Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1185 dnia: 05 Kwietnia 2019, 11:29:46 »
Bardzo proszę o wstępną ocenę tego ogłoszenia

ja pierdziu, dla tych wstawek z "drewna" brałbym w ciemno...  <zalamka>
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1186 dnia: 05 Kwietnia 2019, 13:30:10 »
Witam wszystkich!
Jestem kompletnie nowy i zielony w temacie hybryd, ale zdecydowany na Priusa II.
Bardzo proszę o wstępną ocenę tego ogłoszenia, ponieważ mam kilkaset kilometrów do Koszalina i nie wiem, czy jest sens jechać:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-okazja-max-wyposazenie-ksiazka-serwisowa-spalanie-3-6l-oplacony-ID6BH1ip.html
Sprzedający gwarantuje bezwypadkowość, zgadza się na wizytę w ASO.
Będę wdzięczny za porady. Z góry dzięki!
zack
Jak nie walony to grubo kręcony. W DE za taką kasę takiego nie kupisz.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Offline keybee

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1187 dnia: 06 Kwietnia 2019, 07:25:55 »
Witam, przymierzam się do zakupu swojego pierwszego auta hybrydowego. Padło na priusa 2 generacji. Obecny budżet pozwala mi na kupno egzemplarza do 25 tys zł. Oglądam ogłoszenia i ciężko znaleźć coś logicznego. Większość aut to ściągane z Francji przez handlarzy samochody o przebiegu 180kkm z niewiadomą historią. Ojciec ma znajomą w Austrii która znalazła priusa w komisie u siebie w mieście. http://www.auto-komerc.at/auto-finden.html jak wejdziecie w tego linka i kliknięcie pokaż 20 kolejnych aut to znajdziecie priusa. Nie da się wysłać bezpośredniego linka. Co myślicie o tym egzemplarzu? Pozdrawiam

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1188 dnia: 06 Kwietnia 2019, 20:55:05 »
W aucie wszystko się zgadza, wyposażenie, przebieg, rocznik i zadbane wnętrze. Na zewnątrz wydaje mi się, że był malowany bo widać różnice w odcieniach kolorów między drzwiami i nadkolami. To oczywiście nie dyskwalifikuje kupna bo może była tylko obcierka lub niewielka naprawa, a auto jest w dobrym stanie technicznym - tak jak było w moim przypadku. Cena podejrzanie niska jak za takie parametry i przebieg. W DE takie auta w pewnym stanie chodzą w okolicach 6500 - 7500 euro, a w Austrii raczej nie jest taniej. I do tego "Exportverkauf"  :o To oczywiście moim skromnym zdaniem. Sam szukałem auta prawie rok, więc lekkiego doświadczenia nabrałem ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 22:18:50 wysłana przez fazibazi »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1189 dnia: 07 Kwietnia 2019, 13:39:39 »
Nie wydaje Wam się że przebieg 8500km/rok jest podejrzany? Opis sugeruje że serwisowany/że są jakieś papiery, ale w ogóle nie ma ich zdjęć,a  co ciekawe w innych ofertach gdzie jest to napisane np. przy lexusach są fotki książki z przeglądów. Także jak kolega wyżej wydaje mi się że jest inny odcień drzwi szczególnie kierowcy. Dla mnie podstawa to sprawdzenie po vinie w ASO, jeśli auto miało regularny serwis i  nie jest złożone z 3 innych będziesz zadowolony.
Prius 2

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1190 dnia: 02 Maja 2019, 16:12:24 »
Witam, to mój pierwszy post, więc wypadało by się przywitać.
Mam na imię Łukasz mieszkam w Gdańsku, a sprowadziła mnie do Was chęć zakupu priusa drugiej generacji ;)
Jako że moje wymagania co do auta są bardzo wyśrubowane, w grę wchodzi nawet kolor, to szukanie odpowiedniego egzemplarza trwa już trochę długo, a że póki co mam czym jeździć, mogę sobie pozwolić na wybrzydzanie.
Większość aut sprawdzałem w Szwecji, bo chodzi mi głownie o grzane fotele, grzałkę w blok itd. Ale trafił się jeden egzemplarz prawie że pod domem, więc pojechałem sprawdzić. Jazda próbna itd. Wszystko ok, najazd na kanał celem sprawdzenia od spodu, i wyciek ze skrzyni, ciemny czerwony gęsty olej. Od razu dodam że nie jest to wyciek z uszczelniaczy półosi, tam jest sucho ;)

2008 rok, przebieg trochę ponad 140 tysięcy kilometrów.

Szukałem na tym forum, szukałem na priuschat, ale nic konkretnego nie znalazłem.
Stojąc pod autem ciężko stwierdzić skąd to leci, krople oleju wiszą w tylnej części skrzyni, trochę oleju widać pod plastikową osłoną z boku, od strony kierowcy, bez rozbierania i mycia raczej ciężko sprawdzić skąd to leci. Zaznaczyłem na zdjęciu jak to mniej więcej wygląda. To jest jakaś częsta przypadłość?

https://cl.ly/300176036613

Czerwone kółko to miejsce w którym wiszą krople, gruba strzałka pokazuje gdzie też udało mi się zauważyć olej, czy możliwe jest aby pod tym plastikiem leciało z tego czujnika który jest na 3 śruby, i ściekało na dół? Czy to bardziej rozszczelnienie skrzyni na połówkach? W sumie skrzynie na allegro można kupić za parę stówek, ale wymienić ją to chyba koszmar? :)

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1191 dnia: 03 Maja 2019, 12:23:12 »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1192 dnia: 03 Maja 2019, 20:31:49 »
Panowie, poszukuję obejrzeć w trójmieście lub okolicach Priusa +. Głównie interesuje mnie bagażnik. Jako że to dość rzadki model w PL to ciężko znaleźć cokolwiek w pobliskich komisach. Odwdzięczę się  :beer:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1193 dnia: 03 Maja 2019, 20:32:16 »
bierz mojego....
 wmoim nic nie leci :)

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-2008-lodz-ID6BTfyl.html#5cc7c10cb4

Bardzo dziękuję za ofertę, ale jak mam wydać takie pieniądze na 11 letnie auto (Wiem wiem, one po tyle chodzą, i nie mam nic do Twojej ceny) To chciał bym aby posiadało jakieś sensowne wyposażenie ;)

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1194 dnia: 04 Maja 2019, 00:21:07 »
Panowie, poszukuję obejrzeć w trójmieście lub okolicach Priusa +. Głównie interesuje mnie bagażnik. Jako że to dość rzadki model w PL to ciężko znaleźć cokolwiek w pobliskich komisach. Odwdzięczę się  :beer:

Jeżeli nic nie uda ci się do tego czasu znaleźć to za miesiąc wpadam do Gdańska na nasz mecz z Wybrzeżem :)

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1195 dnia: 05 Maja 2019, 16:29:56 »
W UK zrobiono szczegółową ankietę wśród użytkowników nowych samochodów. Zagadka: posiadacze jakiego auta byli najbardziej zadowoleni z zakupu?

Tu odpowiedź: https://www.carbuyer.co.uk/news/148250/best-cars-to-own-in-the-uk-driver-power-2019-results

Offline Algert

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1196 dnia: 06 Maja 2019, 16:46:24 »
Witam Kolegów

Chcę kupić w dobrym stanie Priusa drugiej generacji- jak najlepiej to zrobić: jechać na zachód ze znajomym handlarzem czy np poszukać w kraju?

W Polsce znalazłem taką ofertę co sądzicie?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-hybrid-vvti-sol-automat-kupiony-w-kraju-bezwadkowy-ID6BLdAE.html#f59be9a54e

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1197 dnia: 06 Maja 2019, 20:53:05 »
Chcę kupić w dobrym stanie Priusa drugiej generacji- jak najlepiej to zrobić: jechać na zachód ze znajomym handlarzem czy np poszukać w kraju?

Na rynku niemieckim jest pewnie z tysiąc razy więcej Priusów niż u nas (rzucam z czapki). Handlarz nie musi być znajomy - musi być uczciwy.  Nie musisz Ty jechać - pojedzie on. Z domu możesz sobie poszukać kilku aut z Niemiec w internecie. Nie powinny mieć niskiej, okazyjnej ceny (nie żartuję).

Handlarz, który zna rynek niemiecki (i język) będzie w stanie ocenić wstępnie oferty, zadzwonić do Niemca, a potem do niego pojechać, zobaczyć auto, zrobić jazdę próbną, potargować. W efekcie możesz mieć auto za tę samą cenę co w mobile.de a w niej: prowizję handlarza, akcyzę, badanie techniczne.

Co ja wiem o kupowaniu aut? Prawe nic i dlatego tak właśnie pół roku temu zrobiłem.

Offline PriusPrime

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1198 dnia: 08 Maja 2019, 04:04:45 »
Witam Kolegów

W Polsce znalazłem taką ofertę co sądzicie?
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-toyota-prius-hybrid-vvti-sol-automat-kupiony-w-kraju-bezwadkowy-ID6BLdAE.html#f59be9a54e
11 lat, mały przebieg. Nie służy to baterii trakcyjnej.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1199 dnia: 08 Maja 2019, 10:01:24 »
11 lat, mały przebieg. Nie służy to baterii trakcyjnej.

Z tym bym dyskutował. Każda bateria ma określoną ilość pełnych cyklów ładowania i rozładowania, które jest w stanie przeżyć. Prius ma te cykle płytkie, dlatego może być ich więcej ale bateria jednak się zużywa. Sam jeżdżę mało - najczęściej raz w tygodniu. Czasem mam większe przebiegi rowerem niż autem i moja bateria byłaby skazana na zagładę.

Baterię w Priusie najskuteczniej zabija ciepło. Jeżeli ktoś lubi sobie w lecie jeździć po mieście, parkować, wracać do nagrzanego auta, jechać i znowu parkować, to zabije baterię szybciej niż ktoś zasuwający po autostradach. Jeżeli ktoś ma członka rodziny (dziecko) które lubi zalegać na kratce chłodzenia baterii, też będzie miał problemy szybciej. To samo będzie, gdy kłaki zwierzaka dostaną sie do  wentylatora baterii.

Mam na stałe podpięty Torque i widzę, co z baterią się dzieje po postoju na słońcu. Uważajcie na to. W miarę możliwości dobrze jest stawać w cieniu.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2019, 10:07:44 wysłana przez KilgoreT »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl