Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trix

• Gość
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #465 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:54:59 »
Ja też odradzałbym auto z USA.
Do różnic, które podał kolega Crane83 dodałbym:
- Radio z usa nie odbiera/bardzo źle odbiera stacje w EU;
- Brak przycisku EV, ale można dorobić;
- Auto zawsze włącza na chwilę silnik spalinowy ICE zaraz po włączeniu do trybu ready;
- Bak jest 'gumowym' balonem, który zmniejsza objętość w zimie (zastosowanie tego baku obniża emisję par paliwa);

Ale najważniejsze to:
- Brak światła przeciwmgielnego z tyłu;
- Reflektory świateł przednich mają niedopuszczalny w EU rozsył światła, jeżeli są ksenony, to jeszcze gorzej;
- Pomarańczowe nakładki na światłach postojowych (ale te akurat można zdjąć);
Mnie diagnosta nakazał wymienić przednie lampy na europejskie z halogenami, inaczej nie podbiłby przeglądu.

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #466 dnia: 31 Stycznia 2017, 23:42:57 »
radio z USA odbiera tylko nieparzyste częstotliwości - np. 99,1 99,3 99,5 99,7 itd.

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #467 dnia: 01 Lutego 2017, 01:39:16 »
inny mechanizm i silniczek wycieraczek przedniej szyby
kierunkowskazy w lampach
brak kierunkowskazów w błotnikach
kierownica plastikowa
dodatkowo jest jeszcze jakiś mieszalnik z czujnikiem w układzie chłodzenia silnika
sondy lambda o innych parametrach niż wersja eu
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2017, 01:49:02 wysłana przez maro429 »

Trix

• Gość
« Odpowiedź #468 dnia: 01 Lutego 2017, 09:20:50 »
- Amerykańce mają tylne hamulce bębnowe. W wersjach EU są tarcze, ale nie jestem pewien, czy starsze roczniki też miały bębny.

Offline MZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #469 dnia: 01 Lutego 2017, 18:25:00 »
Tzw termos do" przechowywania"gorącego płynu chłodniczego zdaje mi się,że jest także w wersji EU -ponieważ po wyjęciu kluczyka po około 2 minutach słychać pracujący zawór przesterowania.Na pewno nie jest to pracujący układ dobijania ciśnienia w zasobniku układu hamulca ponieważ czasami wystarczy otworzyć drzwi aby usłyszeć jego pracę przez max kilka sekund,a wspomniany wcześniej zawór przesterowania zawsze pracuje około < jak 15 s.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #470 dnia: 01 Lutego 2017, 19:00:33 »
Mam pytanie z innego bieguna. Czy ktoś z kolegów posiada archiwalny cennik + katalog Priusa III w wersji po liftingu? Na dobra sprawe wystarczy cennik pdf ale zeby byly w nich poszczególne warianty wyposażenia.
Spritmonitor.de" border="0

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #471 dnia: 01 Lutego 2017, 22:13:22 »
Odpuszczam tego Priusa from USA
Jeżeli link się otworzy to można zobaczyć, że w 2014 miał przygodę, z obydwu stron przycierka. W sumie bym to przeżył jeżeli dobrze zostało naprawione ale ciekawy jestem w jakim stanie przyleciał że stanów.  Druga sprawa to sprzedający jest drugim właścicielem w PL i nie za bardzo wie jaką przeszłość ma auto itd

https://drive.google.com/file/d/0B5agrXr8ZCmcRlpxbm5zR2NGalE/view?usp=drivesdk

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #472 dnia: 02 Lutego 2017, 10:11:48 »
jeśli auto z USA nie było ściągane na "mienie przesiedleńcze", to 99% jest po szkodzie całkowitej. innych nie kalkuluje się handlarzom kupować i sprowadzać...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #473 dnia: 02 Lutego 2017, 11:03:52 »
Dokładnie. Chociaż powiem, że priusa plug-in zespawanego z dwóch w dobrej cenie bym przygarnął :o
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #474 dnia: 09 Lutego 2017, 17:59:43 »
Jeżeli Prius był bity i nie wpływa to na jego użytkowanie dobrze zrobiony to można się przyjrzeć ofercie. Które auto nie bite jest dzisiaj? Jak ktoś chce funkiej nowke to do salonu,albo do handlarza co bez rysek auto i wewnątrz jak nowe. Ludzie auto 7 czy 8 czy 5 letnie ma wyglądać jak nowe z salonu?

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #475 dnia: 26 Lutego 2017, 08:56:48 »
Wszystko się zgadza, wszyscy zdają sobie sprawę, że auto 10letnie musi miec swoje wady po różnych przygodach i ze nie bedzie idealne jakby wyjechało przed chwilą z salonu.  Ale jak w ogłoszeniu jest napisane bezwypadkowy 140k przebiegu a przyjeżdzasz na miejsce i jednak okazuje się, że pół samochodu bylo malowane i ma dwa, trzy razy grubszą warstw lakieru, w srodku kierownica i lewarek wytarty itd to chyba coś tu nie gra. Priusa z USA nie kupiłem, ponieważ facet nie powiedział mi, że auto bylo przytarte z obu stron, nie wiem czy nie wiedział czy nie chcial wiedzieć. Sprawdziłem VIN na stronie i wszystko wyszło, nawet zdjecia archiwalne byly po kolizji. I szczerze mówiąc jakby mi powiedział o tym wszystkim pokazał zdjęcia przed i po , pokazał faktury z naprawy, zaproponował dobrą cenę to pewnie bym kupił. A tak jak nie znam historii auta to moge sie tylko domyślać co sie z tym samochodem działo.

Znalazłem następną sztukę w moim zakresie cenowym. W Radomiu wiem, wiem to miasto na forach ma bardzo słabą opinie jeźeli chodzi o komisy, handlarzy i wszystko co jest z tym związane ...możecie zerknąć?

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6727179135

Dodam , że na stronie autodna nie ma żadnych informacji o naprawach i yym podobnych. Dziękuję

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #476 dnia: 26 Lutego 2017, 09:55:20 »
Ten z Radomia nieźle wygląda. W PL od kilku lat, więc wpisy o przeglądach rej powinny być już dostępne. Tyle, że musisz mieć skan dowodu rej. Tak sprawdzisz przebieg (o ile ktoś wcześniej nie "skorygował"). Sprawdź przebieg i czujnikiem lakier. Jak handlarz nie kłamie to negocjacje ceny i będziesz Pan zadowolony  :-)

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #477 dnia: 26 Lutego 2017, 10:42:03 »
Jadę do nich we wtorek, środę, w Radomiu jest serwis Toyoty może uda sie umówić u nich na przegląd przed kupnem. Na zdjeciu w książce jest wpis z 2010r z tego serwisu z przebiegiem 16k , jezeli dobrze widzę...

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #478 dnia: 26 Lutego 2017, 11:19:53 »
Marcin. Popytaj co się działo z przodem tego auta. Ewidentnie widać nierówne szczeliny montażu w okolicach granicy miedzy reflektorami a pokrywa silnika. Jak zaczną ściemniać to zastosuj dokładnie takie samo podejście jak z poprzednim modelem.

No i ten syf pod maską i korozja na cybantach. Ja nie wiem co trzeba robić z samochodem żeby doprowadzic do takiego stanu. W dwoch naszych Priusach bylo tak czysto pod maską ze mozna było pracowac w bialych rekawiczkach.
Osobiscie juz na tym etapie ja zrobiłbym w tył zwrot.
Spritmonitor.de" border="0

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #479 dnia: 26 Lutego 2017, 12:42:11 »
Wygląda to tak jakby mial strzała i stal sobie pod chmurką i czekal z otwartą klapą na naprawę...
Musze kupic w tym tygodniu samochód, mam jesscze dwie propozycje.

1. https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-1-5-hybryda-bardzo-zadbana-oplacona-bezwypadkowa-ID6yJGgF.html

2.https://www.olx.pl/oferta/toyota-prius-bezwypadkowy-kamera-9otys-przebiegu-po-oplatach-gwarancja-CID5-IDkyzlc.html

Rocznik max 2007r i mam 25k.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl