Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 654320 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1200 dnia: 08 Maja 2019, 10:04:29 »
Czasem mam większe przebiegi rowerem niż autem

Miło słyszeć...mnie tez się to zdarza :D

W miarę możliwości dobrze jest stawać w cieniu.

Ja po modyfikacjach z butlą LPG podniosłem całą baterię o ok 2cm i przy tym zdjąłem plastikowe osłony z góry. Przykryłem to wszystko starym kocem i prześcieradłem żeby jakoś wyglądało (i tak nie wygląda  <zalamka> ) ale na + na pewno jest to że ten kocyk to lepsza izolacja niż plastikowe osłony. Szczególnie zauważyłem to tej zimy gdy nawet po całonocnym postoju temp.wew. była 0 a HA na baterii pokazywał powyżej +10. Latem ta izolacja też pomaga, tym bardziej że mam ustawione w HA max temp. baterii HV na 35st C. Zwykła jazda po mieście, gdy na zewnątrz jest powyżej 20st. C tylko na włączonej klimie (w sumie klima chodzi cały rok).
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2019, 10:17:57 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1201 dnia: 08 Maja 2019, 11:46:44 »
Izolacja termiczna baterii to dobry pomysł, choć działa to w dwie strony. To znaczy, po upalnym dniu, gdy auto stoi w cieniu, to wystygnie ona wolniej.

Nie mam tu wiele doświadczenia. To będzie moje pierwsze lato z Priusem, więc nie wiem czego się spodziewać. Z tego, co widzę już teraz, to gdy auto stoi w garażu i bateria jest chłodna, to podgrzanie jej zabiera bardzo dużo czasu. Cieszy mnie to bardzo, bo uwielbiam jeździć bez klimatyzacji, z szeroko otwartym oknami (kiedyś nie uznawałem aut, tylko motocykle).

Niestety, już w marcu, pod długim postoju w słońcu środkowy blok "przebił" 40 stopni. Schłodzenie baterii trwało długo i wentylator wyłączył się dopiero po pół godzinie, mimo że w aucie nie było gorąco, a chłodzenie niedawno czyściłem.

Cóż, wakacje w cieplejszych krajach pewnie nie będą wakacjami dla baterii. Ale po coś w końcu to auto kupowałem (poza tym, żeby podziwiać).

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1202 dnia: 08 Maja 2019, 13:55:52 »
Tak dziala w 2 strony, ale zauważ też, że w czasie postoju w upalny dzień wolniej się nagrzeje pod kocykiem od rozgrzanego powietrza w bagażniku
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Algert

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1203 dnia: 31 Maja 2019, 12:23:31 »
Witam kolegów

Co według was kupić Prusa drugiej generacji czy trzeciej ??

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1204 dnia: 31 Maja 2019, 12:54:58 »
Ceny mówią wszystko. Priusy II są drogie, a Priusy III jeszcze droższe. Mocniejszy silnik, świeższa bateria HV.

Wciąż nie mogę się przyzwyczaić do tego, że jeżdżę autem trzy razy droższym od poprzedniego. Kupiłem 9 letniego Priusa III za 43,6 tys. Cena to w zasadzie jedyna wada, bo jeździ się autem świetnie. Jednak gdyby nie rodzina, to chyba wybrałbym z racji ceny Priusa II. Najwyżej pogrzebałbym w baterii, może wymienił pompę w razie awarii.

Prius to auto dla ludzi, którzy potrafią docenić rozwiązania techniczne i cieszy ich auto funkcjonujące bez trzasków i zgrzytów skrzyni biegów. Ktoś, kto chce tylko jeździć, pewnie finansowo wiele nie skorzysta. (No chyba, że jest taksówkarzem albo dużo jeździ po mieście).
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2019, 15:14:14 wysłana przez fazibazi »

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1205 dnia: 31 Maja 2019, 15:50:12 »
Prius II i III to auta dla kogoś kogo nie stać na nowe auto a potrzebuje mieć automat i spokojną głowę, że po 200 000 nie zacznie się ślizgać łańcuch w CVT, nie chce mieć problemów z DPF, wtryskami common rail, sprzęgłem dwumasowym, turbo i innymi niezbyt tanimi częściami.

Jedynie akumulator HV - no ale ten można bardzo łatwo kontrolować samemu i dla odważniejszych samemu wymienić ogniwo/ogniwa.

Offline gandi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1206 dnia: 04 Czerwca 2019, 15:15:36 »
Witajcie,
jestem nowy na forum i chcę kupić Priusa.
Budżetowo rewelacyjnie nie jest - ok 25k jestem w stanie przeznaczyć na zakup. Myślałem, że kupię autko z roczników 2007-2009 z przebiegiem do 200 tys. Widzę jednak po weryfikacji wstępnej kilku ofert, że może być słabo. Boję się kupić od handlarza, bo przykład:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-priuss-soll-pelen-serwis-navi-jbl-ID6BXJYj.html#f67b50c0fe
https://www.google.com/search?q=9650629181&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwj40v2Dhc7iAhVDlIsKHeEACOIQ7Al6BAgGEA0&biw=1858&bih=977#imgrc=vg2t97WHQtTlqM:

Czy powinienem się obawiać bardziej rocznika, czy przebiegu? Jakie macie doświadczenia ze swoimi autami?

Jest jeden Prius w programie aut używanych, który by się łapał:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-5-vvt-i-sol-ID6BRSYY.html
Tylko wiek dość kiepski, a cena też nie najniższa... Co myślicie o tym samochodzie?

Próbowałem też w google znaleźć dekoder VIN toyoty, żeby mieć pełne wyposażanie - możecie coś podlinkować?

Niestety blisko Poznania posucha w tym budżecie już od jakiegoś czasu...
Prius II 2008

Offline jaronx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1207 dnia: 04 Czerwca 2019, 17:42:49 »
Witajcie,
Budżetowo rewelacyjnie nie jest - ok 25k jestem w stanie przeznaczyć na zakup. Myślałem, że kupię autko z roczników 2007-2009 z przebiegiem do 200 tys. Widzę jednak po weryfikacji wstępnej kilku ofert, że może być słabo. Boję się kupić od handlarza, bo przykład:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-priuss-soll-pelen-serwis-navi-jbl-ID6BXJYj.html#f67b50c0fe
https://www.google.com/search?q=9650629181&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwj40v2Dhc7iAhVDlIsKHeEACOIQ7Al6BAgGEA0&biw=1858&bih=977#imgrc=vg2t97WHQtTlqM:

Czy powinienem się obawiać bardziej rocznika, czy przebiegu? Jakie macie doświadczenia ze swoimi autami?

Jest jeden Prius w programie aut używanych, który by się łapał:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-5-vvt-i-sol-ID6BRSYY.html
Tylko wiek dość kiepski, a cena też nie najniższa... Co myślicie o tym samochodzie?

Próbowałem też w google znaleźć dekoder VIN toyoty, żeby mieć pełne wyposażanie - możecie coś podlinkować?

Niestety blisko Poznania posucha w tym budżecie już od jakiegoś czasu...
Rocznik i przebieg w tych autach nie jest najważniejszy.
1.Stan baterii i układu hybrydowego.
2. Silnik.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Offline gandi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1208 dnia: 04 Czerwca 2019, 20:57:30 »
Dzięki!

Tylko jakoś nie mogę przeskoczyć tego rocznika w tej cenie... To auto kosztuje 3x tyle, co moje z 2007!

A jak uważacie - skoro auto jest oferowane przez ASO, to czy jeszcze zamówić sobie usługę sprawdzenia w firmach typu dr lemon, czy motoraporter? Mam 5h jazdy w jedną stronę, więc nie chciałbym na darmo, a poza tym dobrze jest mieć większą wiedzę do negocjacji cenowych.
Prius II 2008

Offline jaronx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1209 dnia: 04 Czerwca 2019, 21:16:49 »
Dzięki!

Tylko jakoś nie mogę przeskoczyć tego rocznika w tej cenie... To auto kosztuje 3x tyle, co moje z 2007!

A jak uważacie - skoro auto jest oferowane przez ASO, to czy jeszcze zamówić sobie usługę sprawdzenia w firmach typu dr lemon, czy motoraporter? Mam 5h jazdy w jedną stronę, więc nie chciałbym na darmo, a poza tym dobrze jest mieć większą wiedzę do negocjacji cenowych.
Ceny od dawna są na wysokim poziomie, ponieważ jest ich mało na rynku, Jeśli kupujesz auto z ASO to niech dadzą Ci potwierdzenie wykonania testu bateri i układu hybrydowego.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1210 dnia: 04 Czerwca 2019, 22:06:57 »
Witajcie,

Zobacz tutaj
https://motorcompany.carix.de/index.php?nav=3430&q[make]=54&q[make_n]=Toyota&q[model]=589&q[model_n]=Prius+%5B7%5D&cvid=66359442&cv=896542506H63AXQGW&bpos=700
(link zaznacza cały i wklej w okno przeglądarki)

Offline gandi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1211 dnia: 05 Czerwca 2019, 06:09:10 »
jarnox o to właśnie poproszę, a także o cały raport z badania, bo pewnie samochód przeszedł takie u nich przed wystawieniem na sprzedaż.

jarus67 dobrze rozumiem, że to ogłoszenie z DE jest do oficjalnego dealera? Co prawda znacznie przekracza budżet, ale jest jednak 6 lat młodsze i może warto... Masz jakieś doświadczenie z nimi? Pierwsza będzie bariera językowa - u mnie EN spoko, ale DE to kali chcieć takie podstawowe  :cheesy:
Prius II 2008

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1212 dnia: 05 Czerwca 2019, 08:20:19 »
Myślę, że po angielsku się dogadasz.
Nie mam doświadczenia z nimi. Tę stronę podesłał mi bydgoski handlarz, który tylko z tego źródła kupuje auta. Jego klienci, których znam, są zadowoleni.
Na tę stronę zaglądam co jakiś czas i powiem, że auta tam są zacne.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #1213 dnia: 05 Czerwca 2019, 10:00:27 »
jarus67 dobrze rozumiem, że to ogłoszenie z DE jest do oficjalnego dealera?

U dealera ten rocznik jest 2-2,5 razy droższy - od 12-16k EUR. Ale też przebiegi są 3-4 razy niższe. Za tyle, to u dealera są roczniki 2006-2008.
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2019, 10:02:14 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline gandi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1214 dnia: 05 Czerwca 2019, 11:24:13 »
Czyli myślisz, że to nie jest dealer? Jak wszedłem na ich stronę:
motor-company.de to reklamują się jako największy dealer Toyoty w Niemczech.

No przebiegi roczny średnio 22k, więc raczej standard na Niemcy...
Prius II 2008

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl