Autor Wątek: Auris 1.8 hsd EV mode currently not aviable  (Przeczytany 14487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

taxidriver.td93

• Gość
Auris 1.8 hsd EV mode currently not aviable
« dnia: 15 Lutego 2016, 12:00:04 »
Witam. Czy ktos mial taki komunikat : ev mode currently not aviable. Pojawia sie przy probie wlaczenia trybu ev ale tylko czasami. Akumulatory pelne natomiast mam wrazenie ze komunikat pojawia sie wraz z dziwnym zachowaniem sie napedu tj podczas zwalniania z wiekszej predkosci tj puszcze gaz a silnik spalinowy nie wylacza sie jest tak jak by przeciagniety jeszcze przez chwile na obrotach. To moja trzecia hybryda i nigdy nie bylo takiego zachowania autka. Prosze o jakies rady to nowy samochod mam go dopiero pol roku chyba sie nie psuje?

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.8 hsd EV mode currently not aviable
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2016, 12:10:21 »
Zdefiniuj to czasami. Taki komunikat pojawia się jak jest za niska temperatura silnika, za wysoka baterii, za wysoka prędkość, tryb rozgrzewania katalizatora itp.

сделано в сарае

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2016, 12:11:45 »
Powyżej 40km/h nie działa EV to chyba wiesz. Nie dziala Ci gdy silnik jest nagrzany, aku pełne i nie idziesz powyżej 40km/h?
Auris HSD:

taxidriver.td93

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2016, 13:24:48 »
moze inaczej. Po dluzszej jezdzie po miescie samochod nagle zaczyna jechac w trybie b czyli hamowania mimo iz na zegarach nadal jest d. I wtedy nie da sie wlaczyc ev mode. Problem znika po wylaczeniu samochodu i malej przerwie tak 2 min.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2016, 15:27:24 »
No to oczywiste że to usterka. Skoro sam wchodzi w tryb B. Ale widać że przeskakuje w tryb B czy takie jest odczucie?
Auris HSD:

taxidriver.td93

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2016, 15:36:41 »
takie mam odczucie po odjeciu gazu w momencie kiedy pracuje benzyna slychac ze obroty silnika spalinowego spadaja powoli i wylacza sie po ok 4 sekundach. Normalnie dzieje sie to blyskawicznie. Im wieksza predkosc tym efekt jest bardziej odczuwalny. Nie zapala sie zaden check itp.

Offline fanatyk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2016, 16:23:21 »
Tryb EV dostępny jest do 40km/h a coś piszesz o większych prędkościach i trybie B. Podaj konkretne prędkości bo "większa prędkość" to dla mnie +200km/h
Auris HSD:

taxidriver.td93

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2016, 16:30:30 »
jak pisalem wczesniej to trzeci taki moj samochod wczesniej byly priusy i to uzywane a ten jest nowy. Efekt jazdy na  b jest przy  predkosciach ponad 50 czyli np wyprzedzam jadac 80-100 i po odpuszeniu gazu toyotka jedzie jak na b .  Taki efekt pojawia sie po kiilku godz jazdy.

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2016, 16:59:06 »
Co prawda mam rok starszy, ale nie mam takiej sytuacji. Nie zaszkodziłaby wizyta w ASO.
Ja mam inny "problem" - mianowicie na ciepłym silniku, po krótkiej przerwie, jak ruszam na spalinie, to (gdy nie naciskam mocno na gaz) silnik działa dość ospale (choć wystarczająco do spokojnej jazdy), ale pokazuje spalanie chwilowe na poziomie 5 litrów. Po kilkunastu sekundach, przy tak samo wciśniętym pedale i takim samym obciążeniu, skaczą obroty, oraz spalanie. Nie wiem o co chodzi ;)
Sam jeszcze ASO nie pytałem ;)

Offline robertek77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2016, 17:34:28 »
@pafocie, a jak wygląda przepływ energii? Może napędza Ciebie silnik elektryczny a spalinowy dołącza się po chwili?

Toyota Auris II TS FL 3R3

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2016, 17:48:47 »
Co prawda mam rok starszy, ale nie mam takiej sytuacji. Nie zaszkodziłaby wizyta w ASO.
Ja mam inny "problem" - mianowicie na ciepłym silniku, po krótkiej przerwie, jak ruszam na spalinie, to (gdy nie naciskam mocno na gaz) silnik działa dość ospale (choć wystarczająco do spokojnej jazdy), ale pokazuje spalanie chwilowe na poziomie 5 litrów. Po kilkunastu sekundach, przy tak samo wciśniętym pedale i takim samym obciążeniu, skaczą obroty, oraz spalanie. Nie wiem o co chodzi ;)
Sam jeszcze ASO nie pytałem ;)
To normalne - ogrzewanie katalizatora. Trzeba dać gaz praktycznie w podłogę żeby jakoś jechało.

сделано в сарае

Offline MaciekŚ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwietnia 2018, 12:27:15 »
A ja mam zbliżone pytanie, szukam od dwóch dni odpowiedzi, ale nie znalazłem ani na polskich ani zagraniczncyh forach.
Mam Aurisa Hybrydę - zauwazyłem ze po dłuższych odcinkach, takich 30 kilometrów i dlzuszych, nie dziala mi tryb EV.

wjezdzam po trasie do miasta, jadę w korku poniżej 50km /h, bateria naladowana do pełna, klimatyzacja chodzi, klikam EV i mam komunikat "EV mode currently not available". Dziwi mnie to, powniewaz silnik i katalizator na pewno sa rozgrzane, tym bardziej ze 23 stopie na zewntarz, a bateria na full. Mysłałem, ze klimatyzacja wymusza pracę spaliny, ale wyczytalem w instrukcji toyoty, że nie - klimą również moze sterować napęd elektryczny.

jakieś pomysły? samochod swieżo po przeglądzie
Corolla Hybrid TS '21 / Yaris Hybrid '13
https://www.whyhot.pl

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwietnia 2018, 13:17:26 »
Kratka wylotu powietrza chlodzacego baterie do czyszczenia. Na przegladach w ASO nie maja ani w procedurach ani w zwyczaju tej kratki czyscic. Czynnosc banalnie prosta, nie wymaga specjalistycznych narzedzi i zajmuje dwie moze trzy minuty. Ale jesli auto na gwarancji to zglosic serwisowi i niech czyszcza.

Offline MaciekŚ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Kwietnia 2018, 13:37:30 »
A masz wskazówki, gdzie jest? Sam wyczyszczę - może jakaś instrukcją w necie zeby wiedziec gdzie ona  się znajduje?
Corolla Hybrid TS '21 / Yaris Hybrid '13
https://www.whyhot.pl

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwietnia 2018, 13:54:36 »
Przycisk EV nie zadziała przy 50. Max 40.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl