Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653807 razy)

rkon1

• Gość
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1365 dnia: 12 Września 2019, 18:57:37 »
Kolejne pytania o plusa ( prius+ ), z góry dziękuję za podzielenie się wiedzą:

Kiedy był lifting i co dał poza wyglądem (różnice lift przed/po);
Od kiedy (rocznik) i czy w ogóle jest opcja: 1. aktywnego tempomatu, 2. skrętnych ksenonów (?), 3. wentylowanych foteli, masaży ?
Czy plus był oficjalnie tylko na kołach 15" czy ma też homologacje na 17" ?
Pełne światła LED to pewnie tylko w najnowszych rocznikach  18/19? :o
Z tego co wyczytałem były dostępne tylko 2 wersje wyposażenia, jeżeli tak to czy w tej bogatszej zawsze jest skóra, ksenony i dach panoramiczny (badam głównie rynek holenderski)?
Ja mam 2012 rok i jest oryginalnie na 16"

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #1366 dnia: 12 Września 2019, 21:40:45 »
Bardzo ciężko znaleźć Priusa nie uszkodzonego to jak wygrać na loterii. W ogóle to nie możliwe bez żadnego draśnięcia czyż nie?
Jasna sprawa, że ciężko znaleźć auto bez skazy a zwłaszcza jak szuka się auta które ma już swoje lata.
Mi udało się kupić Prusaka ściągniętego z NL i co ciekawe nie był bity, więc po sprawdzeniu jeszcze zawieszenia, hamulców i podwozia w stacji diagnostycznej, które też okazały się być w dobrym stanie kupiłem swój egzemplarz.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1367 dnia: 12 Września 2019, 21:54:24 »
Bardzo ciężko znaleźć Priusa nie uszkodzonego to jak wygrać na loterii.
Poszukać trzeba za granicą. Tyle, że i tam należy uważać od kogo się kupuje. Kolega Wojtek tak zrobił i jest zadowolony.

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1368 dnia: 13 Września 2019, 01:44:53 »

Od kiedy (rocznik) i czy w ogóle jest opcja: 1. aktywnego tempomatu, 2. skrętnych ksenonów (?), 3. wentylowanych foteli, masaży ?
Z tego co wyczytałem były dostępne tylko 2 wersje wyposażenia, jeżeli tak to czy w tej bogatszej zawsze jest skóra, ksenony i dach panoramiczny (badam głównie rynek holenderski)?

FL był w 2015 roku. Poza przodem zmienił się system audio(nowsza wersja Touch) i główny wyświetlacz. No i kratki nawiewu trochę inne.

Co do wyposażenia. Ja mam panorame, bez skór i ksenonów. Widziałem już wersje z ksenonami i JBL, a bez skór. Albo skóra, JBL i bez ksenonów :D Także dużo zależy od tego skąd auto pochodzi.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1369 dnia: 13 Września 2019, 09:02:06 »
Jako że swojego Plusa szukałem ponad pół roku, przejrzałem sporo ofert i naczytałem się neta.
Moje spostrzeżenia co do wyposażenia są takie: I wersja Plusa pod tym względem była bardzo czytelna.
1. Najuboższa - nie interesowała mnie.
2. Warta uwagi - miała HUD, dostęp bezkluczykowy i za dopłatą dach panoramiczny.
3. To co wyżej plus panorama, światła "krótkie" ledowe + spryskiwacz, JBL, aktywny tempomat, samoczynne parkowanie.
Natomiast tapicerka skórzana dodawana chyba za dopłatą, bo czasami bywała w wersji 2 i 3.
Natomiast wersja po lifcie to już czarna magia. Czasami auta miały skórę, aktywny tempomat, ale brak JBL, czasami JBL, ale reszta biedna. Kiedyś widziałem w ofercie mega wyposażone auto we wszelkie dodatki (w tym trzymanie w pasie ruchu), ale JBL nie było.
Standardem w po lifcie były "półskóry".
Z tego co wiem to Priusy nie miały nigdy KSENONÓW. Lampy soczewkowe (zwykłe żarówki) albo ledy.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2019, 11:17:43 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1370 dnia: 13 Września 2019, 11:17:14 »
Wielkie dzięki za informacje.  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1371 dnia: 13 Września 2019, 13:12:18 »
Witajcie. Wczoraj zakupiłem Priusa II 2006 r. Jestem zadowolony z zakupu a co dalej to życie pokaże.
Miło mnie zaskoczył bo 4.1 spalanie na trasie  Swidnica- Kalisz 180 km

Przejechałem prawie 1000km w poszukiwaniach - poniżej 3 linki do samochodów którymi nie warto zaprzątać sobie głowy.
Szczegóły na priv.

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-1-5-benz-78km-bez-rdzy-140tys-5l-100km-klimatronik-2007r-pdc-ID6BUf8t.html#31493d2876

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-oferta-prywatna-pisemna-gwarancja-przebiegu-ID6Cshx1.html#780dccac34

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-ID6CpJmR.html#fcc2d74cdb
chris

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1372 dnia: 13 Września 2019, 13:41:25 »

- aktywny tempomat był w opcji (uwielbiam go ;) )
- skrętnych świateł nie uświadczysz (ksenonów też; są tylko halogeny i ledy)
- ledy "full" są po lifcie. Przed liftem ledy tylko "krótkie"
- przedlift ma dwa rodzaje head-up (jeden z wyświetlaniem wskazówek nawigacji, a drugi - bez). Polift ma chyba tylko jeden "zwykły" headup
- masaży i wentylowanych foteli nie ma. Mogą być co najwyżej z regulacją elektryczną (w poliftch)
- priusy były dostępne z felgami 16 i 17 cali
- wersji wyposażenia jest więcej - to zależy od kraju
- w poliftach nie ma IPA (auto samo parkuje)
- "skóra" nie jest wyznacznikiem "max opcji". Prędzej tego, czy auto było taksówką, czy nie ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2019, 13:46:24 wysłana przez GregPL »

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1373 dnia: 14 Września 2019, 13:06:37 »
Z tego co wiem to Priusy nie miały nigdy KSENONÓW. Lampy soczewkowe (zwykłe żarówki) albo ledy.

Może tak być. Zmyliły mnie spryskiwacze na lampy.

Offline loko1000

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1374 dnia: 15 Września 2019, 12:18:04 »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1375 dnia: 15 Września 2019, 15:48:29 »
Witam wszystkich co myslicie o tym https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-ID6CpJmR.html#9632fe58de

Kolega chriskalisz podał wyżej link do tego auta z nim rozmawiaj.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1376 dnia: 15 Września 2019, 19:03:20 »
Witam wszystkich co myslicie o tym https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-prius-ID6CpJmR.html#9632fe58de

jakiś składak...

- przedni zderzak wymieniany
- radio nie pasuje do ilości głośników (tylne drzwi są od wersji JBL)
- auto miało 7 (!) użytkowników
- wyrejestrowany w maju 2019 r.
- przebieg wygląda autentycznie  (w styczniu miał niecałe 291 tys przebiegu)

Offline chriskalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1377 dnia: 17 Września 2019, 09:07:17 »

Mój drogi byłem i oglądałem tego Priusa III zdjęcia wykonane pod zadaszeniem gdzie dużo cieni wiec duzo mozna ukryć :)
Zatem:
- maska ma full odprysków - do malowania
- dach w pierwszych 40 cm również nawet śladowa korozja od odprysków
- zderzak przedni prawa strona porysowany wraz z kawałkiem błotnika i matowy - do naprawy
- tylni zderzak wyrwany z bocznych zaczepów ale wygląda na stary dość mocno porysowany na wlocie do bagaznika
- silnik w dolnej części od strony lewy tył ( patrząc od przodu auta) mokry - moze uszczeleczka głowcy a może inne ciekawe klimaty
- silnik nie chce odpalić i pokazuje duży trójkąt z wykrzyknikiem ale po 3 próbach odpalił i przód /tył ruszył.
- aaa halogen zbity lewy
- mocno skorodowane tarcze i duży próg na tarczach
- uszkodzona uszczelka przy zamku kierowcy
jedyny dobry aspekt - ze 100 metrów wyląda OK - przy zbliżeniu :(

aaa serwisowany tylko do 48 kkm potem nie w ASO Toyota - pochodznie centrum Sztokholm :)
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2019, 09:11:17 wysłana przez chriskalisz »
chris

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1378 dnia: 17 Września 2019, 13:39:26 »
Drodzy Panowie, trochę zabawna sytuacja. Kupując uzywany samochód naturalnie, że będzie posiadał odpryski lub jakiekolwiek znamiona użytkowania. Kupujący, który się decyduje na samochód używany powinien to widzieć. Przecież to nie będzie nówka z salonu. Najważniejsze aby był nie bity. Czasami może być też zrobiony ma do tego prawo. Ludzie są dziwni - kupujesz przecież używany samochód a zachowujesz się i kręcisz jak by był z salonu :) salonowy to on nie będzie ale chyba nie wszyscy to wiedzą i chcieliby aby był wypolerowany i jeszcze pachnący świeżością :)

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1379 dnia: 17 Września 2019, 14:39:23 »
Kupujący mają przede wszystkim ,,ale" do tego, że nie są rzetelnie informowani o historii auta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl