Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #540 dnia: 03 Maja 2017, 21:25:35 »
hmm a nie lepiej przejechać do naszych zachodnich sąsiadów i wybrać coś od pierwszego właściciela, niż na siłę jeździć, tracić czas i pieniądze u nas?

to samo mówił taksówkarz, który odwoził mnie na pociąg i chyba trzeba będzie tak zrobić...

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #541 dnia: 04 Maja 2017, 11:34:22 »
Sam kupuję auta w Niemczech, ale pamiętaj, że tam handlarze również oszukują:
http://auto.dziennik.pl/garaz/artykuly/547132,jak-cofnac-licznik-przebieg-samochodu-krecenie-licznika-niemcy-polska-wideo.html
Proponuję szukać od prywatnych właścicieli, pomocne są mniej popularne portale (niż mobile.de i autoscout) np. ebay kleinanzaigen.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #542 dnia: 04 Maja 2017, 15:44:26 »
dla mnie podstawa do książka serwisowa, pierwszy właściciel i "unfallfrei", jeszcze jak kolega wyżej pisze - prywatny to już praktycznie w "ciemno" można jechać, na miejscu sprawdzasz w ASO książkę serwisową, miernikiem patrzysz czy nie bite, albo przynajmniej czy  dobrze zrobione, z reguły jak kupujesz od osoby prywatnej to i zimówki czy letnie opony się znajdą...no i najlepiej jechać jak najdalej na zachód (Essen/Munster/Dortmund).
p.s. Nie jestem handlarzem - kilka razy coś sprowadzałem(dla siebie/rodziny), pewnie można zaryzykować i kupić taniej nie stosując się do powyższych rad, tylko trzeba mieć doświadczenie.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2017, 15:46:25 wysłana przez dalu »
Prius 2

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #543 dnia: 04 Maja 2017, 15:46:02 »
dzięki za info.

trzeba brać wydruk historii wizyt auta w ASO. w Toyocie musi być właściciel (lub jego pisemna zgoda) i jeśli nie ma nic do ukrycia, to nie powinno być problemu.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #544 dnia: 04 Maja 2017, 16:55:44 »
Bezpiecznie też jest kupować w salonie danej marki - wtedy wszystkie info są dostępne na miejscu.

Np. auta zostawione w rozliczeniu przez klientów.

W domu mamy dwa samochody kupione tym sposobem, wychodzi to oczywiście drożej niż zakup kota w worku w PL czy od osoby prywatnej w DE.

Z drugiej strony w przypadku priusa ja wolałem zapłacić te 8k czy 10k więcej i mieć auto pewne, dziewicze, z przebiegiem poniżej 50000 km i z gwarancją (dostaliśmy rok gwarancji Toyota Eurocare).

Jeżeli chce się autem pojeździć dłużej to się naprawdę opłaca. 7 lat mieliśmy przed priusem honde civic 1996 (tak tak :) ) - kupiona z Niemiec od dziadka z 1929 roku, któremu zabrali prawo jazdy, z przebiegiem też coś około 50000 km, technicznie jak nowe auto, niejeżdżone ewidentnie w zimie - za czyste było podwozie i lśniące śruby zawieszenia - wyszła oczywiście ta honda znacznie drożej niż ulep z podsiedleckiego komisu.

Przez 7 lat i 60000 km  - obecny przebieg to 112000 km - nie zawiodła nas ani razu. Jedyne co zostało wymienione przez ten czas to oczywiście oprócz olejów i płynów to przednie klocki hamulcowe oraz tylny prawy błotnik, w który raczyła wjechać pewna pani mająca prawo jazdy od tygodnia :/ a tak to auto było dziewicze, nietknięte i z fabrycznym lakierem wszędzie...

AA jeszcze była w zeszłym roku wymiana skraplacza klimatyzacji - zarobił on jakims kamykiem i sie zrobiła dziurka. Nowy skraplacz kosztował 190 zł + chyba 130 zł za freon :D

Dziś jeździ nią mieszkający 3 domy dalej kolega, który zarezerwował sobie prawo pierwokupu tego civica już 3 lata temu haha.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2017, 17:00:40 wysłana przez wojtekS »

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #545 dnia: 05 Maja 2017, 10:35:42 »
@wojtekS: zgadzam się, że auto kupione u sprawdzonego dealera z gwarancją, małym przebiegiem i pewną historią jest oczywiście lepszym wyborem. Ale 8-10 tys. zł. przy cenie 30-40 tys. to naprawdę duża różnica. Nie wiem co w Priusie miałoby się zepsuć żeby tyle kasy wydać na naprawy. W końcu to Toyota, i, o ile nie jest ulep (tak jak piszesz) to nic złego nie powinno się wydarzyć.

ps. Miałem kiedyś Carinę E, jeździłem nią jakieś 6 lat. Auto kupione na szybkiego na siłę, później okazało się, że było przekręcone i miało przygody blacharskie. Przez te 6 lat (zrobiłem 140 kkm) wymieniałem w niej jedynie klocki i łączniki stabilizatorów. Żaden inny samochód, który miałem, nie zdobył mojego zaufania na takim poziomie jak Cari. No, może Prius ;]

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: 05 Maja 2017, 12:59:55 »
Obawiam się, że jezeli kupisz np poparyskie taxi z przebiegiem rzędu 450000 km (z obowiązkowym licznikowym polskim 160 kkm ;) ) to taki samochód będzie najzwyczajniej zużyty już w znacznym stopniu i mogą pojawić się spore wydatki.

A rzeczone 8 - 10k PLN potrafi w ASO kosztować jeden sterownik od czegośtam.

I nawet jak dodasz te pieniądze to auto nigdy nie będzie takie jak to z przebiegiem 50000 km.

Do tego w tajemny sposób w Polsce są najtańsze priusy w Europie :D Jak szukałem swojego w DE to ceny są takie jakie są i taniej najzwyczajniej nie kupisz. Trzeba liczyć +20 do +30% lekko.

To oczywiście moja prywatna opinia - ktoś może mieć zupełnie odmienną. Faktem jest natomiast, że od czasów wspomnianego civica, który był pierwszym moim autem nie kupionym w PL - powiedziałem sobie dość, nie mam absolutnie żadnych problemów samochodowych.

Wszystkie wcześniejsze moje auta - a było ich łącznie 4 - kupione w Polsce skrywały jakies mroczne tajemnice przeszłości. I ciągle coś w nich było nie do końca tak jak należało.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #547 dnia: 05 Maja 2017, 14:14:51 »
Obawiam się, że jezeli kupisz np poparyskie taxi z przebiegiem rzędu 450000 km (z obowiązkowym licznikowym polskim 160 kkm ;) )
Ale ja nie piszę, żeby w ogóle auta nie sprawdzać :) Mało, trzeba sprawdzić dokładnie, aczkolwiek osobiście wybrałbym pojazd tańszy (ale sprawdzony!), niż droższy, tylko dlatego, że jest z ASO.

Ps. od czasów Cariny również kupuję auta w Niemczech ;)

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #548 dnia: 05 Maja 2017, 23:40:56 »
ostatnio modne psychologiczne 199 000 km...

Offline kejo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #549 dnia: 07 Maja 2017, 17:46:58 »
witam Was, jezdze honda civic 1.8 benzyna 2009r. Fajne autko, bezawaryjne super wyglada, ale przez 3 lata juz mi sie troche nudzi pojezdzilbym czyms innym. Czy to dobry wybor, abym kupil priusa 3gen (rocznik od 2009) tak za okolo 10k eur (w niemczech bede kupowal, bo tu na razie pracuje), bo do pracy mam okolo 5kma do Polski (700km) jade kilka razy w roku. Wiem, ze hybrydy kupuje sie zeby robic gignatyczne przebiegi (moje przebiegi to 10-15k km rocznie max). Kupic pojezdzic rok dwa i sprzedac ? Czy jest sens, czy kupic sobie jakas inna benzyne ? Co poradzicie?

Pozdrawiam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #550 dnia: 08 Maja 2017, 15:29:14 »
Krótka piłka: Dojazd do pracy 5km - najlepiej zwykła mała benzynka. Prusaki sprawdzają się na dłuższych jednostkowych przejazdach (dogrzanie i jazda na pełnej sprawności EV) - czyli taxi i trasy podmiejskie powyżej 10km. Roczne przebiegi w tym wypadku niewiele zmieniają. Oczywiście nikt nie broni, możesz sam się przekonać ale zapewniam, że nie będziesz w pełni zadowolony i do katalogowego spalania się nie zbliżysz robiąc codziennie 5-10km. Jest parę podobnych wątków. Można by powiedzieć że Hybrydy Toyoty to idealne na TAXI i praca ciągła  :roll:. Do PL pewnie będziesz jechał autostradą - jeżeli nie będziesz przekraczał 140km/h to hybryda powinna dać satysfakcję ze spalania - o tym tez wątki na forum są. A może Plug-in jeżeli bardzo chcesz.....dojazdy do pracy na EV (garaż, ciepełko) a autostrada wiadomo. Ja na razie, na przyszłość (jak nie będę musiał dojezdzać do pracy 200km w jedną strone  :wallbash: - fakt, nie codziennie ) planuję właśnie zakup Plug-ina i garażu  <zalamka>.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2017, 15:34:42 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #551 dnia: 08 Maja 2017, 22:54:18 »
"Krótka piłka: Dojazd do pracy 5km - najlepiej zwykła mała benzynka. "
hahaha, jasne, powiedz to ford fiescie mojej żony, 12l/100km przy 1,3l benzyna (wszystko sprawne, rocznik 2008. Ma 5-6km do pracy. Ja dokładnie tyle samo, prusak pali 4,5-5,5 na takiej trasie. Nie ma porównania. Oczywiście im dalej tym mniej. Chyba, że ktoś wiecej poza takimi odcinkami nie jeździ, ale to wtedy opłaca się uberem jechać a nie swoje auto mieć.

Offline kejo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #552 dnia: 09 Maja 2017, 18:10:55 »
moj 1.8 140KM w zime pali kolo 11l na tej trasie. Nie chodzi mi o nizsze spalanie jako tako. Ot po prsotu taki kaprys aby pojezdzic priusem. Wiadomo, ze do tych codziennych przejazdow wchodza zakupy etc.  jak jestem w Polscena 2tyg. to robie wiecej km niz tutaj przez dwa miesiace : ) Nie spieszy mi sie, mam czym jezdzic i czas na przemyslenia. Priusa 3gen mozna dostac juz ok 10k eur, wiec to tez nie jest jakas gigantyczna suma.

Offline joe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #553 dnia: 22 Maja 2017, 19:34:40 »
Mam pytanko.. czy to oryginalna skórka na kierownicy? Czy też obszywana była na nowo?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/83f8d2fc8e5415a0

I pytanie nr 2. Macie jakiś sprawdzony dekoder VIN dla Toyoty?
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2017, 19:37:37 wysłana przez joe »

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #554 dnia: 22 Maja 2017, 20:44:52 »
Taki mini dekoder jest tu: http://www.japan-parts.eu/

Wpisujesz Vin, wybierasz model z listy i się wyświetla, dla mojego np to:

VIN   JTDKN36UX0xxxxxxx
Build Date   08/2009
Model   ZVW30L-AHXEBW
Specification   LEFT-HAND DRIVE VEHICLES
Grade   S S TYPE