Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #660 dnia: 28 Maja 2018, 18:05:00 »
Gratuluję.
A co kupiłeś, gdzie i za ile, jeśli to nie tajemnica?

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #661 dnia: 28 Maja 2018, 18:19:53 »
Prius Plug-in 2013, Holandia, 165kkm, 11.500EUR. W Polsce czego bym nie oglądał to zawsze okazywało się że coś było robione. Poza tym Prius + w większości przypadków są po taxi. Rzadko się zdarza od prywatnej osoby bo oprócz większej ilości miejsca nic na tym aucie nie zyskujesz.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #662 dnia: 28 Maja 2018, 18:43:44 »
Do Lehu2
A masz może jakaś rozsądna stronę z autami w Holandii. I jak wyglądało w twoim wypadku sprowadzenie tej Toyoty?
Gratuluje zakupu.
Pozdr

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #663 dnia: 28 Maja 2018, 19:09:17 »
Są różne portale ale najczęściej są na nich oferty z autohausów. Szukaj na Autoscout24.de ofert prywatnych. Może się uda coś fajnego złapać. Holandia, Belgia, Francja, tam jest największy rynek aut elektrycznych. W Holandii maja dopłaty zwolnienia przez 5 lat, potem zaczynają płacić podatki. Wyszedłem z założenia że w PL ceny są nawet wyższe a historie aut wątpliwe, dlatego ściągnąłem auto z zagranicy. Na chwilę obecną koszty dodatkowe to tablice, zielona karta w NL ok. 200Eur, w PL akcyza 3,1%. Przy czym nie twierdzę że w autohausach NL jest jak w polskich, wystrzegalbym się takich prowadzonych przez Polaków, Rosjan, muzułmanów itp.
Ja znalazłem ofertę, podjęliśmy z żoną szybką decyzję że kupujemy, w ruch poszedł email, sms i telefon. Wypytalem się o co tylko się da. Zarezerwowałem auto, pojechaliśmy busem. Na miejscu okazało się że wszystko jest ok, w ciągu 1h wyrejestrowalismy auto i odebrałem tablice wyjazdowe oraz ubezpieczenie 14 dniowe. Tego samego dnia wróciliśmy autem do PL.  W PL przetłumaczył dokumenty, opłaciłem akcyzę, zrobiłem przegląd techniczny i zarejestrowałem auto. W zasadzie po tygodniu robiłem przegląd  165kkm i wykupiłem gwarancję na układ hybrydowy. Okazało się że auto jest w b. dobrym stanie bateria trzyma na minimum 20km chociaż w marcu miałem okazję na EV przejechać 29km (kilka km z odzysku). Oby tak dalej.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #664 dnia: 28 Maja 2018, 19:18:23 »
Pod uwagę brałem również fakt, że PPI są produkowane tylko w Japonii. Aurisy odpadły ponieważ są produkowane w Europie no i są bardziej usterkowe. Coś w nich najwyraźniej nie wytrzymuje i zgłaszanych jest naprawdę sporo usterek.

Offline piro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #665 dnia: 28 Maja 2018, 19:24:55 »
to ja jeszcze przypomnę o https://www.toyota.nl/
w zakładce Occasions są samochody używane.
Też jestem po zakupie Priusa w Holandii. Byłem w dwóch salonach i zdecydowanie lepszy wybór niż w PL.

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #666 dnia: 28 Maja 2018, 20:54:13 »
Dzięki za fajny opis co i jak. Szkoda ze Holandia tak trochę daleko????

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #667 dnia: 28 Maja 2018, 21:12:04 »
Ale za to większy wybór, duże przebiegi ale po płaskich jak patelnia autostradach, nieraz taniej niż w PL no i wcale nie tak daleko jak np. do Hiszpanii ;-)

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #668 dnia: 28 Maja 2018, 21:26:07 »
Tak wiem. Masz racje.
Szukam. Jak coś znajdę oczywiście się pochwale.
Pzdr

Offline piro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #669 dnia: 28 Maja 2018, 21:38:13 »
Bilet lotniczy w jedną stronę można wyłapać za <300 zł. Do tego nocleg. W moim przypadku miałem zaplanowane obejrzenie samochodów w 5 salonach w promieniu 50km. Skończyło się na dwóch. W zasadzie pierwszy model już mi pasował, ale zdecydowałem się na bogatszą wersję. W ciągu 30min załatwia się całą papierologię eksportową z tablicami i można wracać do Polski. Wg mnie wychodzi taniej niż wyjazd w celu obejrzenia 3 samochodów z centrum Polski np. na południe, a auto zdecydowanie pewniejsze.

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #670 dnia: 29 Maja 2018, 09:06:43 »
Lechu2,
proszę napisz w jakim języku komunikowałeś się z osobą w Holandii, która sprzedawała auto, w języku angielskim? W formalnościach w Holandii pomagała Ci ta osoba? Czy sam wiedziałeś gdzie i co załatwiać?
Pozdrawiam,

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #671 dnia: 29 Maja 2018, 10:15:36 »
To ja się też podepnę z pytaniem - płatność przelewem czy może wieziecie 15 tys. Euro w gotówce?

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #672 dnia: 29 Maja 2018, 10:55:51 »
W moim przypadku komunikacja była w j.angielskim z którym chyba nie ma większego problemu w Holandii.
W punkcie podczas wyrejestrowywania był obecny właściciel ale w zasadzie nie uczestniczył w operacji. Jeśli chcesz przeprowadzić wszystko na raz w jednym miejscu przy jednym okienku to najlepiej zrobić to w punkcie RDW-balie (poniżej linki do poczytania oraz z informacjami o RDW właśnie). Tablice wyjazdowe to ten sam numer rejestracyjny auta tyle że w formie naklejek na białej tablicy. W okienku dostajesz wszelkie dokumenty do wyjazdu oraz wykupujesz zieloną kartę na 14dni (coś koło 100eur).
Co do pieniędzy - płaciliśmy gotówką, nie jestem pewien czy przyjmą przelew który wiąże się z koniecznością posiadania konta walutowego, opłatami bankowymi i czasem oczekiwania na potwierdzenie lub wpływ na konto sprzedającego.

https://www.wiatrak.nl/10771/kupno-samochodu-w-holandii
https://www.wiatrak.nl/53297/import-samochodu-z-holandii

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #673 dnia: 29 Maja 2018, 10:56:16 »
Piro,
kupowałeś w salonie Toyoty w Holandii z programu Toyota Plus? Pomagają w załatwieniu formalności? Płaciłeś gotówką? Jak poruszałeś się między salonami, wypożyczałeś auto na miejscu? Bo rozumiem, że do Holandii leciałeś samolotem.
Pozdrawiam,

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #674 dnia: 29 Maja 2018, 11:03:43 »
Lechu,
dzięki za informacje. Nie wiesz czy do priusa plug-in można założyć gaz? Jest w bagażniku wnęka na koło zapasowe?
Pytam o gaz, bo jeśli chodzi o krótkie odcinki, to faktycznie spalanie małe wychodzi, bo pewnie da się jechać tylko na baterii, ale co z dłuższymi trasami, np. Polska - Chorwacja, gdzie mamy do pokonania wiele set kilometrów, wtedy zostaje nam benzyna, jako paliwo.

I jeszcze pytanie, gdzie płaci się w Polsce cło, w urzędzie skarbowym, czy w urzędzie celnym, jeżeli przywożę auto do własnego prywatnego użytku?

Z góry dziękuję za info.
pozdrawiam,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl