Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #510 dnia: 02 Marca 2017, 14:43:20 »
Rozmawiałem z sprzedającym, twierdzi że był malowany zderzak i maska (drobna kolizja). Po rozkodowaniu nr VIN 2 właścicieli  w Holandii: pierwszy od 2009 do 2015, drugi od 2015 do 11.2016. Przegląd techniczny ważny do 10.2017. Trudna decyzja tym bardziej że cena za lawetę z Poznania to 1,50 za km a nie chciałbym jechać na "wycieczkę" za ponad 1000 zł do Garwolina

Jak i gdzie rozkodowałeś VIN?  Ja też szukam Prusaka 2gen , jade w koncu w Poniedziałek w Polskę oglądać  :/

Offline cosi17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #511 dnia: 02 Marca 2017, 14:55:05 »
Kolego strona: https://www.autobaza.pl/. Wpisałem nr VIN i po zapłaceniu 25 zł otrzymałem 3 raporty w tym jeden raport sprawdzający samochód w Holandii gdzie był kupiony. Raporty wg mnie wiarygodne i dość wyczerpujące.

Offline cosi17

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #512 dnia: 02 Marca 2017, 14:57:28 »
Marcinie Wawa z Warszawy do Garwolina masz kawałek możesz podjechać obejrzeć tego Priusa o którym pisałem.

Offline MarcinWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #513 dnia: 02 Marca 2017, 15:15:41 »
Marcinie Wawa z Warszawy do Garwolina masz kawałek możesz podjechać obejrzeć tego Priusa o którym pisałem.

W Poniedziałek jade do Radomia, moge podjechać do Garwolina. Ale nie mam 30k na samochod niestety  Moge przeznaczyc 25k. Podejrzewam, ze ten w Radomiu to jakis wałek wiec od razu pojade do Wroclawia bo tam tz wypatrzyłem ładną sztukę.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #514 dnia: 02 Marca 2017, 20:20:25 »
Jeśli poczytasz sobie trochę różnego rodzaju for dot sprowadzania samochodu z USA to okazuje się że w przypadku sprowadzania samochodu jeśli nie jest to mienie przesiedleńcze  to musiało to być auto przeznaczone do kasacji. Inaczej nikomu to by się w ogóle to nie opłacało. Dlatego zalecam ogromną czujność przy zakupie takich samochodów żeby nie wpaść na minę.

Faktycznie żeby to miało ekonomiczny sens plus ewentualny zarobek to tak jak mówisz sa to pojazdy odkupione na aukcji po szkodach całkowity. Jestem realista i wiem ze nikt nie odda dobrego samochodu za bezcen, rowniez Amerykanin.
Jednak gdy poczytamy w internecie co nieco wiecej na temat klasyfikacji szkod pojazdow z USA to dowiemy sie np ze certyfikat szkody calkowitej nie musi oznaczac ze samochod jest totalnie zniszczony. Taki samochod musialby wowczas posaida dodatkowy tytul non-repairable.
Idac dalej okazuje się iż może sie zdayżyc ze samochod zostaje zakwalifikowany do szkody calkowitej (salvage certificate) ze wzgledu na warunki zapisane w polisie ubezpieczeniowej. Po prostu towarzystwo ubezpieceniowe wydaje taki dokument na lamach ktorego wyplaca pelna kwote ubezpieczenia a niekoniecznie dlatego ze samochod ma zniszcenia powyzej 75% ceny rynkowej (taka jest ogolna wytyczna dla total loss)

Poniżej zdjecia tego samochodu ktore pokazuja ze rozmiar uszkodzen nie byl taki duzy. Dlatego tym bardziej zalezy mi aby zrozumiec jak to jest klasyfikowane.

Spritmonitor.de" border="0

Offline Anna_Jot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #515 dnia: 18 Marca 2017, 11:44:58 »
Witam, od jakiegoś już czasu szukam swojego Priusa, linki tu nawet kiedyś wklejałam. Jestem teraz bardzo bliska zakupu, jednak potrzebuję pomocy autentycznych użytkowników :)
Egzemplarz, który znalazłam to rocznik 2012, wersja prestige po lifcie, użytkowany od końca 2013 (pierwsza rej.) przez jednego właściciela i od niego bezpośrednio mogę kupić. Auto użytkowane było intensywnie 185000 przebiegu i nie było taxi. Bijąc do brzegu, jestem już po wizycie w ASO z tym autem i oto, co wzbudziło moje wątpliwości:
1. Przerwany test baterii - kod P 3000, auto ponownie zostanie poddane testowi w poniedziałek, już zrobiło wymagane 500km
2. Padający akumulator 12V i to on może być przyczyną powyższego
Czy jest się czym niepokoić? Czy spokojnie poczekać na dokończenie testu i jeśli będzie ok, to wymienić ten akumulator 12V? Czy to wskazuje na jakieś szersze lub głębsze problemy?
Ponadto zużyte są klocki i tarcze hamulcowe, jednak to już zdaje się być normalne i mnie nie niepokoi :) Poza tym wszystko jest ok, nie miał szkód, serwisowany książkowo.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #516 dnia: 18 Marca 2017, 19:02:28 »
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2017, 19:11:11 wysłana przez laki »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #517 dnia: 18 Marca 2017, 20:04:42 »
Może w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
W Polsce długo jeszcze nie odejdą w niepamięć 20 letnie 1.9 TDI.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #518 dnia: 18 Marca 2017, 20:14:11 »
Hybryda Toyoty jest 1.5xdrozsza od podobnej klasy samochodu a Opel Ampera 3x więc jest to zabawka dla nielicznych. Póki się ceny elektryków nie zmienią to hybrydom nic nie grozi

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #519 dnia: 19 Marca 2017, 09:29:59 »
AnnaJot, teoretycznie nie ma się czym niepokoić ale opisywałem już podobną sprawę na forum:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=39367.0

Rok2012 w/g mnie bateria 12v powinna być ok. Możliwe że auto stało gdzieś długo i czekało na "uzdrowienie" stąd rozładowany aku12v. Jeżeli jeździł na taxi to raczej mało prawdopodobne, że aku 12v padł. Paradoksalnie w tym aucie im częściej je użytkujesz tym lepiej ma aku 12v. A jak z nadwoziem, lakier itp. rozumiem, że podczas przeglądu przedzakupowego ASO nic nie znalazło?

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Anna_Jot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #520 dnia: 19 Marca 2017, 10:59:43 »
Dzięki Fazibazi za link. Czytałam ten wątek w tę i z powrotem chyba trzy razy ;P i po Twoim wpisie nabrałam niepewności...
Auto nie było taksówką, wyprodukowane w marcu 2012, zarejestrowane po raz pierwszy pod koniec 2013, czyli stało gdzieś np. w salonie. Później raczej nie miało kiedy odpoczywac, skoro w 3 lata 185 tyś. km. Tak mi się wydaje.
Wiem, że robiło sporo tras, często w trybie power, ale to chyba bez znaczenia...
Poza tym akumulatorem (stan naładowania w chwili testu 11,43 V, wynik dobry - naładuj) i przerwanym testem baterii, do wymiany ma klocki i tarcze, nie działa jeden kluczyk, do ustawienia zbieżność, bo są odchylenia. Lakier na całym pojeździe 105 - 120, czyli ok.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #521 dnia: 19 Marca 2017, 11:32:02 »
Dopiero teraz przeczytałem PW. Jeżeli brałaś pełny przegląd w ASO i problemem jest tylko ten aku 12v to nawet jeżeli była jakaś naprawa to została zrobiona dobrze (tak przynajmniej bym wnioskował). Może nie będzie tak źle. Optymistycznie możemy założyć, że aku 12v rozładowywał się i zdegradował dość znacznie podczas swojego długiego pobytu w salonie, na pewno nie podczas intensywnego eksploatowania (ponad 60 tyś rocznie to średnio dziennie masz ok 160 km to dobra godzina jazdy  :o). I może te otwarte drzwi ? Tarcze i klocki to standard, ale nie konieczność (może aso chce zarobić) pewnie wżery na tarczach i pewnie są to tarcze klocki tył bo nie dopisałaś. Jak duże odchylenia zbieżności?

p.s. Mój przypadek, opisywany w wątku stał 3-4 miesiące pod chmurką w pl (zanim się nim zainteresowałem) - sprowadzony do PL w listopadzie a ja oglądałem go w styczniu. Na początku był problem z uruchomieniem auta w ogóle bo aku nie dość że był nieoryginalny (bosh jakiś) to jeszcze trup (albo zjedzony przez system bezkluczykowy itp.). Wcześniej podobnie jak twój uzytkowany był dość intensywnie przez jedną osobę ( ślady zużycia na kierownicy i siedzeniu kierowcy) i to prawdopodobnie jako auto służbowe (lakier 40um - praktycznie jego pozostałość po automatycznych myjkach), podane licznikowe 150tyś jakoś do mnie też nie przemawiało. Po wstępnym podładowaniu aku 12v umówiliśmy test baterii i wyszło, że aku 12v jest jednak za słaby i trzeba wykonać test ponownie (przejechać chyba 500km na reset itp.itd). Kolejny test baterii wyszedł ok. Ale po zastanowieniu odpuściłem bo nie pasował mi ten przebieg do realnego zużycia i ten lakier...... :thumbdown:

p.s.
Decyzji za ciebie nikt nie podejmie, cena raczej uczciwa, ja też w większości nie patyczkuję się i używam POWER bo te auta się świetnie sprawdzają w tym trybie. Jeżeli przebieg wydaje się realny to auto jeszcze długo posłuży. Ciekawe jak ze zużyciem oleju będzie? Chociaż mam na ten temat swoją teorię:
Im częściej pracuje spaliniak w swoim nominalnym zakresie temperatury (czyli takie długie trasy) to zdrowiej dla silnika niż wieczne niedogrzanie (powoli, i wychładzanie na EV) pomimo lanego 0w20. Tak sobie teoretyzuję. Ciekawe jak jest w tym przypadku skoro poprzedni właściciel pisze, że trasy robił szybkie i na POWER  :o
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2017, 11:47:43 wysłana przez fazibazi »

Offline Anna_Jot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #522 dnia: 19 Marca 2017, 11:47:26 »
W zasadzie po przeglądzie nie powiedziano mi nic o problemie z aku, ale wyszło przy drążeniu z jakiego powodu został przerwany test.
Według pomiarów klocki przód i tył 80%, tarcze tył 30%, przód 80. Chyba mówiono coś o rantach (???)
Co do rozbieżności lewa pocz -0°30', koń.0°24', prawa odpowiednio 0°35', -0°25'

Offline Anna_Jot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: 19 Marca 2017, 12:15:03 »
W tym aucie nic, poza tym co napisałam, nie wzbudza moich podejrzeń. Jest zadbane i nawet stajni w nim nie czuć ;)
Decyzję mam w zasadzie podjętą, zaliczkę wpłaconą i myślałam, że pozostaje jedynie kwestia dokończenia testu baterii...no a teraz myślę sobie dalej ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #524 dnia: 19 Marca 2017, 12:21:19 »
Wynegocjuj coś na nowe aku12v i jak test EV będzie ok, to życzę długiego i bezproblemowego użytkowania auta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl