Tu jest jeden w mniej więcej podanym budżecie - blisko - Chemnitz. Bezwypadkowy, z historią serwisową cały czas w aso toyota Chemnitz, od emeryta z 1 ręki. Serio, tak jest napisane w ogłoszeniu - a w przeciwieństwie do zdziczałej Polski tam można w razie draki wytoczyć nawet komuś sprawę o oszustwo gdyby okazało się inaczej :D . Za zabawę przy liczniku w Niemczech można iść normalnie za kratki, więc żaden normalny dealer nie będzie tego robić. Miewa to miejsce u różnych Turków gdzie auta są na sprzedaż do biedapolski. Ale takich aut żaden Niemiec już nie kupi więc ryzyko niewielkie, zresztą polscy handlarze i tak przestawią licznik natychmiast po przekroczeniu granicy - pierwszy parking po polskiej stronie a na nim piękna buda KOREKTA LICZNIKÓW 24h/7 dni.
Auto wg opisu posiada ważny przegląd techniczny więc można go tam zarejestrować na 5 dniowe tablice oraz ubezpieczyć (koszt około 80 ojro) i wracać na kołach:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=261264361&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=24100&makeModelVariant1.modelId=27&pageNumber=3&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&searchId=f5e4e915-9515-041a-86c0-155ad3f30826Tutaj sprawa przy dobrej organizacji jest do załatwienia w jeden dzień - tak robiłem ja z naszymi autami. 3 w nocy wyjazd, rano na miejscu, około godziny 10:00 rejestracja w Zulassungstelle, w domu około 18:00, jeszcze na przegląd przed 1 rejestracją w PL (tak się to oficjalnie zwie) zdążałem w stacji kontroli pojazdów bo czynna do 20:00 :D
Akcyzę teraz załatwia się przez internet, nawet nie trzeba z domu wychodzić, to co dochodzi to tłumaczenie dokumentów auta plus faktury zakupu - poza tym rejestracja niczym sie nie różni od rejestracji auta zakupionego w Polsce. Nie trzeba absolutnie się tego bać - ja też kiedyś się bardzo obawiałem. Jednak po tym, jak dosłownie każdy samochód który kupiłem w Polsce miał jakieś skryte mroczne tajemnice z przeszłości powiedziałem dość. I teraz nie mam juz żadnych problemów.
W Polsce za tę cenę kupi się raczej tylko ulepa z przekręconym licznikiem i po przygodach.
Tu pozwolę sobie wkleić treść jednego z ogłoszeń na olx pewnego przygranicznego biznesmena - rozbawiło mnie - szczególnie fragment po co ludzie mają gadać hahaha :D
"Zajmuję się korektą liczników w autach osobowych, motorach, skuterach itp. Budka nasza znajduje sie na parkingu Stacji Statoil (CirkleK) 56 km autostrady a4 zjazd ksse krzywa. Po co mają gadać ludzie w mieście w którym mieszkasz, że kombinujesz coś przy autach, wieści szybko sie rozchodzą a tak po trasie,pójdziesz coś zjeść napić się kawy a my zrobimy co trzeba.
DOJAZD DO KLIENTA na terenie bolesławiec(+40km), chojnów, chocianów, Lubań, Szprotawa,Lwówek Śl, Nowogrodziec, Legnica, Lubin i dalej reszta do uzgodnienia przez tel. "