Autor Wątek: Uwaga kradną.  (Przeczytany 18210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Uwaga kradną.
« dnia: 10 Marca 2016, 22:17:46 »
Właśnie się dowiedziałem, że kuzynowi spod Warszawy wyjęto spod domu. Wprawdzie nie Priusa, ale hybrydowego Lexusika CT 200h. Nienajnowszy samochód, ale ... ukradziono z prywatnej posesji, zza zamkniętej bramy. I na pewno nikt z okolicy, samochód prawdopodobnie namierzony jakimś chip'em, który złodzieje niezauważalnie gdzieś mocują do auta, np. na parkingu etc... Bądźmy czujni.

Offline arti-s72

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uwaga kradną.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marca 2016, 14:29:09 »
We Wrocławiu w zeszłym roku został skradziony jeden prusak (o jednym wiem), rok 2012 po lifcie... Ale generalnie yuma samochodowa chyba się brzydzi hybrydami - póki co... I niech tak zostanie... :cheesy:

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2016, 19:12:55 »
Sergiowi też w zeszłym roku skroili. W Warszawie.

Velmer

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2016, 10:45:12 »
U mnie na podkarpaciu nie kradną  :good:

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2016, 10:50:27 »
Ale Rosjanie chyba się interesują takimi autami więc byle przez granicę przyjechało i już się nie znajdzie.

сделано в сарае

Offline dzejdzej

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2016, 22:30:37 »
No niestety Panowie i Panie, kradną kradną... Zanim zdazylem się do was zapisać jako nowy właściciel priusa to mi skradli, właśnie w WAW, tydzień po odbiorze z serwisu autoryzowanego Toyoty. Nie napiszę którego żeby nie było.ze posadzam kogokolwiek o cokolwiek, ale ku przestrodze pisze uważajcie na swoje hybrydy... Ponoć kradną właśnie ze względu na baterie trakcyjna, ktora jest najdroższa rzeczą na allegro do naszych priusow... Mój prius to biała perła rocznik 2010 był...

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2016, 22:56:01 »
yy to jakieś bzdury z tą baterią jak to że w hybrydach rozrusznik szybko pada...tylko, że nie ma u nas rozrusznika. Bateria to skromne 2-4tyś, bez sensu kraść dla takiej kwoty. Poza tym nie słyszałem aby komuś padła - jedyny warunek, nie wypadkowe auto i nie serwisowane u speca od " vw tdi"
AC miałeś? Już działało?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2016, 11:59:50 »
Uuuu to nieciekawie. Widać hybrydy wchodzą na "rynek" pełną parą  :shock: . Chyba nie o samą baterię tu chodzi a jako kraj zbytu podejrzewam wschodnią granicę.....ewentualnie rynek wtórny części używanych ...w aso drogo to rynek szuka alternatyw.....mam nadzieję że auriski I hsd z lpg nie będą takie "popularne". Trzeba pomyśleć o jakichś prywatnych patentach na złodzieja  :embarassed:  :o
No właśnie jak AC itp. ?
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2016, 12:06:17 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Trix

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2016, 20:31:59 »
Szkoda autka.. Hybrydy są w ogonie statystyk kradzionych aut w PL, ale pech może dopaść każdego.

Jakiś czas temu na priuschat oraz w mediach w Kalifornii pojawiały się informacje o zwiększonej liczbie kradzionych aut oraz baterii. Były też instrukcje zmiany mocowań baterii, tak by utrudnić jej kradzież.
Też skłaniam się do tezy, że auto było skradzione na części. Nie tylko baterie są drogie.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2016, 20:39:05 »
Też skłaniam się do tezy, że auto było skradzione na części.
igły z czegoś trzeba zrobić :-)

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2016, 15:35:07 »
witam
mi ukradziono  07.11  po 12 dniach od zakupu :(   2011 r. biała perła na 17 "
pod Warszawą , osiedle zamknięte, po rozmowie z policją to ostatnio norma ( tej nocy ukradli w sumie 3 szt )
NA POTĘGĘ KRADNĄ TOYOTY !! nie wazne jaka i czy hybryda grunt że toyota
miałem AC bo auto wzięte na leasing , ale mimo to straty to około 5000 :(
zastanawiam się co robić  dalej ?
szukać kolejnego  ?  zabezpieczać go jakoś , tylko  jak najlepiej ? czy codziennie zastanawiać się czy jeszcze stoi
szukam dobrego pomysłu na zabezpieczenie bo AC to nie wszystko   i troche za mało

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2016, 17:52:41 »
Też myślałem o tym jak zabezpieczyć te hybrydki (obecnie ma AC i w przyszłym roku pewnie te będzie). Odłaczenie aku 12v nic nie da bo jak kumate są to wystarczy maske podnieść i odjadą. Czy wyłączenie kyless entry cos utrudni? W poprzednim aucie miałem mechaniczną blokadę skrzyni a tu gdzie ten bolec wsadzić? Kamerka pod blokiem cos da na złodzieja? Też mnie ten patent nurtuje....
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2016, 09:54:39 »
Ja osobiście w różne patenty nie wierzę. Podjadą lawetą z wciągarką i też zabiorą (najwyżej wtedy uszkodzą przeniesienie napędu). A oprócz baterii trakcyjnej to inwerter jest jedną z najdroższych części. Można jeszcze spróbować zainstalować jakiś lokalizator z GPS.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada 2016, 12:25:28 »
GPS jest fajny, ale ma parę wad:

1) kosztuje kilkadziesiąt zł/msc, sam nie zainstalujesz, a nie masz gwarancji, że montażysta nie ma podejrzanych znajomych
2) wystarczy pokrowiec z miedzianą siatką i po sygnale (klatka Faradaya) - było parę takich akcji, że auto "zniknęło z radarów" na odkrytym terenie.
3) Policja ma związane ręce nawet jeśli wiesz, gdzie samochód jest - procedury.

Znajomemu dźwignęli nowe Ducato z GPSem, zgłosił, pojechał z niebieskimi pod adres, z którego meldował się GPS i jedyne, co mógł, to posłuchać przez bramę jak ktoś rozkręca i tnie jego auto na części, bo właściciel terenu uchylił furtkę i powiedział, że to jest jego plac i bez nakazu rewizji nikt nie ma tu wstępu. Moduł miał własne zasilanie, gość przez dwa dni widział swoje auto na monitoringu, póki się bateria nie wyczerpała. Po dwóch miesiącach walki dostał kasę z AC i sprawę zamknięto.

Na nocne postoje chyba najlepszy zamknięty garaż na ogrodzonej posesji. Choć i tu bywa różnie, bo też znam osobę, której parę ładnych lat temu "wyjechał" LC100 z podziemnego garażu z monitoringiem na zamkniętym osiedlu z ochroną.

Myślę, że sporo wniosłaby do tematu zmiana prawa, był taki gość jak Hammurabi...

3VZ.pl

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2016, 15:01:50 »
GPS nie zapobiegnie kradzieży , tylko może ułatwi jego znalezienie już po - więc odpada
garażu nie mam i nie mogę mieć, nie wybuduje go  na zamkniętym osiedlu , więc też odpada , zresztą z garażu też mogą ukraść
jeśli będzie już "TO COŚ"  to oczywiście laweta jest możliwa , ale to już poważne utrudnienie, zamieszanie i hałas zresztą Ci co mi ukradli na bank nie przyjechali z lawetą tylko  przyszli z laptopem
założę chyba jakiś  dodatkowy immobilizer , odcięcie zapłonu , jakiś pstryczek , a dodatkowo na noc coś mechanicznego jak za starych czasów laska na kierownicę lub dyby na pedały :)
choć słyszałem też o przypadkach gdzie złodzieje nie mogąc ukraść zabezpieczonego dodatkowo auta pocięli nożem deskę i fotele a innym razem odpalili gaśnicę w środku po złości
przez ponad 40 lat miałem kilkanaście może kilkadziesiąt aut , były z AC i bez , różnie to w życiu bywało ale jeszcze nigdy  nikt mi żadnego nie ukradł !!
mija tydzień a moje WKUR......NIE  wcale nie mija !
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2016, 15:39:55 wysłana przez on356wawa »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl