Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #975 dnia: 18 Września 2018, 20:48:44 »
Nie, dlaczego?

Hehe, jakoś mi się tak na avatarze twoim zasugerowało. Przyjrzałem się bliżej  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #976 dnia: 18 Września 2018, 20:57:32 »
Prime to moje marzenie :) Na razie mnie nie stać.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #977 dnia: 19 Września 2018, 08:22:29 »
Znalazłem takiego Priusa Gen III, z 2012
https://gratka.pl/motoryzacja/toyota-prius-iii-hybryda-1-8kat-el-136km-alu/ob/6050491
Plusem dla mnie jest, że sprzedawca może wystawić FV23%. Niestety, auto sprowadzone z Francji, więc niespodzianki mogą być :(. Czy raprot z AutoDNA wystarczy żeby upewnić się do przeszłości auta?

Kupiłem raport AutoDNA dla tego Priusa i dowiedziałem się, że we Francji zaliczyło kolizję, gradobicie i wypadek. Niezła kumulacja, hehe.

lukasz-h,  Lehu2, sprawdzaliście historię swoich Plug-inów przed zakupem, czy tylko stan techniczny? Ja nie chciałbym kupić auta po wypadku/kolizji, a odnoszę wrażenie że praktycznie każde sprowadzone zza granicy ma za sobą "burzliwą przeszłość" :-(.

No to już wiadomo skąd ta cena :) Mój co prawda też miał przygodę z tyłu, natomiast nie było to nic poważnego, widziałem zdjęcia. Ja bym nie skreślał od razu samochodu, który ma coś tam malowane, pod warunkiem, że sprzedawca podchodzi uczciwie do tematu i mówi o tym od razu oraz jest w stanie pokazać jak to wyglądało przed naprawą.

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #978 dnia: 19 Września 2018, 09:49:48 »
Znalazłem takiego Priusa Gen III, z 2012
https://gratka.pl/motoryzacja/toyota-prius-iii-hybryda-1-8kat-el-136km-alu/ob/6050491
Plusem dla mnie jest, że sprzedawca może wystawić FV23%. Niestety, auto sprowadzone z Francji, więc niespodzianki mogą być :(. Czy raprot z AutoDNA wystarczy żeby upewnić się do przeszłości auta?

Kupiłem raport AutoDNA dla tego Priusa i dowiedziałem się, że we Francji zaliczyło kolizję, gradobicie i wypadek. Niezła kumulacja, hehe.

lukasz-h,  Lehu2, sprawdzaliście historię swoich Plug-inów przed zakupem, czy tylko stan techniczny? Ja nie chciałbym kupić auta po wypadku/kolizji, a odnoszę wrażenie że praktycznie każde sprowadzone zza granicy ma za sobą "burzliwą przeszłość" :-(.

nie nowość - wszystkie z Francji są po dzwonach. inaczej nie byłoby sensu sprowadzać... sam zresztą przerabiałem temat.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #979 dnia: 19 Września 2018, 11:00:35 »
To jedynie potwierdza tezę, że Priusy ściągane do PL i oferowane na OtoMoto itp. portalach są najczęściej po uszkodzeniach, kolizjach, wypadkach itp. Jeżeli w kraju oferty ceny są większe niż w PL to na jakiej zasadzie w PL są niższe? :) A sprzedający chce jeszcze przecież dobrze zarobić :)
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #980 dnia: 19 Września 2018, 21:18:17 »
nie nowość - wszystkie z Francji są po dzwonach.

Większość, ale nie wszystkie.
Kupiłem z Francji poleasingowy. Dostałem pełen raport Dekry ze zdjęciami, było nawet zbliżenie małego odprysku po kamieniu na masce. Największym moim zaskoczeniem było to, że samochód jak już przyjechał do Polski, to miał wcześniej, we Francji, zrobioną kosmetykę i poprawki drobnych uszkodzeń (polakierowany tylny zderzak, otarty od wkładania bagażu, czy wymieniona oberwana roletka w drzwiach). Oczywiście, bez żadnej gwarancji, że wcześniej, czyli przed przeglądem Dekry, licznik nie był cofany.
No i cena była też znacząco wyższa niż przeciętna w Polsce...
Jednak, po wcześniejszych poszukiwaniach samochodu w "polskiej cenie", bez większych wahań płaciłem więcej.
Niestety firma, która sprowadzała te Priusy już nie istnieje...

