Autor Wątek: Zakup - prośba o porady  (Przeczytany 27083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup - prośba o porady
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Sierpnia 2016, 12:48:33 »
Witam serdecznie ! jest to mój pierwszy post.  Zamierzam kupić verso po 2005 roku. Dylemat benzyna czy diesel.
Wyjaśniam. Auto codziennie będzie pokonywało 100 km, z czego 60km trasa a 40km po Warszawie + przejażdżki w koło młyna-wyjdzie cirka 25k rocznie. Doradżcie proszę co kupować. Boje się benzyny bo : teraz mam civica i jazda w trasie to masakra, silnik wyje jako że skrzynia 5biegowa i pojemność 1.4. Jak jest w Toyocie 1.8 przy np. jeździe 120kmh silnik jakie ma obroty? Czy jest mocno słyszalny w środku? diesel ma skrzynie 6 i inny moment,,.... PS gazu się nie boję:) Teraz jeżdżę civiciem 5 rok i jest bezawaryjnie jak dotąd.

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Sierpnia 2016, 12:56:05 »
aha budżet + - 25000

Offline tjsz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Sierpnia 2016, 13:58:02 »
W benzynie 1.8 obroty niestety są dość wysokie. Teraz Ci nie powiem jakie będą przy prędkości 120 km/h. Co do głośności to zależy jak głośno słuchasz radia i jakie masz opony ;).
A tak na serio...jest to do wytrzymania.
Pozdrawiam - TOmcio

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Sierpnia 2016, 14:38:57 »
Dzięki za odzew. Sęk że autem będzie śmigać żona i musi być cicho, nie sposób radio odgłaszać:) A czy od diesla byłby cichszy?  cóż trzeba się przejechać...

Offline tjsz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Sierpnia 2016, 14:48:43 »
Wszystko zależy co kto uważa za głośne. Jest to na pewno odczucie subiektywne. Mimo tego, że mój słuch jest bardzo dobry i wyczulony na dziwne nietypowe dźwięki to podczas jazdy nie odczuwam dyskomfortu przy 1.8. Jak już się ciśnie do tych 5-6tyś obr. to już słychać że silnik wyje, ale przy normalnej jeździe jest OK.
W benzynie może jeszcze przeszkadzać ssanie. Poranny rozruch to obroty 1800-1900 i utrzymują się dość długo, i dłużej jak jest coraz zimniej. Dla przykładu mój filmik https://youtu.be/8bNk4Cktchk  to było przy +15stopniach.
Natomiast na rozgrzanym silniku na postoju to prawie go nie słychać. Wątpię, że ON będzie taki cichy, ale o dizlu niech się wypowiedzą Ci co mają.

Pozdrawiam - TOmcio

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Sierpnia 2016, 14:56:08 »
Powiem ze swojego prawie 3,5 rocznego doświadczenia z jazdy Tośką że 1.8 w benzynie zaczyna być odczuwalnie głośne dopiero przy ok 130/140 km/h (oczywiście wszystko zależy od naszego wyczulenia słuch). Do tych prędkości jest całkiem znośnie co nie oznacza że nie ma cichszych samochodów (oczywiście chodzi o hałas w kabinie).

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Sierpnia 2016, 15:22:44 »
no tak odczucie subiektywne każdego z osobna dzięki koledzy! trzeba się głęboko zastanowić w taki wypadku!

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Sierpnia 2016, 15:27:36 »
jeszcze podpowiedzcie co lepiej rozpatrzyć przy takich przebiegach!

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Sierpnia 2016, 15:57:38 »
Ja po swoich doświadczeniach z dieslami zdecydowanie doradzam zakup benzyny. Układ zdecydowanie tańszy w ewentualnych naprawach, mniej skomplikowany w budowie i na takich dystansach jak podajesz raczej niezbyt wielka będzie różnica na korzyść diesla na stacji podczas tankowania. Dodatkowo istnieje jeszcze możliwość założenia gazu (czego jestem przeciwnikiem - silnik ten nie za bardzo nadaje się do tego).

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Sierpnia 2016, 16:25:02 »
Jeżeli diesel to 2AD-FTV 136 KM. Skrzynia 6, małe spalanie, rozrząd na łańcuchu, stosunkowo cichy. Krajowy będzie bez dpf-u. Ale te są od 2007 roku, wcześniejszy dieselek 1CD to taki trochę klekot, rozrząd pasek, skrzynia 5-ka, dużo tego jeździ, nie ma z nim większych problemów. Odradzam diesla 2AD-FHV d-cat 177KM. Dużo pali, drogi w naprawach.
Benzyna 1,8: lać i jeździć, szkoda że skrzynia 5-ka. Do gazu nadaje się, lecz z powodu braku regulacji hydraulicznej zaworów co jakiś czas (40 tys. km) trzeba sprawdzić luz i ew. wyregulować.

Offline Jagodin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Sierpnia 2016, 08:08:43 »
Mówisz, że gazu się nie boisz, ale poczytaj, że w Corollach sprawa nie jest taka prosta. Też się z tym mierzyłem, jednak regulacja zaworów co 30 tys. to trochę utrapienie, dlatego wybrałem diesla.

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:24:33 »
Jeżeli diesel to 2AD-FTV 136 KM. Skrzynia 6, małe spalanie, rozrząd na łańcuchu, stosunkowo cichy. Krajowy będzie bez dpf-u. Ale te są od 2007 roku, wcześniejszy dieselek 1CD to taki trochę klekot, rozrząd pasek, skrzynia 5-ka, dużo tego jeździ, nie ma z nim większych problemów. Odradzam diesla 2AD-FHV d-cat 177KM. Dużo pali, drogi w naprawach.
Benzyna 1,8: lać i jeździć, szkoda że skrzynia 5-ka. Do gazu nadaje się, lecz z powodu braku regulacji hydraulicznej zaworów co jakiś czas (40 tys. km) trzeba sprawdzić luz i ew. wyregulować.
dzięki za podpowiedzi, teraz jeżdżę Civiciem i też reguluję zawory , nawet częściej niż 40k więc nie taki diabeł straszny , ale koszt założenia gazu tez jest nie mały.

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Sierpnia 2016, 09:26:16 »
Mówisz, że gazu się nie boisz, ale poczytaj, że w Corollach sprawa nie jest taka prosta. Też się z tym mierzyłem, jednak regulacja zaworów co 30 tys. to trochę utrapienie, dlatego wybrałem diesla.
dzięki!

Offline jey

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Sierpnia 2016, 10:05:22 »
Jeżeli diesel to 2AD-FTV 136 KM. Skrzynia 6, małe spalanie, rozrząd na łańcuchu, stosunkowo cichy. Krajowy będzie bez dpf-u. Ale te są od 2007 roku

A auta z tym silnikiem z Niemiec to też bez DPFu są?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Sierpnia 2016, 14:58:32 »
Mała poprawka:
2AD FTV wprowadzono w 08/2005. Te były bez dpf-u. W 05/2007 był zrobiony lifting i wprowadzono dpf. Auta na rynek niemiecki od tego momentu były sprzedawane z dpf-em, natomiast w Polsce 2AD FTV był bez dpf-u do samego końca sprzedaży modelu Corolla Verso.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl