Są różne portale ale najczęściej są na nich oferty z autohausów. Szukaj na Autoscout24.de ofert prywatnych. Może się uda coś fajnego złapać. Holandia, Belgia, Francja, tam jest największy rynek aut elektrycznych. W Holandii maja dopłaty zwolnienia przez 5 lat, potem zaczynają płacić podatki. Wyszedłem z założenia że w PL ceny są nawet wyższe a historie aut wątpliwe, dlatego ściągnąłem auto z zagranicy. Na chwilę obecną koszty dodatkowe to tablice, zielona karta w NL ok. 200Eur, w PL akcyza 3,1%. Przy czym nie twierdzę że w autohausach NL jest jak w polskich, wystrzegalbym się takich prowadzonych przez Polaków, Rosjan, muzułmanów itp.
Ja znalazłem ofertę, podjęliśmy z żoną szybką decyzję że kupujemy, w ruch poszedł email, sms i telefon. Wypytalem się o co tylko się da. Zarezerwowałem auto, pojechaliśmy busem. Na miejscu okazało się że wszystko jest ok, w ciągu 1h wyrejestrowalismy auto i odebrałem tablice wyjazdowe oraz ubezpieczenie 14 dniowe. Tego samego dnia wróciliśmy autem do PL. W PL przetłumaczył dokumenty, opłaciłem akcyzę, zrobiłem przegląd techniczny i zarejestrowałem auto. W zasadzie po tygodniu robiłem przegląd 165kkm i wykupiłem gwarancję na układ hybrydowy. Okazało się że auto jest w b. dobrym stanie bateria trzyma na minimum 20km chociaż w marcu miałem okazję na EV przejechać 29km (kilka km z odzysku). Oby tak dalej.