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #981 dnia: 20 Września 2018, 12:33:13 »
Panowie teraz mieszkam w Irlandii ale za jakiś czas będę wracał do Polski i chodzi mi po głowie zabranie ze sobą Priusa, bo szukanie auta jak widać w tym temacie to nie łatwa sprawa. Po co mam szukać jak już mam auto które mi pasuje, a jazda z kierownicą po prawej stronie mnie nie przeraża.
Mam go 2 lata jest z 2010, ma niecałe 60kk mil przejechane, nie wiem tylko czy żeby go zarejestrować  przebieg musi być w kilometrach, bo ja mam w milach - prędkość można zmieniać między mp/h, a km/h tylko całkowity przebieg, spalanie i tripy są w milach. Napewno światła są do wymiany i chyba lusterka, ale to można szybko ogarnąć.
Czy ktoś z was jeździ w Polsce Priusem z kierownicą po prawej stronie? Były jakieś trudności przy rejestrowanie, ubezpieczeniu?
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2018, 12:44:50 wysłana przez qbaxs »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #982 dnia: 20 Września 2018, 13:21:42 »
Od kilku dni jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem P3. Co prawda został on sprowadzony 3tyg. wcześniej, jednak od poniedziałku jestem w jego posiadaczem. Jeżdzi mi się super  <taniec> . Nawet zrobiłem swój pierwszy rekord spalania. Trasa 10km miasto 50/50 % normalny ruch wtedy jadę dynamicznie i ładuje baterie, potem korek 5km jadę ok 20min. Po dwóch tego typu dystansach rano/południe, dystans 20km średnia prędkość 16km/h spalanie 4,6 l na komputerze. Prius 3 2012r FL 180kkm. Nie wiem kiedy był wymieniany olej i inne rzeczy. Jak ktoś z Wrocławia zna dobry i uczciwy warsztat to proszę o informację.

Offline arti-s72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #983 dnia: 20 Września 2018, 17:12:37 »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #984 dnia: 20 Września 2018, 17:30:09 »
Dzwoniłem tam, on wcześniej był na Irysowej, teraz w Mirkowie, ale ja myślałem że on zajmuje się tylko bateriami? Na razie bateria jest ok (mam nadzieję), jeżdżę od 3 dni i wszystko gra.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #985 dnia: 20 Września 2018, 23:13:47 »
ubezpieczeniu

Zwyżka na OC a reszta to chyba nie problem.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline randre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #986 dnia: 21 Września 2018, 08:04:59 »
Od kilku dni jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem P3. Co prawda został on sprowadzony 3tyg. wcześniej, jednak od poniedziałku jestem w jego posiadaczem. Jeżdzi mi się super  <taniec> . Nawet zrobiłem swój pierwszy rekord spalania. Trasa 10km miasto 50/50 % normalny ruch wtedy jadę dynamicznie i ładuje baterie, potem korek 5km jadę ok 20min. Po dwóch tego typu dystansach rano/południe, dystans 20km średnia prędkość 16km/h spalanie 4,6 l na komputerze. Prius 3 2012r FL 180kkm. Nie wiem kiedy był wymieniany olej i inne rzeczy. Jak ktoś z Wrocławia zna dobry i uczciwy warsztat to proszę o informację.
Mam motor z Angli i on ma przebieg w milach i jak to zobaczyl na przegladzie dociekliwy diagnosta na stacji kontroli pojazdów to to odnotował w komputerze i teraz mam w milach zapisany przebieg motocykla i tak pozatym nie ma z tym problemu.
Jedno tylko prędkościomierz jest analogowy i trzeba pamiętać żeby patrzeć na mniejsze cyferki wyskalowane w km/h a nie na te duże w mph  :grin:

Offline Grzesiek70

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #987 dnia: 24 Września 2018, 10:17:13 »
Jako nowy użytkownik serdecznie witam wszystkich na forum :)

Właśnie jedzie do mnie Prius III FL z Niemiec. Pierwsze co chcę zrobić, to wymienić olej w silniku i skrzyni.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, gdzie w Warszawie go serwisować?

Najchętniej w niezależnym sprawdzonym serwisie. I nie chodzi tylko o ceny. Z mojego doświadczenia wynika, ze wbrew pozorom w niezależnych lepiej znają się na samochodach niż w ASO. Ale oczywiście sprawdzone, dobre ASO chętnie przyjmę :).

Z góry dziękuję.

Offline Grzesiek70

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #988 dnia: 24 Września 2018, 18:50:49 »
Sorry za offtop, ale nie widzę możliwości edycji. Obdzwoniłem parę warsztatów i dwa ASO - Bielany i Marki. W warsztatach i na Bielanach zdziwieni, o co chodzi. W Markach gość wyglądał na zorientowanego - powiedział, że się nie zaleca, ale oni za zgodą klienta wymienią, a nawet sugerują wymianę. Więc chyba tam wyląduję.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #989 dnia: 24 Września 2018, 18:55:09 »
O wymianie czego piszesz?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl