. Miernik zużycia paliwa jest standardowo wyrażony w MPG (mile na galon). Nie da się tego zmienić w menu. Z rzeczy bardziej technicznych to modele US miały na wyposażeniu termos. Po wyłączeniu pojazdu ciecz chłodząca trafiała do termosu aby po ponownym rozruchu szybciej uzyskać temperature roboczą. Nie wiem czy wszystkie wersje to miały. Bardzo ogólnie mówiąc wersje US miały inne konfiguracje wyposażeniowe niż EU. Na razie nie przypomina mi się nic więcej.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #464 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:20:39 »
Aha. I ogólnie uważałbym na auta USA. To często auta po odbudowie po total losach. VIN do ręki i prześwietlić temat. Powodzenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl