Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654085 razy)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #705 dnia: 03 Czerwca 2018, 18:09:13 »
Z takim budżetem na PRIUSA, to trzeba albo zmienic kryteria, albo dolożyć kasy.
Poza jakimis okazjami, które są sprzedawane po atrakcyjnych cenach np. między krewnymi czy znajomymi to raczej nie ma szans na auto salonowe od I-go właściciela.

PO kilkumiesięcznym obserwowaniu polskiego rynku w poszukiwaniu PRIUSA mogę śmiało stwierdzić, że na takie auto trzeba ok. 30 000zł(patrz oferta w poprzednim poście).

Za podany budżet można kupić uczciwe auto, ale na pewno bedzie po jakiejś przygodzie blacharskiej, albo starsze rocznikowo-czyli sprzed liftingu.

Moim skromnym zdaniem taka opcja jest korzystniejsza, niż szukanie mitycznego"bezwypadku od I-go właściciela"

Sam właśnie kupiłem PRIUSA, który został przywieziony z FR, miał malowane 3 czy 4 elementy, ale podłużnice i podłoga są proste, wszystko działa, więc jak na 10-letnie auto la mnie może być.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #706 dnia: 04 Czerwca 2018, 06:41:49 »
Tu jest jeden w mniej więcej podanym budżecie - blisko - Chemnitz. Bezwypadkowy, z historią serwisową cały czas w aso toyota Chemnitz, od emeryta z 1 ręki. Serio, tak jest napisane w ogłoszeniu - a w przeciwieństwie do zdziczałej Polski tam można w razie draki wytoczyć nawet komuś sprawę o oszustwo gdyby okazało się inaczej :D . Za zabawę przy liczniku w Niemczech można iść normalnie za kratki, więc żaden normalny dealer nie będzie tego robić. Miewa to miejsce u różnych Turków gdzie auta są na sprzedaż do biedapolski. Ale takich aut żaden Niemiec już nie kupi więc ryzyko niewielkie, zresztą polscy handlarze i tak przestawią licznik natychmiast po przekroczeniu granicy - pierwszy parking po polskiej stronie a na nim piękna buda KOREKTA LICZNIKÓW 24h/7 dni.

Auto wg opisu posiada ważny przegląd techniczny więc można go tam zarejestrować na 5 dniowe tablice oraz ubezpieczyć (koszt około 80 ojro) i wracać na kołach:

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=261264361&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=24100&makeModelVariant1.modelId=27&pageNumber=3&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=f5e4e915-9515-041a-86c0-155ad3f30826

Tutaj sprawa przy dobrej organizacji jest do załatwienia w jeden dzień - tak robiłem ja z naszymi autami. 3 w nocy wyjazd, rano na miejscu, około godziny 10:00 rejestracja w Zulassungstelle, w domu około 18:00, jeszcze na przegląd przed 1 rejestracją w PL (tak się to oficjalnie zwie) zdążałem w stacji kontroli pojazdów bo czynna do 20:00 :D

Akcyzę teraz załatwia się przez internet, nawet nie trzeba z domu wychodzić, to co dochodzi to tłumaczenie dokumentów auta plus faktury zakupu - poza tym rejestracja niczym sie nie różni od rejestracji auta zakupionego w Polsce. Nie trzeba absolutnie się tego bać - ja też kiedyś się bardzo obawiałem. Jednak po tym, jak dosłownie każdy samochód który kupiłem w Polsce miał jakieś skryte mroczne tajemnice z przeszłości powiedziałem dość. I teraz nie mam juz żadnych problemów.

W Polsce za tę cenę kupi się raczej tylko ulepa z przekręconym licznikiem i po przygodach.

Tu pozwolę sobie wkleić treść jednego z ogłoszeń na olx pewnego przygranicznego biznesmena - rozbawiło mnie - szczególnie fragment po co ludzie mają gadać hahaha :D

"Zajmuję się korektą liczników w autach osobowych, motorach, skuterach itp. Budka nasza znajduje sie na parkingu Stacji Statoil (CirkleK) 56 km autostrady a4 zjazd ksse krzywa. Po co mają gadać ludzie w mieście w którym mieszkasz, że kombinujesz coś przy autach, wieści szybko sie rozchodzą a tak po trasie,pójdziesz coś zjeść napić się kawy a my zrobimy co trzeba.
DOJAZD DO KLIENTA na terenie bolesławiec(+40km), chojnów, chocianów, Lubań, Szprotawa,Lwówek Śl, Nowogrodziec, Legnica, Lubin i dalej reszta do uzgodnienia przez tel. "
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2018, 07:19:50 wysłana przez wojtekS »

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #707 dnia: 05 Czerwca 2018, 11:45:40 »
Coś pan Raj zamilkł. Jakby co to służymy pomocą :)

Offline morfeusz_22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #708 dnia: 06 Czerwca 2018, 08:06:22 »
Witam Wszystkich!

Poszukuję Priusa III z początków produkcji. Niestety mam bardzo ograniczony budżet ok. 30 tys (max. 35). Zdaję sobie sprawę, że może być ciężko zmieścić się w tej kwocie za dobry egzemplarz. Poradźcie czy w ogóle jest sens szukać.

Znalazłem takie ogłoszenie:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-8-100-km-navi-dvd-alufelgi-krajowy-serwisowany-ID6AeNV0.html
myślicie, że warto obejrzeć?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #709 dnia: 06 Czerwca 2018, 09:25:15 »
Musi być PirusIII? A może Auris I HSD? Układ HSD z Priusa IIIgen 1.8 2zr-fxe. Jeżeli większość twojej jazdy to nie autostrady i ekspresówki to jeżeli budżet nie pozwala dobra alternatywa. A na prawdę nie jest taki "mały" w środku jak się z zewnątrz wydaje  :cool:
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2018, 09:27:29 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline morfeusz_22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #710 dnia: 06 Czerwca 2018, 10:00:36 »
Trochę mały bagażnik. Chciałbym kilka razy w roku wybrać się nią gdzieś dalej z rodziną. Już w samym Priusie bagażnik nie jest zbyt duży.

Znajomy handlarz polecił mi własnie Priusa, tylko II generacji. Tylko tamta trochę mnie odstrasza wyglądem.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #711 dnia: 06 Czerwca 2018, 10:03:47 »
Trochę mały bagażnik. Chciałbym kilka razy w roku wybrać się nią gdzieś dalej z rodziną. Już w samym Priusie bagażnik nie jest zbyt duży.

Znajomy handlarz polecił mi własnie Priusa, tylko II generacji. Tylko tamta trochę mnie odstrasza wyglądem.

nom wygląd w moim rankingu zaraz za multiplą, szczególnie przód ;-) chociaż sam takim jeżdżę  :cheesy:
Prius 2

Offline morfeusz_22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #712 dnia: 06 Czerwca 2018, 10:08:44 »
Znalazłem też kilka ogłoszeń Priusa III bez wyświetlacza. Czy to jakoś utrudnia użytkowanie przy takim samochodzie? Czy to tylko zbędny bajer?  :-)

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #713 dnia: 06 Czerwca 2018, 12:22:51 »
a o którym wyświetlaczu jest mowa ?
RAV4 PHEV

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #714 dnia: 06 Czerwca 2018, 12:50:18 »
Pewnie chodzi o radio bez kolorowego wyświetlacza - tracisz kamerę cofania, nawigację, nie wiem też czy bluetooth jest w wersjach bez wyświetlacza. Zawsze możesz podmienić to na jakieś radio z Androidem, więc moim zdaniem nie jest to duży problem. Informacje co do historii spalania, przepływu energii masz i tak na wyświetlaczu pod szybą.

Natomiast rzeczywiście warto pomyśleć o PII albo Aurisie HSD, ten drugi wydaje się całkiem fajną alternatywą do PIII, a co do małego bagażnika na pojedyncze wyjazdy to można pomyśleć o dachowym.

Offline szymonk1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #715 dnia: 06 Czerwca 2018, 13:02:12 »
Też zastanawiałem się nad Auris I HSD, ale po oglądnięciu bagażnika stwierdziłem, że chciałbym coś większego. Auris I HSD jednak mały ma bagażnik, nawet na co dzień czy zakupy weekendowe.
A co do bagażnika dachowego, to sprawdza się, sam korzystam z niego. Firma, która produkuje takie bagażniki ma hasło "powiększamy samochody" i coś w tym jest.
Na co dzień jeździmy kompaktem, a na wakacje zapinam boxa i jest przestrzeń do załadunku. Tylko trzeba pamiętać, że na dach też nie weźmiemy nie wiadomo ile, bo nie można przesadzić z wagą ładunku na dachu, a sam box też waży oraz na dłuższe trasy jednak jedzie się samochodem kompaktowym, czyli wyciszenie kabiny i ogólnie komfort jazdy nie jest taki jak np. w klasie średniej.

Offline morfeusz_22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #716 dnia: 06 Czerwca 2018, 15:39:15 »
lukasz-h dokładnie, dzięki za info, czyli tracę niewiele

Wie ktoś jak bardzo można obciążyć tego Aurisa?
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2018, 15:55:07 wysłana przez morfeusz_22 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #717 dnia: 06 Czerwca 2018, 19:53:48 »
Wie ktoś jak bardzo można obciążyć tego Aurisa?

W dowodzie mam w polach F1 i F2 1805kg a w polu G 1455kg więc oficjalnie 350kg, bez homologacji na hak do przyczepki (ewentualnie do rowerów)  :|

Offline mario987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #718 dnia: 12 Czerwca 2018, 09:40:35 »
Witam powoli przymierzam sie do zmiany auta i powrotu do starej dobrej Toyoty :) Coraz wiecej czytam o Priusie i coraz bardziej zmieniam zdanie z Corolli Verso na Priusa 2 :) mam do Was kilka pytan odnosnie zakupu i uzytkowania Priusa.Po pierwsze mieszkam w dosc gorzystym terenie i nie wiem czy silnik 1,5 nie bedzie za maly na dosc spore gorki fakt ze wiekszosc czasu jezdze krotkie odcinki na zakupy po miescie i jakies 3km do pracy i 3km z powrotem (3 razy w tygodniu) czy nie sa to zbyt krotkie odcinki na hybryde ? bo nie chcial bym miec problemow z bateria po krotkim czasie uzytkowania. Mieszkam w UK wiec ewentualne koszty napraw nie beda małe a i znalezienie specjalistow od hybryd zapewne nie bedzie łatwe wiec czy jest sens pchania sie w jak by nie było juz wiekowa hybryde ?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #719 dnia: 12 Czerwca 2018, 10:52:42 »
Na tak krótkie odcinki hybryda nie odwdzięczy się niskim spalaniem. Ja bym szedł w klasyczny napęd benzynowy. Możliwe ze spalanie bedzie podobne a koszt zakupu i ewentualnego serwisowania (dostępność) niższy. Hybryda najlepiej sprawdza się jako taxi w warunkach podmiejskich to jej ulubiome środowisko w umiarkowanie ciepłym klimacie - czyli praca ciągła i prędkości 60-90 km/h. Tym bardziej pod górkę bedziesz piłowal niedogrzany silnik a z górki będzie jeszcze bardziej się wychładzał. Co innego górki w dłuższym przejeździe np.pow 10km gdy wszystko dogrzane no i ten 1.5 nie wiem jak się zachowa i co to jest dość gorzysty teren? Jakie przewyższenia pokonujesz?
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2018, 10:54:31 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl