Autor Wątek: Kupuję Priusa  (Przeczytany 653790 razy)

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
Odp: Kupuję Priusa
« Odpowiedź #1710 dnia: 29 Października 2024, 15:54:55 »
Dobry wieczór! Szukam Priusa IV w wersji Prestige. Chciałbym, żeby był europejski, zależy mi historii serwisowania. Najlepiej bezwypadkowy, bezstłuczkowy. Ktoś, coś?
Ja mam takiego
RAV4 PHEV

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: a4b5+AurisIIHSD
« Odpowiedź #1711 dnia: 03 Grudnia 2024, 00:48:58 »
Witam
Jestem tu nowy
Planuję zakup PP. Nie kupowałem auta od 13 lat i nie jestem w tym oblatany. Nie mam też kogo poprosić o pomoc w oględzinach.

Znalazłem kilka ofert ale żadna nic mi nie urywa. Liczę na to, że ktoś z szanownych kolegów natknął się na auto lub samego sprzedawcę i ma jakieś wnioski. Może też widzicie coś co mi umyka. Reasumując każda pomoc się przyda.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/sprzedam-toyota-prius-plus-eu-7-os-2012-r-37o
Trochę się boję LandiRenzo, Silnik już wymieniany, może to na plus ale czy nie ma już miliona???

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-prius-plus-1-8-hybrid-auto-z-gwarancja-ID6GSiHg.html
Bardzo mały przebieg, który widać po kierownicy. Ale kierownicę można przełożyć a licznik cofnąć. Opinie o sprzedającym różne.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-prius-plus-z-norwegii-po-oplatach-ID6GToim.html
Tym jeździłem i było ok ale... Auto ma zdewastowaną blachę od tylnych pasów. Tu gdzie jest haczyk od zamka tylnych drzwi. wygląda na zbyt wolno zwijające się pasy i gówniaki śpieszące się do szkoły. po obu stronach po równo. Mikro odprysk na przedniej szybie i kilka innych defektów lakierniczych. To chyba dość powodów żeby zamożni Państwo z Norwegii chcieli się go pozbyć taniej(o ile usterki nie eliminują go na przeglądzie). Nie mogę nic znaleźć o sprzedającym.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-prius-plus-1-8-hybrid-7-osob-kamera-bezwypadkowy-oryg-lakier-i-przebieg-bez-rdzy-ID6GUWXu.html
Ta oferta wygląda na rzetelną, zdjęcia od spodu to rzadkość a sprzedający ma nawet dobrą opinię

i kilka innych:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/-prius-plus-toyota-prius-plus-ID6GWdix.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-prius-plus-samochod-w-stanie-idealnym-dach-panoramiczny-full-komplektacja-ID6GTXFU.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-prius-plus-serwisowany-aso-toyoty-ID6GWlxI.html
Ten sam sprzedający co ten w skórze ale obejrzałem tylko z zewnątrz. Uszczelnienie przedniej szyby jakieś mało estetyczne, brudne, nie wiem o co tam chodzi ale ten z Norwegii miał to w o wiele lepszym stanie.

budżet to około 40000. Patrzę na takie z gazem ale chyba wolałbym sam zgazować
Trochę zależy mi na jbl bo w obecnym aucie od 13 lat robię audio i nic nie zrobiłem.
Zależy mi na regulowanych lędźwiach
Auto do miasta więc tempomat nie koniecznie. Jeździłem corollą z 23r i jak dla mnie za długo rusza i zbyt gwałtownie hamuje. Przydawał się ale mnie wkurzał.
Wiadomo, że im bogatsza wersja tym fajniej ale nie jest to najważniejsze.

Dziękuję za zaangażowanie.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1712 dnia: 03 Grudnia 2024, 08:25:26 »
W takim budżecie patrzysz praktycznie na same najtańsze P+, żaden nie będzie urywał tyłka. Sam niedawno chciałem kupić na aplikacje P+ i zrezygnowałem bo uznałem że z moim budżetem <50k nie ma co podchodzić bo wtedy wszystko było sprowadzonymi zagadkami, albo mocno zużytymi taksi.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1713 dnia: 03 Grudnia 2024, 09:15:34 »
budżet to około 40000. Patrzę na takie z gazem ale chyba wolałbym sam zgazować
Trochę zależy mi na jbl bo w obecnym aucie od 13 lat robię audio i nic nie zrobiłem.
Niestety Twój budżet nie wróży nic dobrego. Do tego widać że zakup auta jest dla Ciebie nowym tematem.
Są dwie opcje albo zwiększ trochę kasę na zakup i poproś kogoś ogarniętego w zakupie aut albo przygotuj się na trafienie auta do sowitego startera. Wtedy musisz mieć awaryjne 10-15k.
A sprawdzałeś auta z USA (nie wiem czy są plusy) ? Te auta dla samej zasady są taniej bo pochodzenie. Do tego jak jest świeżo po wprowadzeniu masz możliwość weryfikacji aukcyjnej i użytkowej. Oczywiście musisz mieć kogoś do pomocy kto rozróżnia zdjęty zderzak do wyceny od skrajnego rozbitka który nie rokuje.
Ewentualnie patrz na oferty szwedzkie/duńskie bo też łatwo zweryfikować historie szczególnie pod względem przebiegu.b

Priusy niestety trudny temat do sprowadzenia.

Offline krzysiek015

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: a4b5+AurisIIHSD
« Odpowiedź #1714 dnia: 03 Grudnia 2024, 13:55:45 »
dzięki.
Patrzyłem na auta z usa ale tam prius+ był 5 osobowy. Druga sprawa to wydaje mi się, że to za mała kwota, żeby opłacało się z usa. Jak bym mial 100 to na pewno tylko, że coś innego.
Co do ofert z zagranicy to widzę, że cenią się +30%.
Na początku miał być auris w kombi ale mało w nim miejsca jak dla mnie. W tej cenie też ciężko o auris II który będzie pewniakiem.
Swojego obecnego gruza kupiłem na pałę. Umowa z niemieckim Turkiem. Kupiony pod niemiecką granicą. przez 13 lat raz padł pasek od wspomagania, raz żonie odkręcił się zacisk hamulca (moja wina) i raz awaria rozrusznika, ostatnia awaria 2 tygodnie temu jak jechałem oglądać PP. Zrobiłem nim 250tyś na liczniku 430 i cofka o jakieś 150. Nie chce mi się rozpisywać na jego temat. ma 26 lat, pali do 6l do 160 ciągnie jak zły i ma sprzęgło warte więcej niż  on cały. Poprzednie auto z giełdy w Słomczynie, też od handlarza, pojechał na złom o własnych siłach z kompletem osłon i na fabrycznych amortyzatorach.
To będzie trzeci samochód w moim życiu. Budżet już naciągnąłem o 10tyś.

Nie napisałem jeszcze, że sporo jestem w stanie ogarnąć sam (mechanicznie). Myślę, że takie rzeczy jak wymiana pompy wody czy jakieś czyszczenie chłodzenia baterii, wymiana zawieszenia itp sprawy ogarnę we własnym zakresie. Jestem mechanikiem tylko w innej branży. W obecnym aucie wszystko oprócz zbieżności i planowania głowicy jestem w stanie zrobić sam Tylko wygląda jak by gołębie w nim mieszkały.

Offline Tomek Ma

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius II
« Odpowiedź #1715 dnia: 31 Marca 2025, 18:57:13 »
Cześć, takie pytanie: z jakiego powodu ludzie nie chcą kupować czy też podejrzliwie traktują priusy w wersji amerykańskiej? Ja już wiem na czym polega problem ze światłami, ale poza tym? Czy to ma jakieś ukryte wady, haczyki?

Pytam, bo mam na oku auto na które mnie stać, wygląda fajnie, ale właśnie - amerykańska wersja. Sprowadzona do polski kilka lat temu, czlowiek który je sprowadził jeździł nim 3-4 lata i twierdzi, żę jest ok (ale to kązdy sprzedawca tak powie...). Czy tu można się czegoś trefnego spodziewać? Na co zwracać uwagę?

Nie znam się na autach, stąd takie naiwne pytanie - możę ktoś światły pomoże? W zamian mogę pomóc odrobić lekcje z polskiego :D

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1716 dnia: 31 Marca 2025, 20:37:14 »
Bo z USA to bity, pytanie jak bardzo i jak został naprawiony.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1717 dnia: 31 Marca 2025, 21:03:05 »
Cześć, takie pytanie: z jakiego powodu ludzie nie chcą kupować czy też podejrzliwie traktują priusy w wersji amerykańskiej? Ja już wiem na czym polega problem ze światłami, ale poza tym? Czy to ma jakieś ukryte wady, haczyki?
Różne są powody od niewiedzy przez rachunek ekonomiczny przez internet pełny fejkniusów i przesądów.

Co do auta które masz na oku to sprawdź carfax i foty z aukcji. Niech Ci je zweryfikuje ktoś kumaty a nie "mechanik" który na widok auta do wyceny bez błotnika i zderzaka obsra zbroje :-)
Wtedy masz podstawę do rozpoczęcia weryfikacji organoleptycznej.

Offline Tomek Ma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1718 dnia: 31 Marca 2025, 21:54:32 »

Co do auta które masz na oku to sprawdź carfax i foty z aukcji.

No dziekuje, bardzo pomogłeś! Przynajmniej dowiedziałem się, żę istnieje coś takiego jak carfax. Informacje kosztują 180 zł, ale kiedy wbilem vin auta ktore mnie interesuje wszystkie pozycje są na zielono tzn. oni twierdza, ze mają informacje na kazdy temat - przebieg, wypadki, import, kraj pochodzenia itd.
Pytanie - czy to są przechwałki czy też po zapłaceniu tych 180 zl moze sie okazac, ze to są "informacje" typu "przebieg sie mniej wiecej zgadza ale dokladnie nie wiemy'??? Tzn. czy te informacje są pewne?
I pytanie - kto to jest ktos "kumaty"?
Ja mysle na chłopski rozum, ze jak gośc sprowadził sobie auto z ameryki i jezdził nim cztery lata, to rzecz wyglada wiarygodnie tzn. wyglada na to ze ma kase i szuka czego nowszego, a to auto po prostu sprzedaje. GDyby sie nadział na jakis problem, to by sprzedawał od razu po sprowadzeniu... wiem ze to proste rozumowanie...
podejrzany wydaje mi się przebieg - auto z roku 2018 z przebiegiem 98 tys - cos nie wierze...

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1719 dnia: 31 Marca 2025, 22:01:46 »

Co do auta które masz na oku to sprawdź carfax i foty z aukcji.

No dziekuje, bardzo pomogłeś! Przynajmniej dowiedziałem się, żę istnieje coś takiego jak carfax. Informacje kosztują 180 zł, ale kiedy wbilem vin auta ktore mnie interesuje wszystkie pozycje są na zielono tzn. oni twierdza, ze mają informacje na kazdy temat - przebieg, wypadki, import, kraj pochodzenia itd.
Pytanie - czy to są przechwałki czy też po zapłaceniu tych 180 zl moze sie okazac, ze to są "informacje" typu "przebieg sie mniej wiecej zgadza ale dokladnie nie wiemy'??? Tzn. czy te informacje są pewne?
Ja mysle na chłopski rozum, ze jak gośc sprowadził sobie auto z ameryki i jezdził nim cztery lata, to rzecz wyglada wiarygodnie tzn. wyglada na to ze ma kase i szuka czego nowszego, a to auto po prostu sprzedaje. GDyby sie nadział na jakis problem, to by sprzedawał od razu po sprowadzeniu... wiem ze to proste rozumowanie...
podejrzany wydaje mi się przebieg - auto z roku 2018 z przebiegiem 98 tys - cos nie wierze...
Daj ogłoszenie lub VIN i pobawimy się w detektywa. Istnieje mała szansa że auto przyjechało na mienie przesiedleńcze.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1720 dnia: 31 Marca 2025, 22:22:01 »
Część  życia auta w USA wg.carfax zazwyczaj wydaje się ok. Potem jest Pl. Jak kupił auto z aukcji to może ma z niej foty.
Co do kwoty 180zł.to drogo. Czy to był na 100% carfax?
Sprawdź Vin na google może coś wyskoczy.

Ktoś kto się zna na tym a najwięcej mają do powiedzenia Ci co się nie znają.
To jest tok rozumowania którego się wystrzegaj. Liczy się stan auta aktualny oraz jak było rozbite i jak naprawione. Reszta to zabobony i niepotrzebne gmatwanie sytuacji.
Przebieg jak najbardziej realny/normalny.

Daj ogłoszenie lub VIN i pobawimy się w detektywa. Istnieje mała szansa że auto przyjechało na mienie przesiedleńcze.
Gruba na tym forum propozycja, trzeba proszki na serce :-)
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2025, 22:25:19 wysłana przez ledziu »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1721 dnia: 01 Kwietnia 2025, 07:46:10 »
Pytam, bo mam na oku auto na które mnie stać, wygląda fajnie, ale właśnie - amerykańska wersja. Sprowadzona do polski kilka lat temu, czlowiek który je sprowadził jeździł nim 3-4 lata i twierdzi, żę jest ok (ale to kązdy sprzedawca tak powie...). Czy tu można się czegoś trefnego spodziewać? Na co zwracać uwagę?

Tu omówienie takiego Priusa Prime z USA:
https://www.youtube.com/watch?v=JwphtFXtIpQ

Offline Tomek Ma

• Toyot Leżący
  • *

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1724 dnia: 01 Kwietnia 2025, 08:23:05 »
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-prius-toyota-prius-plug-in-hybrid-ID6GFDkQ.html
30sec i po vinie znaleziony na str.z USA. Osobiście jak bym go miał jechać i oglądać to bym odpuścił. Nie jest strasznie uszkodzony ale boje się napraw po takich strzałach przy autach do których części mogą być drogie a auto rynkowo jest tanie.
Jak będziesz chciał namiary w Wawie do sprawdzenia Prius-ówto mogę Ci podać. Potem Ci wkleję następnego z Waw.
Szukaj czegoś bardziej "oklepanego" niż rozbitego. I tak jak mówiłem fajna opcja jak jest rozebrany do wyceny bo więcej widać.

Masz tego w Warszawie. Fajny strzał, prosty w naprawie, łatwy do weryfikacji. Do tego z o wiele mniejszym zapotrzebowaniem na mechanikę więc zmniejszone prawdopodobieństwo wtopy.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-prius-toyota-prius-plug-in-hybrid-life-ID6HbsB6.html

https://bid.cars/pl/lot/0-30976448/2017-Toyota-Prius-JTDKARFP7H3057062
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2025, 08:58:17 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl