Autor Wątek: stuki w zawieszeniu tylnym  (Przeczytany 13541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: stuki w zawieszeniu tylnym
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Września 2016, 23:18:22 »
Ma sens, zrobisz raz i zapomnisz o sprawie, o ile będzie to zrobione z głową.
3VZ.pl

Offline elmero76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Września 2016, 17:43:51 »
czekam na wycenę, jeśli będzie rozsądna to w przyszłym tygodniu przesiadam się na rower  :-)
126p-126p-Lada 2107-Suzuki Swift 1,3 Sedan-Toyota Camry 3,0 V6 24V 1MZ-FE mark III (1996)GOLD EDITION+LPG, Renault Megane II 1,6 16V Aut.
obecnie -  TOYOTA CAMRY 3,0 V6 VVT-i mark V (2005)+LPG(bydłowóz)

Offline Bugatti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Września 2016, 14:58:06 »
regularnie rozwalam zawieszenie można by pomyśleć o dorobieniu elementów z poli,

Jeśli regularnie rozwalasz zawieszenia to może po prostu lepiej jeździć z niższą prędkością po dziurawej drodze  :roll:
Na Discovery w "MythBusters" kiedyś stwierdzili że lepiej jeździć szybciej po dziurawej drodze (o małej głębokości dziur). Wówczas zmierzone widmo drgań (amplituda, przyspieszenie drgań) było niższe niż podczas powolnej jazdy

Jednakże jeśli droga ma wśród dziur o małęj głebokości, także dziury o dużej głebokości to zdecydowanie lepiej jeździć jest wolno, gdyż jest mniejsze ryzyko że uszkodzimy zawias.  :good:

Natomiast jeśli prędkość to nie problemem, to może podwozie jest krzywe (po wypadku lub po mocnym wjechaniu na wysoki krawęźnik) i elementy zawieszenia pracują niezgodnie z położeniem konstrukcyjnych punktów ich mocowania do nadwozia...tzn. działające na elementy zawieszenia wektory sił są niezgodne z ich fabryczym położeniem i orientacją.

Skomplikowane to. Z czasem i eksploatacją auta (nie mylić z przebiegiem auta) podwozie się wykrzywia i części produkowane na rynek zamienny i oryginalny mają tolerancję wykonania, która nie będzie pasowała do mocno przesuniętych punktów mocowania z powodu wykrzywionej płyty podłogowej.

Pozdrawiam  :good:,
J.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Września 2016, 12:46:57 »
Panowie,

Oficjalnie mogę napisać, że mój przypadek nie kwalifikuje się do tego wątku. Przyczyną stukania jest naprężenie dachu. Prawdopodobnie mocowanie szyberdachu stuka o konstrukcję.

Znalazłem warsztat, gdzie Panowie znają się na fachu. Robią tylko szyberdachy. W swojej historii mieli kilka Camry na warsztacie. Nie uwierzycie, najmłodsza miała 2 lata!! Serwis nie uwzględnił pukania w dachu bo auto bło z USA.

Przyczyna ta sama, słabe materiały użyte do mocowania szyberdachu.

Mimo wszystko dzięki za wskazówki, przynajmniej mam nowe zawieszenie z tyłu i prowadzi się jak marzenie :)

Offline elmero76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Września 2016, 15:58:12 »
Sprawdzałem czy potrafi latać... :oops:  po wylądowaniu okazało się że lata nieźle tylko lądowania źle znosi  :song:
 pewnie powinienem pomyśleć o innym autku do takich zabaw  :cheesy:
126p-126p-Lada 2107-Suzuki Swift 1,3 Sedan-Toyota Camry 3,0 V6 24V 1MZ-FE mark III (1996)GOLD EDITION+LPG, Renault Megane II 1,6 16V Aut.
obecnie -  TOYOTA CAMRY 3,0 V6 VVT-i mark V (2005)+LPG(bydłowóz)

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Września 2016, 15:32:55 »
Panowie, Oficjalnie mogę napisać, że mój przypadek nie kwalifikuje się do tego wątku. Przyczyną stukania jest naprężenie dachu. Prawdopodobnie mocowanie szyberdachu stuka o konstrukcję.

Dla kogoś kto ma taki sam problem załączam biuletyn Toyoty z procedurą naprawczą.

http://media.fixed-ops.com/Toy_ServiceBulletins/sb0088t12.pdf

Szkoda, że Toyota dala ciała w takiej sprawie...

Offline peter1976

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Lutego 2018, 07:24:47 »
Witam,
nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi w sprawie stuków w tylnym zawieszeniu Camry.
Czy udało Ci się komuś zlokalizować cokolwiek?
Byłem na przeglądzie. Przetrzepali auto od A-Z. Szarapki itp.
Zużycie amorów max 16% więc jak nowe. Wszystkie gumy, stabilizatory itp jak nówki.
Auto z 2007r i ma 120 tyś km nalatane [prawie nic na te auta]
Nic się nie działo a  jadąc rano znów te cholerne stuki takie głuche.
Jak jest zimny jest to duuużo bardziej słyszalne. Mniej jak się rozgrzeje ale jednak.
Już tracę głowę co to może być.
Przy małych prędkościach i na nierównościach np przejazd kolejowy lub jedno kolo na próg zwalniający a drugie jeszcze nie wjedzie, jakieś dołki.
Tak, że jedno koło jest na innym poziomie z drugim.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl